Hospital maner til ro: Frygt ikke hacking af pacemakere

Pacemakerklinikken på Gentofte Hospital er de sidste par dage blevet kimet ned af folk, der frygter, at deres pacemaker bliver hacket.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere medier skrev i sidste uge, at Rådet for Digital Sikkerhed advarer om, at medicinsk udstyr kan hackes. Det har skabt en mindre telefonstorm på pacemakerklinikken på Gentofte Hospital.

- Vi har fået en masse henvendelser fra bekymrede pacemaker-bærere, som spørger, om der kan ske noget ved den her hacking, fortæller Jeanne Priess, der er leder af klinikken, til TV 2 Lorry.

Dobbelt så mange opkald

Patienter med forstyrrelser i hjerterytmen kan få indopereret en lille computer, der kan holde hjertes rytme i takt. Pacemakere er koblet til internettet og kan derfor være i fare for it-angreb.  

quote Man kan ikke omprogrammere den eller slukke den eller give stød. Det er vigtigt at vide. Der er ingen grund til, at folk går rundt og er bekymrede.

Jeanne Priess, leder af pacemakerklinikken på Gentofte Hospital

Siden advarslen fra Rådet for Digital Sikkerhed er der løbet op mod dobbelt så mange opkald ind på pacemakerklinikken på Gentofte Hospital.

- Folk spørger om mange ting. Det kan for eksempel være, om andre kan slukke for deres pacemakere, fortæller Jeanne Priess.

Der er også nogle, der har mere avancerede pacemakere med stødfunktion, kaldet ICD'ere.

- Her spørger folk, om andre kan sidde et sted og give dem stød, siger lederen af pacemakerklinikken.  

Ingen grund til bekymring

Det er korrekt, at man kan hacke data fra pacemakere og ICD'ere, fordi de er koblet til internettet. Men Jeanne Priess understreger, at det er krypteret data, der ikke kan bruges til noget. Man vil aldrig kunne omstille på en pacemaker eller en IDC via internettet.

- Man kan ikke omprogrammere den eller slukke den eller give stød. Det er vigtigt at vide. Der er ingen grund til, at folk går rundt og er bekymrede, siger hun.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

20210421-165003-2-1920x1280we

Minister forsvarer ny ballade – helt fair med skattelettelse til boligmillionærer i hovedstaden

brønshøj

21-årig mand dør efter overfald i Brønshøj

20220331-192014-4-1920x1280we

Borgmester sygemelder sig efter overbelastning

Vis mere
oppefra

Se billederne: Kendispar sætter liebhaverbolig til salg for svimlende beløb

politi ved riget

Politi og sortklædte grupper talstærkt til stede ved Rigshospitalet

Vis mere