Flokken har fået en ny ko-llega: Kronhjort søger muhligvis fred og selskab blandt køer

I det nordsjællandske naturområde, Hellebæk Kohave, har en ung kronhjort slået sig ned sammen med flokken af græssende kreaturer.

Man må hyle som de ulve, man er iblandt.

Sådan lyder en gammel talemåde, men om det også gælder for den unge kronhjort, der har slået sig ned sammen med en flok Galloway-køer i Hellebæk Kohave i Nordsjælland, skal dog være usagt.

- Jeg har i hvert fald ikke hørt den muhe, siger fotografen Tine Uffelmann, der har taget de opsigtsvækkende billeder i artiklen her.

Hun færdes ofte i den smukke nordsjællandske natur, og hun kommer gerne flere gange om ugen i Hellebæk Kohave, der er et 290 hektar stort, varieret naturområde med naturskov, overdrev, moser, og ferske enge.

Her tager flokke af kreaturer sig af en stor del af naturplejen. Kreaturerne er af den skotske race Galloway, som er kendt for sit fredelige temperament og nøjsomme væsen. Og måske derfor har de taget godt imod den unge kronhjort, der nu har slået sig ned sammen med dem.

Stor oplevelse på gåturen

- Jeg ved, at den har været der i nogle dage, for der er flere, der har skrevet om den på nettet. Så var jeg ude og gå tur, da en mand spurgte mig, om jeg havde set den. Jeg gik straks derhen, og der lå den mellem køerne - helt rolig og kiggede på mig. Jeg kunne gå rundt om dem og tage billeder uden problemer, fortæller Tine Uffelman.

Kronhjorten tog det med ophøjret ro, da Tine Uffelmann nærmede sig med sit kamera.
Kronhjorten tog det med ophøjret ro, da Tine Uffelmann nærmede sig med sit kamera.
Foto: Tine Uffelmann

Kronhjorten er Danmarks største, fritlevende landpattedyr og holder blandt andet til i de nordsjællandske naturområder. Ifølge Naturstyrelsen kan de største hanner nå en vægt på op imod 250 kilo, så der er tale om ganske opsigtsvækkende dyr, når man støder på dem i naturen. 

Fred og godt selskab

Sædvanligvis holder kronhjorte sig sammen med andre kronhjorte - men ikke altid. Det siger Niels Worm, der er vildtforvaltningskonsulent i Naturstyrelsen.

- Den her er vist knap to år gammel og har måske lige mistet sin mor. Så er den blevet prügelknabe i sin rudel (flok, red). I stedet vælger den at gå sammen med køerne, hvor der er både fred og ro - og lidt selskabelighed, siger han.

Niels Worm kan huske et lignende tilfælde fra Frederiksværk, hvor en kronhjort tilbragte hele sommeren sammen med en flok kreaturer. Det kan du se en video af her.

- Jeg har også selv lidt kreaturer hjemme ved huset, og det sker, at der går en hjort rundt sammen med dem. Man vil også kunne se, kronhjorte, der går sammen med dåvildt, så det er altså ikke så usædvanligt, selv om det er noget, man lægger mærke til,  forklarer han.


Kronhjorten hygger sig tydeligt sammen med køerne og er så afslappet, at den uden problemer lægger sig og tager et hvil midt imellem Galloway-køerne.
Kronhjorten hygger sig tydeligt sammen med køerne og er så afslappet, at den uden problemer lægger sig og tager et hvil midt imellem Galloway-køerne.
Foto: Tine Uffelmann

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik