Mulig miljøkatastrofe bekymrer borgmester: "Det skal fikses med det samme"

Giftigt affald fra Stålvalseværket i Frederiksværk har i årtier været gravet ned. Nu viser det sig at PFAS og andre giftstoffer fra tungmetaller kan ende med at sive ud i Roskilde Fjord og skade miljøet.

Gamle affaldsdepoter fra det tidligere stålvalseværk i Frederiksværk udleder PFAS-stoffer og miljøskadelige fenoler.

Det viser en rapport udarbejdet af Region Hovedstaden ifølge Politiken.

Konklusionen er, at det "sandsynligvis udgør en risiko for Roskilde Fjord", skriver avisen.

I årtier har Ebbe Vitt Jensen kæmpet for miljøet i Frederiksværk. Han har været lokalformand i 15 år for Danmarks Naturfredningsforening, og han har haft fokus på de gamle affaldsdepoter fra det tidligere stålvalseværk.

- Man har handlet ud fra den bedste viden, man havde for 30 år siden. Og det har vist sig ikke at være godt nok, siger Ebbe Vitt Jensen til TV 2 Kosmopol.

Det viser sig nu at farlige giftstoffer fra tungmetaller kan ende med at sive ud - og at der er fundet ultragiftigt PFAS og skadelige tungmetaller i både vand og jord på niveauer langt over miljøkvalitetskravet.

- Det synes jeg er meget foruroligende, siger Ebbe Vitt Jensen.

Man har blandt andet målt et niveau af PFOS, der er et af de sundhedsskadelige PFAS-fluorstoffer, i koncentrationer på op til 3769 gange miljøkvalitetskravet for vandet i Roskilde Fjord, skriver Politiken.

Eroderet og utæt membran

Stålvalseværket var engang byens stolthed, hvor skrot blev smeltet om til stål. Men det gik konkurs i 2002.

Enorme mængder affald fra værket er gennem årerne primært blevet dumpet i to volde på Kystvolden og Slaggemolen.

quote Vi er foruroligede. Vi er ikke meget bekymrede, men vi er foruroligede.

Line Ervolder (K), formand for miljø- og klimaudvalget

Det blev forseglet med en membran af størknet slagge, som forhindrer at regnvand får de farlige giftstoffer til at trænge ned i grundvandet.

Undersøgelsen fra Region Hovedstaden har dog afsløret, at membranen er eroderet og muligvis er utæt. Spørgsmålet er bare, hvor alvorligt problemet er.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Er i gang med omfattende undersøgelse

Derfor har borgmester Steffen Jensen (S) bedt region Hovedstaden om hurtigst muligt at klarlægge, om der lurer en miljøkatastrofe i Frederiksværk.

- Jeg er selvfølgelig bekymret, for det er giftstoffer. Og hvis der er en udsivning, skal det jo inddæmmes. Hvis der er PFAS og tungmetaller, der siver direkte ud, så er det jo en alvorlig forureningssituation. Så vil jeg mene, at det skal fikses med det samme, siger borgmesteren.

- Man ved, at der er noget beskadiget membran. Hvor akut, det er, finder vi ud af lige om lidt forhåbentligt. Og så må vi tage bestik af det.

Ingen tid at spilde

Og Region Hovedstaden har lyttet. For efter miljøkatastrofen fra Nordic Waste i Ølst, er der ingen tid at spilde, mener formanden for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder (K).

- Det har været en slem forskrækkelse ikke bare for Randers Kommune, men for hele Danmark. Det har vi jo også været bekymrede for. Det ligger hele tiden i baghovedet, at det vil vi ikke have her i hovedstaden, siger Line Ervolder.

Derfor er Region Hovedstaden allerede i gang med næste etape af en omfattende undersøgelse.

- Vi er foruroligede. Vi er ikke meget bekymrede, men vi er foruroligede. Så derfor vil vi gerne gøre undersøgelsen ordentlig færdig, så vi er sikre på at Roskilde Fjord ikke bliver yderligere forurenet, siger Line Ervolder.

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår undersøgelsen er færdig. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik