Brudebutik siger nej tak til småbørn - men forældrene lytter ikke

Brudebutik får en-stjernede anmeldelser, når de beder forældre om at lade deres småbørn blive hjemme.

Lina Jegorova har hver dag mange forventningsfulde kvinder på besøg i sin brudebutik WeddingDeluxe i Glostrup. 

Butikken er indrettet i sarte farver og med utallige brudekjoler på display, som koster op mod 120.000 kroner. 

Kvinderne har booket tid flere måneder i forvejen og medbringer op til ti af deres tætteste familiemedlemmer og venner, som skal hjælpe med at udvælge den helt rigtige kjole til det kommende bryllup. 

Men det er ikke alle brudens gæster, der er lige velkomne. 

Brudebutikken siger pænt nej tak til babyer og småbørn. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

brud bryllup børn børnefri børneopdragelse ble opførsel brudekjole barnevogn baby småbørn butik virksomhed glostrup
Butikken markerer tydeligt, at barnevogne og madvarer ikke skal ind i butikken. Men skiltene virker ikke.
Foto: Privatfoto

- Vi plejer at spørge, om ikke de kan lægge babyen i barnevognen udenfor eller gå en tur med barnet, siger Lina Jegorova. 

Men det er der mange, der nægter, fortæller hun.

Det sker et par gange om dagen, at en baby eller et lille barn er med i selskabet, selvom butikken frabeder det. Og det er hun godt træt af.

Bleskift midt i butikken

Lina Jegorova oplever, at de små børn "råber og skriger", mens bruden og butikkens medarbejdere forsøger at finde den helt rigtige kjole.

- Det er meget generende, siger hun. 

Ifølge butiksejeren lader forældrene også børnene kravle rundt på gulvet mellem de eksklusive kjoler og giver børnene snacks, der efterlader pletter på deres møbler.

- Vi skal nærmest have en hel rengøringsdag bagefter, og vi har på et tidspunkt måttet rense et helt tæppe efter et barnebesøg. Men der er stadig en plet på, som ikke kan fjernes, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Brudebutikken er indrettet i sarte farver. Gulvtæppet må ofte renses efter børnebesøg, og nogle pletter har butikken ikke kunnet fjerne.
Brudebutikken er indrettet i sarte farver. Gulvtæppet må ofte renses efter børnebesøg, og nogle pletter har butikken ikke kunnet fjerne.
Foto: Privatfoto

Nogle gange har hun endda oplevet forældre, der skifter ble midt i butikken, fortæller hun.

- Du er jo nærmest bange for at trække vejret. De gør det midt i butikken, hvor flere mennesker kan gå forbi, også selvom vi har et puslebord, siger Lina Jegorova.

Én gang var det ved at gå galt, da et barn havde spist pailetter fra en kjole, og forældrene gik i panik og ringede efter en læge.

- Jeg sagde til dem, at det netop er derfor, at vi frabeder os børn i butikken, fortæller hun:

- Det er et stigende problem, og vi aner ikke, hvordan vi skal gøre det klart, at det her ikke er et sted for børn.

Dårlige anmeldelser

Det er ellers ikke, fordi hun ikke har prøvet. 

Ude foran butikken er et stort skilt af en barnevogn med en rød streg over. Men lige meget hjælper det.

- De kan simpelthen ikke forstå et nej. De bliver så sure, at det bliver ubehageligt, siger Lina Jegorova:

- Vi prøver at pakke det ind og være søde omkring det, men det lykkes sjældent at få børnene ud af butikken.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

brud bryllup børn børnefri børneopdragelse ble opførsel brudekjole barnevogn baby småbørn butik virksomhed glostrup
Lina Jegorova fortæller, at at butikken har modtaget flere dårlige anmeldelser på grund af ønsket om at holde butikken børnefri.
Foto: Privatfoto

Til gengæld kvitterer flere af forældrene med dårlige anmeldelser af butikken, og det ærgrer hende. 

"Det er en ren katastrofe. Min datter skulle sidde stille som en dukke og måtte hverken skiftes eller få snacks i 45 minutters prøvning! Kan absolut ikke anbefales," skriver en kunde, som har givet butikken én stjerne på Trustpilot.

