Våde hundebleer, skarpe hvalpetænder og ukontrollerede, logrende haler.
Der er mildt sagt gang i den på gården i Bregnerød ved Farum, hvor Line Ladefoged og Rolf Flor driver hundebørnehaven ’Vi passer hund’ - der nærmest er blevet en hundevuggestue.
Her kan folk få passet deres hund i dagtimerne, mens de er på arbejde.
Og det er noget, mange benytter sig af netop nu.
Hvalpe leger bedst sammen med andre hvalpe.
Line Ladefoged og Rolf Flor har faktisk aldrig før oplevet et så stort boom i nytilkomne hundehvalpe.
- Når folk, der har fået coronahunde, starter på arbejde lige om lidt, så har de jo ikke tid til at være hjemme ved hvalpen. Så derfor hjælper vi med både pasning og socialisering, fortæller Rolf Flor.
- Folk sender deres hundehvalpe herhen, fordi deres hund kan lege jævnbyrdigt; hvalpe leger bedst sammen med andre hvalpe.
Største boom siden finanskrisen
Travlheden i pasningstilbuddet er en del af en tendens blandt danskerne, der under covid-19 har tyet til kæledyrene, fortæller Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
- Jeg oplever, at hjemsendelsen for mange har betydet, at de har fået øjnene op for, hvilke muligheder vi har, når vi ikke kan rejse eller dyrke vores fritidsinteresser. Og det betyder blandt andet, at vi har fået en større forkærlighed for kæledyr, forklarer hun.
Tallene taler da også deres tydelige sprog.
Sidste år blev der registreret det højeste antal hunde siden finanskrisen i 2008. I alt blev der i 2020 registreret 67.000 hunde i Danmark. Det svarer til, at hver fjerde husstand nu har hund.
Til sammenligning var tallet i 2019 på 63.000 nye hunde.
Bedre trivsel og hundesprog
Hvis du er en af de mange, der har anskaffet dig en hundehvalp under corona, er det ifølge Rolf Flor og Line Ladefoged vigtigt, at den får lov til at møde så mange andre hunde som muligt.
Det heldige er, at der er så mange samtidigt. De får nytte af hinanden og vokser op sammen.
På den måde får hvalpen nemlig et sundt hundesprog.
- Det heldige er, at der er så mange hvalpe samtidigt. De får nytte af hinanden og vokser op sammen. Det øger deres trivsel og giver dem et bedre hundesprog, fortæller Line Ladefoged.
Og det er noget, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen, er enig i.
Ifølge hende handler det dog om at finde en balance, hvor hundehvalpen også bliver tryg ved at være alene i sit eget selskab.
- Hundehvalpe har et godt hundesprog med fra tiden med dens mor og søskende. Men det skal naturligvis vedligeholdes. Hvalpe udvikler fine sociale kompetencer af at være sammen med andre hunde, fortæller hun.
Den største bombe under hundevelfærden er den manglende alene-hjemme-træning.
- Men alt med måde. En hundebørnehave er et fint supplement, men det samtidigt vigtigt for hunden at lære at være alene hjemme. Men er den alene hjemme mere end tre til fire timer, kan det være en god idé at få en nabo eller en hundepasser til at komme forbi og stimulere den midt på dagen.
Fra nedlukning til hverdag
Netop alene-hjemme-træningen er en vigtig forudsætning for, at hunden får en tryg overgang fra coronanedlukning til normal hverdag.
For mange af de hvalpe, der er blevet anskaffet under corona, er det nemlig blevet naturligt konstant at være i nærheden af dens ejer.
Og det er overvejende positivt, mener Lise Lotte Christensen.
Men der er også en bagside af medaljen. De har nemlig ikke gradvist lært at være i deres eget selskab.
- Den største bombe under hundevelfærden er den manglende alene-hjemme-træning. Den skal påbegyndes nu, hvis ikke allerede folk er gået i gang, fastslår hun.
Alene-hjemme-træning
Ifølge Line Ladefoged og Lise Lotte Christensen er det unaturligt for hvalpe og unghunde at være alene. Det er derfor noget, den skal lære langsomt.
Det er vigtigt, at man sørger for, at hunden er tryg, når den trænes til at være alene hjemme. Og at alting gøres i et langsomt tempo.
Start med at lade hunden være alene i et rum, mens du selv går ud. Derefter kan du forlade rummet kortvarigt eller forlade huset for en kort stund for eksempelvis at gå ud med skrald.
Undervejs er det vigtigt at observere hunden; den må nemlig ikke pibe vedvarende.
Gør derudover ikke et stort nummer ud af afskeden. Undgå eksempelvis at nusse eller tage afsked for længe.
Giv din hund en snack, når du går. Og ikke den samme. Så lurer hunden nemlig, hvad der skal ske.
Du kan læse mere om alene-hjemme-træningen på Dansk Kennel Klubs hjemmeside lige her. Derudover kan du læse mere om 'Vi passer hund' på deres hjemmeside.