Falske politibetjente narrede dankort og pinkode fra ældre kvinder

Politiet beder borgere om at være opmærksomme, hvis de modtager opkald fra myndigheder, der beder om private oplysninger eller værdigenstande.

Hele tre gange de seneste dage har ældre kvinder modtaget opkald og mødt falske politibetjente foran deres dør.

I to tilfælde er de falske betjente lykkedes med at lokke dankort ud af de ældre kvinder.

Midt- og Vestsjællands Politi mener, at to af sagerne om tricktyveri kan være begået af samme gerningsmænd, da ordlyden i de to henvendelser lyder ens.

quote Kvinden var så kvik, at hun spurgte efter politiskilt. Hun gjorde det helt rigtige.

Martin Bjerregaard, presseansvarlig ved Midt- og Vestsjællands Politi

Politiet opfordrer borgere til at være opmærksomme, hvis de modtager opkald fra myndighederne, der forsøger at få private oplysninger eller værdigenstande ud af dem.

- Vi beder alle om at have en generel sund skepsis over for tilfældige telefonopkald, som man ikke har bedt om. Og når nogen spørger om personlige oplysninger, så skal advarselslamperne lyse kraftigt, siger presseansvarlig ved Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard. 

Pårørende til ældre eller svage borgere bedes tale med deres familiemedlemmer om at udvise skepsis ved lignende henvendelser.

Fik først opkald, og så stod en falsk betjent foran døren

En af ofrene for tricktyveri er en 84-årig kvinde fra Greve, der tirsdag modtog et opkald fra en kvinde, der udgav sig for at være fra politiet og kaldte sig Camilla.

Hun forklarede, at politiet havde ransaget en lejlighed hos en bankansat, hvor de var stødt på den 84-åriges oplysninger. ”Camilla” spurgte ind til, hvilke værdigenstande den ældre kvinde havde og sagde, at en betjent ville komme forbi hendes adresse.

En halv time senere mødte en mand op foran kvindens dør, der påstod, at han var betjent. Han var ikke uniformeret. Den 84-årige bad først om at se et politiskilt, men det kunne han ikke fremvise, så hun nægtede ham adgang. Til sidst lykkedes det manden at overtale den 84-årige til at lukke ham ind.

- Kvinden var så kvik, at hun spurgte efter politiskilt. Hun gjorde det helt rigtige, men det er selvfølgelig ærgerligt, at hun ikke holdt fast i ikke at lukke ham ind, siger Martin Bjerregaard.

Den falske betjent sagde, at han skulle bruge hendes kreditkort og kode for at sikre hendes penge. Derudover bad han om at se alle hendes værdigenstande i form af smykker og penge.

Efter to timer forlod han lejligheden med kreditkort og pinkode.

Kvinden fattede mistanke til episoden og ringede med det samme til sin søn, som hun bad anmelde sagen og spærre sit kort.

Den falske betjent beskrives som:

Mand, dansk af udseende, 25-35 år, 170-175 centimeter, lys hudfarve, brunt hår, kort, krøllet hår, talte dansk, iført mørkt tøj.

Kort efter skete det igen

En time efter den 84-åriges anmeldelse tirsdag skete noget lignende for en 93-årig kvinde fra Greve. Hun blev ringet op af en mand, der oplyste, at han ringede fra politiet.

Han forklarede, at politiet i forbindelse med en ransagning på en adresse i København havde fundet den 93-åriges navn, adresse og telefonnummer.

Den falske betjent sagde, at politiet i den anledning ville komme ud til hende. Han spurgte desuden, hvem der styrede hendes pengesager, og da hun svarede, at det gjorde hendes søn afbrød den falske betjent samtalen.

Den 93-årige fik ikke besøg af nogen efter opkaldet.

Pas på tricktyve

  • Vær skeptisk, når ukendte personer henvender sig – hjemme og på gaden.
  • Åben kun døren for folk, du kender. Brug dørspion, eller spørg til ærinde uden at åbne. Lav faste aftaler med hjemmehjælpere, håndværkere mv. – spørg gerne efter legitimation. Skilt ikke med, du bor alene – skriv kun forbogstav og efternavn på dørskiltet. 
  • Hold afstand til ukendte personer på gaden, ved indkøb mv. og hold pungen tæt til kroppen. Skjul altid din pinkode og opbevar den aldrig med dit kort.
  • Gå ikke rundt med store værdier – og lad dem ikke ligge fremme hjemme.

Kilde: Københavns Vestegns Politi

Også i Rødovre

En dag inden de to kvinder fra Greve blev udsat for tricktyveri skete noget lignende i Rødovre på Skanderupvej.

Her havde en ukendt person henvendt sig i en 87-årig kvindes lejlighed og påstået, at han var polititjenestemand, oplyser Københavns Vestegns Politi.

Manden tog kontanter og et kreditkort og påstod, at de skulle bruges til en politisag. Han forlod derefter stedet.

Gerningsmanden beskrives som:

Mand, dansk af udseende, 30-35 år, cirka 170 centimeter, almindelig kropsbygning. Han havde mørkt, krøllet, brunt hår på toppen og kortere i siderne. Han talte dansk.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi ved man ikke, om der er tale om den samme mand, som slog til i Greve.

- Vi og de andre politikredse kigger hinanden over skulderen for at se, om vi har sager, der ligner hinanden, siger han.

Ved du noget om nogle af sagerne, eller har du set noget mistænkeligt, så kontakt politiet på 114.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik