Gave til Prins Henrik rådner væk - jubilæums-donation redder bro

I anledning af dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum har A.P. Møller Fonden doneret 24 millioner til at give Fredensborg Slotshave og Kongebroen en kærlig hånd.

Fredensborg Slotshave og Kongebroen i Esrum Sø kan se frem til at få en overhaling, efter at en milliondonation er tikket ind i anledning af dronningens 50-års regeringsjubilæum.

Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen, der skal være med til at overse arbejdet, i en pressemeddelelse.

Det er A.P. Møller Fonden og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der sammenlagt har doneret 24 millioner kroner til renoveringen.

Dronning Margrethe kan fejre 50 år på tronen fredag, men arbejdet forventes først påbegyndt i løbet af foråret.

Det er blandt andet de såkaldte Eremitagepavilloner, som oprindeligt blev opført af Frederiks 4., der har fået stillet en istandsættelse i udsigt. De nuværende bygninger stammer helt tilbage fra 1765.

Den anden del er Kongebroen, der var en fødselsdagsgave til den nu afdøde prins Henrik, da han blev 60 år. Broen blev indviet i 1996, men siden indvielsen i slutningen af 1990'erne har vind og vejr dog været med til at nedbryde broens træværk, hvorfor den trænger til en kærlig hånd.

Det fik for et år siden en lokal borger til at kritisere Slots- og Kulturstyrelsen i et læserbrev

- Jeg forstår ikke, at man kan være det bekendt. Det er en lille perle, som er værdsat af mange af byens borgere, men også af mange turister, der kommer forbi. Men bænkene på broen er hugget op, og der er hul midt på den og et hegn foran, lød det fra Johannes Borch i februar 2021.

Færdig til 300-års jubilæum

Dengang svarede styrelsen, at man håbede, at den kunne blive restaureret til slottets 300-års jubilæum i 2022. 

Og det kan man lige nå: Med den nuværende donation forventer man, at Kongebroen kommer til at stå færdig i slutningen af året.

Pavillonerne ventes færdige i begyndelse af 2024.

Tanken er, at restaureringen skal give muligheden for anløb af både, samt at havens gæster skal kunne gøre brug af den igen.

Slots- og Kulturstyrelsen skal i samarbejde med en række aktører - herunder Fredensborg Kommune - undersøge, hvordan pavillonerne skal anvendes, når arbejdet er blevet fuldendt.

Fredensborg Slotshave, der ligger nord for København, er et af Danmarks største haveanlæg.

Det er ikke første gang, at A.P. Møller Fonden har støttet restaureringen af slotshaven. Det skete første gang i 2009.

Det var netop på Fredensborg Slot, at prinsen for godt fire år siden sov stille ind.

/ritzau/

TV 2 Lorry besøgte i 2019 Fredensborg Slotshave. Oplev haven her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik