Krimiromaner omdannes til tv-serie med Helsingør som omdrejningspunkt

Krimiforfatter Anna Grues kendte romaner om ’Den Skaldede Detektiv’ bliver omdannet til tv-serie med Helsingør som omdrejningspunkt.

Den kendte danske forfatter Anna Grues romanserie om Dan Sommerdahl er en bestseller i flere lande udover Danmark.

TV2/Danmark er nu gået sammen med ZDF i Tyskland og det amerikansk/tyske salgsselskab Dynamic Television om at adaptere romanerne til en tv-serie med politiefterforskeren Dan Sommerdahl, hans sager og familieliv som centrum for handlingen.

Ønsket fra starten var, at serien skulle optages i en dansk provinsby med havn, skov, strand, lokal politistation og et levende kulturliv.

Her er valget faldet på Helsingør på grund af byens idylliske og historiske identitet, som har alt, hvad der skal til for at danne en fantastisk ramme om bøgernes hovedperson, detektiven Dan Sommerdahl, lyder det i en pressemeddelelse fra Copenhagen Film Fund.

quote Det er en utrolig spændende mulighed for at vise, både nationalt og internationalt, hvad Helsingør har at byde på

Henrik Møller (S), formand for Kultur- og Turismeudvalget i Helsingør

Formanden for Kultur- og Turismeudvalget i Helsingør Kommune, Henrik Møller (Soc.dem.), glæder sig over, at Helsingør kommer til at være seriens signatur.

- Det er en utrolig spændende mulighed for at vise, både nationalt og internationalt, hvad Helsingør har at byde på samtidig med, at vi sikrer investeringer i lokale leverandører. Serien flugter på den måde perfekt med den strategi, vi har lagt, og det glæder mig derfor, at TV2 nu kan sætte gang i arbejdet, siger han i pressemeddelelsen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Anna Grue (født 1957) er en dansk journalist og forfatter. Anna Grue debuterede med romanen Noget for noget, som hun modtog Det Danske Kriminalakademis debutantdiplom for i 2006. I 2007 kom første bind i en planlagt serie på 10 om reklamemanden Dan Sommerdahl.
Anna Grue (født 1957) er en dansk journalist og forfatter. Anna Grue debuterede med romanen Noget for noget, som hun modtog Det Danske Kriminalakademis debutantdiplom for i 2006. I 2007 kom første bind i en planlagt serie på 10 om reklamemanden Dan Sommerdahl.
Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau & Scannpix

Filmfond jubler

Helsingør Kommune har i en lang årrække været bidragsydere til Copenhagen Film Fund. Her glæder direktør Thomas Gammeltoft sig over, at fondens hårde arbejde for at tiltrække internationale produktioner til Danmark har båret frugt.

- Vi er glade for at teamet bag ”Dan Sommerdahl” har fundet interesse i en by som Helsingør, og virkelig stolte af at vi i Copenhagen Film Fund sammen med Helsingør har kunnet skabe det grundlag, som gør at de så også kan bruge byen aktivt som lokation og arena for historierne.

- Og så er det jo exceptionelt at den største tyske tv-station, ZDF er gået sammen med TV2 om denne satsning. Det vidner noget om kvaliteten af og efterspørgslen ude i verden på dansk crime. Det skal Copenhagen Film Fund være med til at understøtte. Vi skaber beskæftigelse og vækst på den måde, og så sikrer vi de danske fortællinger fra Danmark til hele verden, siger Thomas Gammeltoft i pressemeddelelsen.  

Vigtigt at skabe lokale fortællinger

Katrine Vogelsang som er fiktionschef på TV2 ser ligeledes vigtigheden af at skabe lokale fortællinger:

- Efter den store succes på TV 2 CHARLIE med ’Mercur’ og ’Sygeplejeskolen’ glæder vi os meget til at præsentere ’Dan Sommerdahl’. Det er en stor glæde, at serien bliver til med det smukke Helsingør som ramme, fordi TV 2 med sin regionale forankring ser en stor værdi i at fortælle historier fra hele Danmark, siger hun.

Optagelserne er planlagt til at begynde i foråret. Serien udkommer i 8 afsnit og er til TV2-Charlie, men er allerede nu solgt til hele norden samt Frankrig, Italien og Benelux.

Det danske selskab Sequoia Global Alliance med forfatter Lolita Bellstar og producent Janni Helleskov i spidsen har udviklet serien for TV2 og Dynamic, og de skal nu forestå produktionen i samarbejde med det tyske produktionsselskab NDF.

Serien om serien om Dan Sommerdahl (Den skaldede detektiv)

Dan Sommerdahl er freelance reklamemand og privatdetektiv, gift med Marianne, sammen har de to børn Rasmus og Laura. I bøgerne møder vi også hans ven, politimanden Flemming Torp.

 • Dybt at falde (2007)
 • Judaskysset (2008)
 • Kunsten at dø (2009)
 • Den skaldede detektiv (2010)
 • Et spørgsmål om penge (2012)
 • Sidste forestilling (2013)
 • I lige linje (2016)

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik