Zoo efter ny festival: ”Vi var nødt til at give dyrene beroligende medicin”

Festivalen Syd for Solen afholdt 26 koncerter i løbet af tre dage i Søndermarken på Frederiksberg. I Zoologisk Have på den anden side af vejen måtte dyrepasserne opstalde dyr og endda give beroligende medicin på grund af stress.

Mens musikken fra tredages-festivalen Syd for Solen i Søndermarken på Frederiksberg underholdt festivalsegmentet i hovedstaden, var virkeligheden en anden hos genboen Københavns Zoo i sidste weekend.

Her blev flere af dyrene så stresset af den høje musik, at de måtte opstaldes – og nogle sågar medicineres med beroligende præparater af dyrlægerne.

quote Okapierne var stresset på et niveau, hvor vi var nødt til at give dem beroligende medicin.

Mads Frost Bertelsen, zoologisk direktør i Københavns Zoo

- Okapierne var stresset på et niveau, hvor vi var nødt til at give dem beroligende medicin. Girafferne måtte vi lukke ind i stalden for at få dæmpet støjen omkring dem, siger Mads Frost Bertelsen, der er zoologisk direktør og dyrlæge i Københavns Zoo, til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Det sker ellers aldrig, at vi må medicinere dyrene på den måde. Vi gjorde det én gang sidste år, hvor der blev lagt ny asfalt hele dagen. Men ellers er det hvert fald ikke sket siden 2003, hvor jeg blev ansat.

Ifølge Mads Frost Bertelsen viste stresssymptomerne sig ved, at dyrene ændrede adfærd. Både giraffer og okapier begyndte at vandre frem og tilbage og spile næseborene op og hyperventilere.

Den nye musikfestival Syd for Solen har ikke været afholdt før – og faktisk er det ikke særlig tit, at flerdages begivenheder holder til i Søndermarken.

Gennem en årrække fra 1993 til 2004 har Det Kongelige Teater afholdt operakoncerter i haven, ligesom blandt andre Kim Larsen og mange andre danske og internationale musikere i årenes løb har spillet i Søndermarken.

Okapi tidligere død af musik

Københavns Zoo er fyldt med truede dyr, og dyrepasserne gør alt for, at de ikke skal lide overlast.

Men i 1994 gik det helt galt, da okapien Katanda døde af stress efter en dag med lydprøver på en operakoncert i Søndermarken.

Forinden have okapien hyperventileret og gik siden i chok, før den kollapsede og døde.

Ved den efterfølgende obduktion konkluderede dyrlægerne, at Katanda døde af ”hyper-excitationstilstand”. En tilstand, der bedst beskrives som så stor ophidselse, at systemet helt ender med at gå i stå.

Så tæt på var det ikke for hverken okapien eller andre dyr under festivalen Syd for Solen, men zoologisk direktør Mads Frost Bertelsen måtte alligevel trække i nødbremsen og kontakte festivalen.

- Vi havde et par uger tidligere aftalt, at vi kunne kontakte festivalen, hvis der blev problemer. Det blev aktuelt lørdag aften, hvor jeg ringede, fordi vores okapier var stresset på et niveau, hvor vi var nødt til at give dem beroligende medicin. Vi havde en god dialog, og vi oplevede, at de var lydhøre og forsøgte at afhjælpe problemet, så godt de kunne, siger Mads Frost Bertelsen.

Om søndagen oplevede Københavns Zoo et mindre støjtryk fra musikken i Søndermarken.

(Artiklen fortsætter under billedet)

De mange tusinde festivaldeltagere på Syd for Solen i Søndermarken var glade.
De mange tusinde festivaldeltagere på Syd for Solen i Søndermarken var glade.
Foto: Frank Emil Asmussen / Syd for Solen

Håber man vil overveje ny placering

Den zoologiske direktør understreger, at der ”naturligvis er mange hensyn at tage i forvejen, og at vi selv har naboer, der må leve med vores tilstedeværelse”, når snakken falder på kulturarrangementer i Frederiksberg og København.

Alligevel håber han, at man i fremtiden vil genoverveje, om det skal være lige netop i Søndermarken, at man giver tilladelse til flere dages musikfestival.

- Problemet er, at vi ikke kan flytte vores dyr, når der er denne slags larmende arrangementer. Pensionisterne, som måske heller ikke vil lægge ører til støjen fra festivalen over sådan en weekend, kan tage væk. Det kan dyrene bare ikke, siger han.

Festival-direktør: Vi kæmper for godt naboskab

Nikolaj Thorenfeldt er direktør for Syd for Solen, og han fortæller, at den nye festival gik over al forventning.

- Vi har generelt fået sindssyg god respons fra både artister, publikum, presse og myndighederne. Vi kan ikke andet end at være meget tilfredse, siger han til TV 2 Lorry.

Han bekræfter, at Københavns Zoo kontaktede festivalen lørdag aften, ligesom han bekræfter, at man efterfølgende skruede en tand ned for musikken.

quote Da Zoo ringede og sagde, at det var et problem, bragte vi lyden ned.

Nikolaj Thorenfeldt, direktør for Syd for Solen

- Vi har under hele weekenden spillet på det niveau, vi måtte. Men da Zoo ringede og sagde, at det var et problem, bragte vi lyden ned. Og det tog vi med til søndag også.

- Det er klart, at vi ved, at vi fylder lidt. Og Zoo er en kæmpe nabo til os. Vi er kun interesserede i, at de synes, det er rart, at vi er der. Så vi har godt naboskab, og så løser man de problemer, der måtte være, siger Nikolaj Thorenfeldt, som samtidig understreger, at festivalen ikke har hørt en reaktion fra publikum på ændringen i lydniveauet søndag.

Festivalen Syd for Solen oplyser til TV 2 Lorry, at man allerede er i fuld gang med at planlægge næste års festival. Også den skal placeres i Søndermarken, lyder det.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Spørg Os

Denne artikel blev til på baggrund af et spørgsmål fra én af jer gennem Spørg Os.


Spørgsmålet gik på, om Søndermarken bruges mere til musikfestivaler end tidligere - og om der ikke var noget om, at det ikke var tilladt af hensyn til dyrene i Zoo.


Der var noget om snakken - engang døde en okapi, som du kan læse herover - men alligevel ikke helt. Der er således ingen forbud mod musik-arrangementer i Søndermarken.


Følg med på Spørg Os-siden:

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her


Kommunalpolitiker: "Det er superbeklageligt"

Frederiksberg Kommune oplyser, at man har været til stede under festivalen for at foretage målinger af lydniveau - alle holdt sig inde for de tilladte grænseværdier. 

På Frederiksberg Rådhus håber formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lotte Kofoed (SF), at dialogen omkring store arrangementer i Søndermarken vil blive endnu bedre.

- Det er Zoo, som ved, hvad der er bedst og dem, som har ansvaret for deres dyr. Men det er superbeklageligt, at de har oplevet det her (med stressede dyr, red.), siger Lotte Kofoed til TV 2 Lorry.

Hun understreger, at kommunen vil evaluere på festivalen, og her håber hun, at alle med en holdning og stemme vil give sig til kende.

- Zoo er også velkomne til at bidrage til evalueringen, og det håber jeg, at de gør, så vi også kan tænke det ind i fremtiden. På den måde kan der også på sigt være en god dialog omkring de forskellige hensyn, der skal tages, siger Lotte Kofoed.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik