Artiklen blev oprindeligt udgivet i januar 2022, men den er stadig værd at læse. God fornøjelse.
Det er tidlig morgen. Der er ikke mange andre lyde end vores fodtrin i gruset på stien i Hornsherred tæt på Ejby.
Jeg følges med Søren Møgelvang Nielsen, der er forfatter til en bog om tre mord - og om folkene der stod bag dem og bag de mange andre ugerninger og kriminelle handlinger, der fandt sted i en by på Hornsherred i første halvdel af det 19. århundrede.
Sammen med ham er jeg taget ud til den lille sti, der krydser Ejby Ådal.
Præcis den samme sti og næsten lige så tidligt om morgenen, som da en ung mand gik på den for 180 år siden, den 17. januar 1842.
Han fik øje på en mand, der lå et lille stykke inde i buskadset tæt på stien, lige før man krydser åen. Her i den nyfaldne sne stod han og stirrede på en person på jorden.
- Det var en mand i bondeklæder og med helt rødt hår. Så havde han ligget med hovedet ned i sneen, og der har været blod. Han havde fået tilpas mange slag i hovedskallen til, at hans hjerne også lå ud over det hele, fortæller Søren Møgelvang Nielsen.
Vi står på det samme sted. I dag er der græs, der bliver holdt nede af køer udsat i det smukke naturområde.
- Han kendte ham faktisk godt, fortsætter Søren fortællingen.
- Men kunne ikke se, hvem han var, så ilde tilredt var han.
Sagen vokser
Fundet af liget i den nyfaldne sne var bare begyndelsen.
Begyndelsen på en historie om en hel by fuld af tyve, røvere og mordere, der endte med at krydse grænsen for al moral - og begik ugerninger, der trækker tråde helt op i vores tid, og som siden da har været et tabu i byen.
Den dræbte i vejkanten viste sig at være en af de lokale, Niels Jørgensen. Så sognefogeden sendte en 12-årig dreng af sted til Niels Jørgensens hus, ikke langt derfra.
Han løb sikkert rask derop. Vi går den samme vej, men i mere adstadigt tempo, mens morgenen langsomt kaster mere lys over det mørke vinterlandskab.