Presset kommune vælger vandpark og lukker børnehave

I Dragør er tre partier netop blevet enige om et budgetforlig. Her giver de med den ene hånd penge til en vandpark, mens de sparer på velfærd. Det forstår flere borgere ikke.

Mandag blev der underskrevet et budgetforlig i hovedstadsområdets mindste kommune, Dragør. 

Og det er i den grad et budgetforlig, der deler vandene.

For kommunen har store økonomiske vanskeligheder og skal spare godt 20 millioner kroner om året for ikke at udhule kassebeholdningen.

Det rammer blandt andet daginstitutioner og ældrepleje - men et stort vandsportsanlæg i stil med det der ses nedenfor er der til gengæld blevet råd til.

Her ses et eksempel på en bynær white water park i Pau, Frankrig.​​​​​
Her ses et eksempel på en bynær white water park i Pau, Frankrig.​​​​​
Foto: Copenhagen White Water Park

Så meget skærer man på børnepasning:

 • Politikerne har besluttet at opsige driftsoverenskomsten med Dragør Menighedsbørnehave. Det sparer de 415.000 kroner på i 2019 og en million i 2020 og fremover.
   
 • Derudover sparer man 600.000 kroner i 2019 på at sammenlægge den integrerede institution Hollænderhus og børnehaven Kornblomsten.

- Vi kan ikke undgå besparelser på områder, der har en direkte påvirkning på borgerne. Vi har kæmpet for, at det skal blive så lidt som muligt, siger borgmester, Eik Bidstrup, Venstre.

Partierne bag budgetforliget har besluttet at bruge op mod 3,5 millioner kroner på projektet Copenhagen White Water Park.

- Der er styr på økonomien i det budget, vi fremlægger, og der er penge fremadrettet i kassen til det. Så det behøver ikke at være et enten eller. I det her tilfælde, så får vi pengene til at hænge sammen, siger borgmesteren.

Forliget blev indgået med Venstre, Socialdemokratiet og DF.

Forældre: En forkert prioritering

Et af de steder, der skal spares, er på Dragør Menighedsbørnehave. I budgetforliget fremgår det, at driftsoverenskomsten med den selvejende institution skal opsiges. 

- Jeg synes, at det er smaddersmadder ærgerligt. Jeg synes, man er i gang med at fravælge en af de mest traditionsrige og allervigtigste spillere på børneområdet i Dragør, siger Ida Lissau Jacobsen, forældre i Dragør Menighedsbørnehave.

Rasmus Hartung, der er forældre i Dragør Menighedsbørnehave, er ikke tilfreds med politikerne:

Millioner til nyt vandland deler vandene i den lille økonomisk trængte kommune.

- Jeg har forstået, at det er forskelige kasser, som pengene bliver taget fra. Når det så er sagt, så synes jeg det er forkert af en kommune at prioritere nye anlæg, når man ikke har styr på sin basisøkonomi, siger han.

Så meget skærer politikerne i hjemmeplejen:

 • Man vil spare 800.000 kroner i 2019 og 1.2 millioner i 2020 og fremover på hjemmeplejen. Man vil i stedet tilpasse ydelserne til de ældre, så de svarer til hovedstadskommunernes gennemsnit.
 • Derudover vil man spare 700.000 pr. år ved at køre aften og nattevagter sammen mellem Enggården, Hjemmeplejen og Hjemmesygeplejen.

Vandsport kan tiltrække flere

Den politiske prioritering fik Konservatve til at forlade budgetforhandlingerne i 11. time. 

- Når man skal spare 20 millioner, og vi måske skal skære på hjemmehjælpen til Fru Hansen, så er tiden ikke til, at man sætter den slags projekter i gang, som vi faktisk ikke rigtig ved, om kan blive til noget, og som vi ikke har behov for, siger Kenneth Gøtterup, Konservative i Dragør.

TV 2 Lorry stillede følgende spørgsmål til borgmester, Eik Bidstrup:

- Kan du forstå, at der er nogen, der mener, at det er forkert at bruge penge på et udviklingsprojekt, som ikke er nødvendigt, når I samtidig sparer på kernevelfærd?

- Man kan altid diskutere nødvendighed af ting. Vi er sat i verden for at skabe gode rammer for vores borgere. Der er styr på økonomien, og det er der også fremadrettet. Derfor mener vi, at vi skal lave nogle fysiske initiativer, så vores kommune kan blive endnu bedre og tiltrække endnu flere gode, dygtige og glade borgere.

Budgettet i Dragør skal vedtages endeligt den 4. oktober.

Mere om Copenhagen White Water Park

 • I Copenhagen White Water Park ønsker man at bygge fasciliteter til rafting, stand up paddle, flod-surfing, riverboarding, kano og kajak osv.
 • Copenhagen White Water Park etableres i samarbejde mellem Dragør. Copenhagen White Water Park (CWWP) er en selvejende institution, hvor foreningerne Dansk Surf & Rafting Forbund og Copenhagen Watersports  skal drive anlægget.
 • Dragør Kommuner giver godt 3,5 millioner til projektet.
 • Den primære finansiering af CWWP skal findes igennem fonde. Der skal samles omkring 55 millioner kroner ind.
 • Hvis alt går glat, så kan parken stå klar i 2021.

Kilde: Copenhagen White Water Park

Spørg Os - Afstemning

_