Lina Jegorova har oprettet en sag angående den og flere lignende anmeldelser, så de er derfor ikke længere synlige på sitet. 

- Det er jo ikke alle steder, hvor børn skal have lov til at kravle rundt. Der er forskel på en legeplads og en eksklusiv butik, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Må man nægte børn adgang til sin butik?

I dansk ret er der som udgangspunkt aftalefrihed. Det betyder, at man som butiksindehaver grundlæggende selv bestemmer, hvem man ønsker at sælge sine varer til og på hvilket grundlag.

Det fortæller Andreas Weidemann, kontorchef hos Forbrugerombudsmanden.

Butikken skal dog samtidig handle i overensstemmelse med god markedsføringsskik, og det er derfor ikke lovligt at udelukke bestemte kundegrupper på et diskriminerende grundlag.

Det kan eksempelvis være på baggrund af kundens hudfarve, nationalitet, kønsidentitet eller seksuelle orientering.

Men så længe en butik ikke diskriminerer, kan den altså selv stille betingelserne.

På den baggrund vurderer Andreas Weidemann umiddelbart ikke, at brudebutikken handler i strid med god markedsføringsskik, når den beder dens kunder om at lade børnene blive hjemme eller i en barnevogn uden for butikken.

Hun husker særligt én brud, der blev så vred over, at hendes venindes barn ikke var velkommen, at hun ifølge Lina Jegorova sagde, at hun så slet ikke ville prøve kjoler, slet ikke ville giftes, og at de alle sammen bare kunne "gå ad helvedes til". 

- Jeg tænkte: "Hold da op". Det vil sige, at hendes venindes barn nærmest er vigtigere end hendes eget liv. Det, synes jeg, er dybt mærkeligt, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Børn ses som små voksne

Ifølge psykolog og specialist i psykoterapi med børn og unge, Marie Tolstrup, er brudebutikkens udfordringer med småbørn et udtryk for et skift, der er sket i måden, vi inddrager vores børn på i forældreskabet. 

- I løbet af de seneste 20 år har forældre lænet sig mere op ad det nye børnesyn, hvor børnene bliver inddraget nærmest på lige fod med de voksne, fortæller hun: 

- Børnene skal høres, anerkendes og måske endda spørges til råd - for hvem er jeg som forælder at kunne pålægge mit barn en vilje, der ikke er dets egen?

quote Børn betragtes i værste fald som ligestillede

Marie Tolstrup, børnepsykolog

I dag vil mange forældre gerne anerkende barnets følelser i sådan en grad, at de kommer til at give efter for, hvad barnet har lyst til, i stedet for hvad der er fornuftigt. 

For selvfølgelig skal børn ikke kravle rundt i en brudebutik, mener børnepsykologen. 

- En brudebutik er et sted, hvor der er nogle mennesker, der sætter stolthed og ære i smukke materialer. Det er ikke et sted for børn, siger Marie Tolstrup. 

Opgør med egen opdragelse

Børnesynet er opstået i forældrenes forsøg på at gøre op med deres egen opdragelse, vurderer Marie Tolstrup. 

- Alle generationer ønsker at gøre op med den forrige, det er helt naturligt, siger hun: 

- Her er der så en generation, der måske synes, de har fået for meget at vide om, hvordan de skulle agere, og at de ikke er blevet hørt nok og inddraget nok. Men det er tippet over i den forstand, at børn nu i værste fald bliver betragtet som ligestillede. 

Det er et misforstået hensyn, mener hun, da børn har brug for at få at vide, hvad der er rigtigt og forkert. 

- Børnene er jo ikke modne nok. De kan ikke gå ind i en butik og vurdere, om det er et fint sted, hvor de helst skal sidde stille og ordentligt, siger hun: 

- Samtidig risikerer man, at børnene får svært ved at indordne sig senere i livet, hvis ikke de lærer at høre efter, og at man nogen gange skal gøre ting, selvom man ikke har lyst. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik