- Yes, to gange venstre. Godt!
Slagene rammer de flade og røde plethandsker, som boksetræner og formand Søren Rommelhoff har spændt fast på sine hænder.
Scenen er bokseringen i Karlebo Bokseklubs lokaler i Nivå. Her mødes op mod 20 personer hver tirsdag til intensiv træning i halvanden time.
Fælles for dem er, at de lider af Parkinsons.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Det er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin.
Hvorfor, ved man endnu ikke med sikkerhed.
Sygdommen kan efterfølgende blandt andet give langsomme bevægelser, rysten og muskelstivhed.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Det er nogle af de symptomer, som den lokale bokseklub tilbyder at hjælpe med at sende til tælling.
- Det har givet bokseklubben en helt anden kant. Før tog vi os af unge mennesker. Nu tager vi os af voksne mennesker, der er udfordret, siger Søren Rommelhoff, der er formand for Karlebo Bokseklub.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Med inspiration fra USA
Konceptet med Parkinsonboksning stammer fra USA. For omkring tre år siden gik Parkinsonforeningen og Danmarks Bokse-Union sammen om at prøve konceptet af i Danmark.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Formular
_
For det har en gavnlig effekt på symptomerne hos dem, der har Parkinson.
- Der ligger forskning, der viser, at træning med høj intensitet er rigtig vigtig. Det frigiver nogle stoffer i hjernen og gør, at man får det bedre, forklarer Marlene Grønnegaard Them.
Hun er teamleder og sundhedspolitisk konsulent hos Parkinsonforeningen
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Fik Parkinson på sin fødselsdag
I dag har 23 bokseklubber i Danmark Parkinsonboksning.
I hovedstadsområdet ligger klubberne syv steder: i Valby, København, Farum, Roskilde, Høje-Taastrup, Køge og i Nivå hos Karlebo Bokseklub.
En af bokserne her hedder Rikke Ludvigsen. Hun fik konstateret Parkinson for snart fire år siden på sin 50-års fødselsdag.
Jeg bliver presset ved små ting. Jeg kan ikke planlægge. Jeg har svært ved at finde overblikket
Ifølge Rikke Ludvigsen er det en snigende sygdom, som i hendes tilfælde ikke giver synlig rysten på eksempelvis hænderne.
Hendes udfordringer efter Parkinsondiagnosen er nogle helt andre og mere usynlige.
- Kognitivt er jeg en del udfordret. På overblik for eksempel. Jeg bliver presset ved små ting. Jeg kan ikke planlægge. Jeg har svært ved at finde overblikket, som gør, at jeg kan planlægge. Og mit fokus bliver meget let forstyrret, siger Rikke Ludvigsen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Træning hjælper mod Parkinson
Tidligere arbejdede hun som lærer på en skole. Men det kan hun ikke længere. I stedet har hun uddannet sig til træner i Parkinsonboksning og hjælper til i hallen i Nivå.
For ud over medicinen, som hun tager seks til otte gange om dagen, hjælper motionen - og boksningen - på sygdommen og humøret.
- Vi træner muskulaturen. Vi træner nogle krydsbevægelser, når vi står og slår på sækken. Vi træner koordinering - arme og ben. Og vi træner selvfølgelig også konditionen, fordi vi skal høje højt tempo, så vi kan få gang i de muskler, der bevæger sig langsomt, forklarer Rikke Ludvigsen.
Det er simpelthen ugens dag, når man kommer herop. Og bagefter føler man sig super frisk.
Dobbelt så mange med Parkinson
I Danmark lever omkring 12.000 personer med Parkinson. Men Parkinsonforeningen vurderer, at tallet vil stige til det dobbelte om 20 år, fordi vi som befolkning bliver ældre.
Sygdommen er svær at leve med for de Parkinsonramte og deres pårørende, fortæller flere af de fremmødte i Karlebo Bokseklub.
Men træningen giver dem en pause fra bekymringer og muskelstivhed, forklarer en af Parkinsonbokserne.
- Det er simpelthen ugens dag, når man kommer herop. Og bagefter føler man sig super frisk. Så er man lige klar til at gå i byen, fortæller Erik Svarre, hvorefter de andre deltagere bryder ud i grin, da deltagerne slutter træningen af med hygge, kaffe og kage.