Vild forskel: I år har vi hedebølge - sidste år væltede regnen ned

Mens varme og sol fylder meget i disse dage, så det helt anderledes ud for præcis ét år siden. Der væltede regnen ned i skybrudslignende tiltstande.

Det er varmt - rigtigt varmt. Og så er det tørt - rigtigt tørt.

Sådan har det lydt i flere uger fra meteorologerne, når udsigten for vejret de kommende dage er blevet fremsagt i nyhederne.

Og der er heller ikke noget skelsættende nyt i vejrudsigten for de kommende dage i TV 2 Lorrys sendeområde. Mens særligt de sydvestlige egne kan se frem til at få regn, forbliver vejret ifølge prognoserne stort set tørt i hele hovedstadsområdet. 

Stor forskel samme dag sidste år

Men ser man tilbage på denne dag - den 27 juli - for bare ét år siden i 2017, var vejrbilledet et helt andet.

Her væltede regnen ned over Nordsjælland i noget der mindede om skybrudslignende tilstande.

Se den vilde video over artiklen, som er fra Hornbæk Havnefest i henholdsvis 2017 og 2018 - med præcis ét års mellemrum.

Mens sidste sommer med ustadigt vejr og langt mindre reelle sommerdage har været normalen i Danmark i mange år, er denne sommer godt på vej til at slå alle rekorder.

Det store spørgsmål er nu: hvad er forskellen? Vi har spurgt meteorolog Thomas Mørk fra TV 2 Vejret, og ifølge ham har lufttrykket meget at sige.

Meteorolog: Omvendt i forhold til sidste år

- Lufttrykket er den enkle forklaring på det. I år har vi faktisk lige siden slutningen af april haft et højtryk omkring de britiske øer, som har holdt lavtrykket væk. Det kan muligvis hænge sammen med, at temperaturerne i Nordatlanten ikke er, som de plejer, fortæller Thomas Mørk.

I Nordatlanten har der hele sommeren været et såkaldt 'blokerende højtryk', som er den primære årsag det gode vejr herhjemme i år.

- Sidste år var det omvendt, hvor vi havde masser af lavtryk. Årsagen er svær at finde, men man kan godt forklare mønstrene. Grunden, til hvorfor det sker, er straks værre, siger Thomas Mørk og tilføjer:

- Det unormale er, at det ikke skifter så meget. 

Meteorologen mener desuden, at det ikke er sidste gang, vi har set så godt og stabilt sommervejr. Det er tendensen, lyder det.

- Der er meget, der tyder på at lange perioder med stabilt vejr, som vi ser nu, er noget der bliver mere normalt i fremtiden, siger Thomas Mørk til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik