Ny dyreart fundet ved et tilfælde i Nordsjælland

En ny hvepseart er blevet fundet i Tisvilde Hegn. Arten er aldrig før set i Danmark, og en biolog anslår, at der kommer mange flere.

Nationalparken Kongernes Nordsjælland er kendt for sin prægtige natur og enorme diversitet af dyrearter. 

Nu har biolog og araknolog, Frederik Leck Fischer, gjort et helt nyt fund for Danmark. 

Tilbage i maj måned 2023 blev en række biologer inviteret til det, der kaldes et "bioblitz" i nationalparken, hvor de samles og kortlægger arter over 24 timer. 

Frederik Leck Fischer havde glædet sig til at komme med , for han ville kortlægge edderkoppearter, som er hans ekspertområde - han endte bare med at gøre et helt andet fund.

- Jeg var ved at sætte mit mikroskop op i et telt, da jeg ser den på teltdugen. Jeg besluttede mig for at tage et billede af den, og så tænkte jeg ikke mere over det, fortæller han til TV 2 Kosmopol.

Insektet, han havde fundet, var en såkaldt 'bladhveps'. Og i starten vidste han faktisk ikke, at det var noget særligt.

- For lidt over en uge siden besluttede jeg mig for at kigge billederne igennem, og jeg uploadede dem på en portal, og straks væltede det ind med kommentarer fra eksperter om, at den var helt ny for Danmark, siger han. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Frederik Leck Fischer er araknolog, og har været med til at kortlægge 300 af de 600 edderkoppearter, der findes i Danmark.
Frederik Leck Fischer er araknolog, og har været med til at kortlægge 300 af de 600 edderkoppearter, der findes i Danmark.

I første omgang turde Frederik Leck Fischer ikke helt at tro på det. 

- Problemet var jo, at det ikke var mit ekspertområde, så jeg var nødt til bare at stole på dem. Jeg tænkte, om det virkelig kan være rigtigt - men det var det altså, siger han. 

Og det tyder da også på, at det ikke er sidste gang, vi ser det lille insekt.

- Når først vi bliver opmærksomme på en art, er der også flere, der aktivt kigger efter den. Så kan det jo være, der kommer flere registreringer af den, fortæller Frederik Leck Fischer. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Nyt, men ikke overraskende

Den lever kun på enebærbuske, er en halv centimeter lang og er kendetegnet ved sine fjerformede følehorn. Og der er altså intet at frygte, for det lille insekt har ingen brod, og kan dermed ikke stikke.

At arten er i Danmark er nyt, men ikke overraskende, fortæller Frederik Leck Fischer. Den findes nemlig allerede i flere af vores nabolande, blandt andet Norge, Sverige og Finland. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Insektet er kun en halv centimeter langt og lever udelukkende på enebær.
Insektet er kun en halv centimeter langt og lever udelukkende på enebær.
Foto: Frederik Leck Fischer

Man kunne jo håbe, at flere insektarter betyder, at vi i Danmark er lykkedes med at forbedre biodiversiteten - men det ikke nødvendigvis tilfældet, forklarer Frederik Leck Fischer.

- Vi kan ikke sige, at biodiversiteten har det bedre, men vi kan se, at hvis vi har relativt urørte områder, som Tisvilde Hegn, så er det altså kun til gavn for den. Det er et godt eksempel på, hvad vi skal have mere af i Danmark. 

Den nye bladhveps er på latin kaldet "Monoctenus obscuratus" og har endnu ikke fået sit danske navn, men Frederik Leck Fischer har sit eget bud:

- Jeg tror, at jeg selv vil foreslå navnet "fjerhornet enebladshveps". 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik