Flydende fristad skal fjernes nu, mener DF og kalder ministre i samråd

Tiden er inde til at rydde bådkolonien Fredens Havn ved Christiania, mener Dansk Folkeparti, der torsdag kalder minister i samråd. Overborgmester Frank Jensen bakker op.

Fredens Havn går en ufredelig fremtid i møde.

Den flydende bådkoloni, der for flere år tilbage opstod ved voldene nær Christiania i Københavns Havn, skal nemlig ryddes én gang for alle, mener Dansk Folkeparti, der nu kalder minister i samråd.

- Det er efterhånden er en uholdbar situation, som vi har haft gennem lang tid. Jeg synes, det er en skamplet på vores ellers smukke områder i Københavns Havn, hvor folk har slået sig ned i faldefærdige både, siger gruppeformand for Dansk Folkeparti og formand for retsudvalget Peter Skaarup og tilføjer:

- Jeg ser gerne, at det bliver lukket ned og ryddet.

quote Jeg ser gerne, at det bliver lukket ned og ryddet

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti

Han har indkaldt justitsminister Søren Pape Poulsen fra De Konservative og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre i åbent samråd torsdag om mulighederne for at få ryddet Fredens Havn.

- På samrådet skal vi kigge dybt ned i værktøjskassen for at se, hvilke muligheder vi har for at få lukket det ned, siger Skaarup.

 

Overborgmester bakker op

På Rådhuspladsen får forslaget opbakning fra overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet.

Tirsdag tager han ud til Fredens Havn for med egne øjne at se kolonien an. Gennem længere tid har Frank Jensen opfordret staten til at tage sagen op, så bosættelsen ryddes.

Overborgmester Frank Jensen bakker op om rydningen af Fredens Havn.
Overborgmester Frank Jensen bakker op om rydningen af Fredens Havn.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg har gennem flere år nævnt situationen over for regeringen – og fået lovning på, at der vil blive gjort noget ved det, blandt andet helt tilbage i 2016 af tidligere justitsminister Søren Pind, skriver Frank Jensen til TV 2 Lorry.

- Havnen er et vigtigt rekreativt miljø i København, som både københavnere og turister sætter utrolig stor pris på. Det er derfor trist, at Erdkehlgraven, med mere eller mindre sunkne og ødelagte skibe, får lov at blive liggende år efter år og skæmme havnen.

quote Jeg har gennem flere år nævnt situationen over for regeringen – og fået lovning på, at der vil blive gjort noget ved det

Frank Jensen, overborgmester i København

- Det er mit indtryk, at mange af de mennesker, der holder til på bådene, er socialt udsatte. Nogle har psykiske problemer. Dem vil vi som kommune gerne gøre noget for, men det er svært, som forholdene er nu.

Overborgmesteren mener dog, at opgaven med at få fjernet vragene ligger et andet sted end hos kommunen. I brevet skriver Frank Jensen, at opgaven er af statslig karakter og ligger hos Kystdirektoratet.

- Det er en statslig opgave at fjerne de ulovligt henlagte både, og det vil jeg gerne, endnu engang, henstille til sker snart. Vi oplever, at situationen herude bliver værre, og der er kommet flere både til inden for det seneste år, lyder det fra Frank Jensen.

Derfor sendte overborgmesteren i sidste uge et brev til både justitsministeren og fødevareministeren, hvori han opfordrer til, at der tages hånd om sagen fra regeringens side.

I 2016 satte TV 2 Lorry fokus på det flydende kvarter. Se et af indslagene her:

 

En årelang diskussion

Samlingen af både kaldet Fredens Havn ligger i Erdkehlgraven mellem Refshalevej og Christiansholm vest for Christiania i København. Her har både siden 2006 ligget som en flydende koloni i klynger omkring flydende konstruktioner.

Lovlig er kolonien ikke, og allerede i 2011 forsøgte Københavns Kommune at fjerne bådene. Da foreningen bag bådlejren klagede over beslutningen, røg sagen videre til Kystdirektoratet, der i 2013 stadfæstede, at kolonien skulle ryddes. I 2015 blev Fredens Havn erklæret ulovlig. 

Til trods for status af ulovlig koloni fik 61 af beboere senere tildelt folkeregisteradresse på bådene og tømmerflåderne.

Spoler vi frem til 2018 ligger bofællesskabet af både fortsat for svaj ud for Frederiks Bastion ved Christiania nær restauranten Noma. 

quote Vi oplever, at situationen herude bliver værre, og der er kommet flere både til inden for det seneste år

Frank Jensen, overborgmester i København

Det skyldes blandt andet, at opgaven med at få bådene fjernet synes at være strandet et sted mellem flere styrelser og forvaltninger.

Hverken Københavns Kommune, Kystdirektoratet, Kulturministeriet, Transportministeriet eller Miljøministeriet har ønsket at tage ansvar for at få samlingen af både fjernet.

Denne sommer blussede debatten om bådene op på ny. Men her mente Kystdirektoratets områdechef for kystzoneforvaltning, Hans Erik Cutoi-Toft, ikke at tiden endnu er moden til at gribe ind.

- På et eller andet tidspunkt skal der jo ske noget. Men vores helt klare udgangspunkt er, at dem, der har været i stand til at placere bådene også er i stand til at fjerne dem igen. For ellers vil det være skatteyderne, der skal betale, og det er ikke rimeligt, sagde han dengang.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Ord, men ingen handling

Men nu er tiden kommet til at tage midler i brug for at få bådene fjernet, mener Dansk Folkeparti.

- Det er et spørgsmål om, at gode kræfter skal samarbejde om at få det ryddet. Det gælder både Kystdirektoratet, ministerier, kommunen og Københavns Politi, siger Peter Skaarup.

- Jeg hører en masse af de rigtige ord, men jeg oplever ikke rigtig, at der er nogen, der sætter sig ned og løser problemet. Der er ord, men ingen handling. Nu synes jeg, tiden er inde til at regeringen tager affære.

Samrådet finder sted torsdag klokken 13.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik