Skadelige fluor-stoffer fundet i vandet i 8 Lorry-kommuner

Der er fundet PFAS-stoffer i 65 vandboringer. Over halvdelen af dem ligger i TV 2 Lorrys område. Stofferne kan have alvorlige konsekvenser for helbred og miljø.

Der er fundet skadelige fluorstoffer i flere vandboringer i hovedstadsområdet.

Konkret viser nye tal fra Danske Vandværker, at der er fundet PFAS-stoffer i 65 vandboringer i hele landet. 36 af dem - og dermed over halvdelen - ligger i otte kommuner i TV 2 Lorrys område.

Det drejer sig om kommunerne Høje-Taastrup, Ishøj, Egedal, Brøndby, Dragør, København, Tårnby og Frederikssund.

- Det er farligt for mennesker. Men det er ikke akut giftigt. Men man skal holde øje med, hvor meget, der bliver ophobet i kroppen over længere tid. Og så skal man finde ud af, hvor det kommer fra, så man kan gribe ind, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet. 

I 27 af de 65 boringer på landsplan er stoffet fundet under den nye grænseværdi på to nanogram per liter, mens det i 38 af boringerne er fundet over den nye grænseværdi.

Vandprøverne er taget i perioden fra den 17. april 2015 frem til den 30. september i år.

PFOS er giftige for mennesker

PFAS er en fællesbetegnelse, der dækker over en række forskellige stoffer PFOS og PFOA. Og på Miljøministeriets hjemmeside skriver de sådan her om stofferne: 

"PFOS er fluorholdige forbindelser, der typisk er blevet brugt til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt."


Derudover skriver ministeriet:

"PFOS-forbindelserne er uønskede, fordi de er svært nedbrydelige i naturen, ophobes i fødekæden, er giftige over for mennesker og dyr og kan transporteres over lange afstande."

Sag begyndte i Korsør

Sagen om de skadelige fluorstoffer udspringer blandt andet fra Korsør, hvor der er fundet det problematiske og skadelige fluorstof PFOS i kroppen hos flere lokale, efter det er konstateret i et område, hvor der ligger en brandskole. 

Stoffet stammer fra det brandskum, der er blevet anvendt på stedet. Et stof, der er blevet spredt i området via regnvand og spildevandsdræn.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik