Borger ønsker S-tog til Fredensborg - nu lytter politikerne

Hvad vil det koste at forlænge S-togsbanen fra Hillerød til Fredensborg? Det spørgsmål har et debatindlæg sat skub i.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal S-togs-strækningen mod Hillerød udvides til Fredensborg?

Den debat har en borger i Fredensborg Kommune Per Askestad forsøgt at starte, efter han for ni måneders tid siden læste kommunens Strategiplan for 2032.

- Jeg har sjældent læst noget mere uambitiøst, siger han til TV 2 Lorry om baggrunden for sit debatindlæg i sn.dk.

Som den eneste af Fredensborg Kommunes fire større byer er Fredensborg by stadig ikke koblet på fingerplanen. Han opfordrer derfor Fredensborg Kommune og Region Hovedstaden til at tænke mere visionært.

quote Jeg tror, det kan løfte turismen i byen og erhvervslivet og ikke mindst gøre det nemmere for pendlerne, der arbejder ude af byen.

Per Askestad, stifter af facebook-gruppen S-toget til Fredensborg

Per Askestad har derfor sat sig for at undersøge, hvor mange af hans medborgere i Fredensborg Kommune, der støtter op om at få udvidet S-togs-banen helt til Fredensborg.

Det har han blandt andet gjort ved at oprette Facebook-gruppen “S-toget til Fredensborg”, der i skrivende stund har fået 542 medlemmer, siden gruppen blev oprettet 21. april 2021.

Hvorfor, der skal S-tog til Fredensborg, skyldes ifølge Per Askestad, at det vil være med til at støtte ønsket om at skabe mere liv og gøre byen mere interessant. Både for dem, der allerede bor der, men også for byens tiltrækningskraft over for nye beboere.

- Jeg tror, det kan løfte turismen i byen og erhvervslivet og ikke mindst gøre det nemmere for pendlerne, der arbejder ude af byen. Det kan støtte op om udviklingen af byen, siger han og uddyber:

- Min plan er at finde ud af, om der er interesse i byen for at finde en løsning. Hvis jeg har tusinde medlemmer, så kan jeg banke på borgmesterens dør og få ham til at kigge lidt nærmere på det.

God idé, men...

I Fredensborg Kommune er man flere steder lydhør over for at lave en undersøgelse af at forlænge S-togs-banen, men Formanden for infrastruktur- og teknikudvalget i kommunen, Flemming Rømer (DF), ser store udfordringer.

- Umiddelbart lyder det som en god idé, men det, mange glemmer, er, at der ikke må være krydsninger ved jernbaneoverskæringer i niveau, siger han til TV 2 Lorry.

quote Jeg synes, at S-toget er vores bedste våben mod trængsel i myldretiden.

Rasmus Helveg Petersen, Trafikordfører, RV

Helt konkret henviser Flemming Rømer til en jernbaneoverskæring lige ved stationen i centrum af Fredensborg og to til tre andre jernbaneoverskæringer mellem Hillerød og Fredensborg.

Baggrunden er, at S-tog ikke må køre over jernbaneoverskæringer af sikkerhedsmæssige hensyn. Derfor vil togskinnerne i de berørte områder enten skulle graves ned eller hæves over niveau, og det kan blive en bekostelig affære, lyder det.

- Idéen er god, men når man går ned i praktikken af det, så er den forbedring, det vil give i forhold til udgiften, ikke en samfundsmæssige rentabelt investering, vurderer Flemming Rømer.

Per Askestad ærgrer sig over, at forslaget skydes ned, fordi det “formentligt” bliver for dyrt. Han efterspørger, at politikerne sætter en undersøgelse i gang for at afdække omfanget af en eventuel forlængelse.

- Han (Flemming Rømer, red.) har ret i, at der er tre eller fire relativt større overskæringer, som skal laves om.

- Det næste argument er, at der er nogle broer, der gør det svært. Men man har masser af erfaringer med at øge frihøjden andre steder ved enten at bygge en ny højere bro eller grave sporet længere ned.

- Det vil også koste nogle penge med ny elektrificering og signalsystemer, men det gør det jo, argumenterer Per Askestad.

Christiansborg vil gerne se undersøgelse

TV 2 Lorry har ringet rundt til en række trafikordfører på Christiansborg for at høre deres generelle holdning til en udvidelse af S-togs-banen, og både Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er åbne for at kigge på mulige løsninger, som en eventuel undersøgelse vil kortlægge.

- Jeg vil generelt gerne udvide S-togs-netværket. Jeg synes, at S-toget er vores bedste våben mod trængsel i myldretiden, siger trafikordfører for Radikale Venstre, Rasmus Helveg Petersen til TV 2 Lorry.

quote Helt konkret, hvad der skal ske nu, det vil jeg drøfte med de andre partier.

Lars Simonsen, medlem af Infrastruktur- og Teknikudvalget Fredensborg Kommune, RV

Han understreger - ligesom sine kolleger, at den konkrete vurdering om udvidelsen afhænger af prisen, og opfordrer de lokale politikere til at få sat en undersøgelse i gang.

Tilbage i Fredensborg Kommune er Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Radikale Venstre ikke afvisende over for at få lavet en undersøgelse, der viser, hvad det vil koste at forlænge S-togs-banen fra Hillerød til Fredensborg.

- Vi er positive over for at få undersøgt ideen, men vi ved godt, at der er mange udfordringer, siger Lars Simonsen (RV), næstformand for infrastruktur- og teknikudvalget i Fredensborg Kommune, til TV 2 Lorry.

Alligevel vil han ikke garantere, at et forslag om en undersøgelse er på trapperne lige nu.

- Helt konkret, hvad der skal ske nu, det vil jeg drøfte med de andre partier.

Per Askestad glæder sig over, at der nu åbnes op for at sætte en undersøgelse i gang.

- Det var det, jeg ønskede. At der kom lidt opmærksomhed omkring det. Selvfølgelig skal det undersøges ordentligt, og der skal være mening med det økonomisk, understreger han og slår fast, at han vil holde politikerne til ilden.

- Jeg går da og overvejer, om jeg skal lave Facebookgruppen om til en borgergruppe, hvis der er nok opbakning. På den måde kan vi være med til at fastholde presset om den her undersøgelse, siger Per Askestad.
Nyheder

20161130-150128-4-5960x3979ma

Relæ-skaberen Kim Rossen er død: "Havde stor betydning for den danske madscene"

rasmus lindbjerg

Har du hørt om ’brotox’? Skønhedsklinikker går målrettet efter mænd

Det gamle København

Se billederne: Engang var København én stor parkeringsplads

Vis mere
rwtw

Flere etageejendomme evakueret: Røgudvikling kan skyldes kemikalier

20170419-125531-A-1920x1281we

Bip bip bip:
Nu kan en del københavnere blive vækket af larm endnu tidligere

Vis mere