Plejehjem med stor succes: Gerda hilser hver morgen på sine kælegrise

Gerda var en anelse skeptisk, da hun først hørte, at man ville anskaffe sig to grissebasser på Ålholmhjemmet. Men nu besøger hun dem hver morgen.

Fra sit vindue kan Gerda Christensen kigge til Joachim og Frederik.

Det er to kælegrise, som siden sensommeren 2018 har øffet rundt mellem Ålholmhjemmets plejeboliger i Hillerød. 

Netop tanken om at glo på en svinesti var ikke tiltrækkende, da man sidste år præsenterede idéen for Gerda, men hendes skepsis er i den grad gjort til skamme i dag. 

Nu sikrer hun sig hver morgen, at dyrene trives.

- Jeg ville aldrig undvære dem nu. Og jeg er så bange for, at der skulle ske dem noget, siger hun til TV 2 Lorry. 

- Jeg bliver gerne ude og snakker dem. Og så slukker jeg for den der strømledning, så de ikke får et slag over næsen, siger hun, mens hun viser rundt i indhegningen. 

Giver beboerne ekstra motion

Gerda Christensen har boet på Ålholmhjemmet i mere end et år, fordi hendes mand lider af demens, ligesom mange andre beboere på stedet. 

Og idéen om at anskaffe sig to kælegrise er netop opstået, fordi dyrene giver centrets demente et sprog, forklarer leder Kirsten Gosvig til TV 2 Lorry:

- Her får de ældre noget, som de kan tale om, når de får gæster. Og det er helt fantastisk, siger hun. 

- Man skal heller ikke undervurdere, at det faktisk er tale om god motion. Beboerne går nogle ekstra skridt, når de skal ud og se til de to kælegrise. 

De (grisene, red.) er meget glade for mig, fortæller Gerda glad, mens hun viser rundt i svinestien. 

Grisene får lidt sødt til eftermiddagskaffen

Gerda Christensen er da heller ikke i tvivl om, hvorfor kælegrise er fantantiske:

- Er der en dag, hvor jeg synes, det hele er noget skidt. Så går jeg lidt ud og snakker med grisene og hygger mig. De er altid glade for at se mig, forklarer hun. 

Om morgenen giver hun dem foder med plejepersonalet. Derudover får de gerne både vindruer, brødcroutoner, ukrudt, eller hvad der ellers måtte være, som de kan gnaske i. 

Om eftermiddagen sniger hun sig ofte ud igen for at give flere godbidder. 

- Det er meget sjovt. For Gerda lader til at synes, at de her to kælegrise er mest hendes, siger Kirsten Gosvig til TV 2 Lorry. 

Og det medgiver Gerda gerne:

- Normalt så tror jeg nok, at jeg er den, som tager mig mest af dem, siger hun. 

Beroliger og fremkalder minder fra gamle dage

Allerede i 2017 tog man initiativ til projektet hos Ålholmhjemmet og søgte tilskud hos Hillerød Kommune. 

Dengang kunne Plejehjemmet Dagmarsminde i Græsted berette til TV 2, at kæledyr simpelthen virkede så beroligende på deres beboere, at man kunne skære ned på brugen af sovemedicin.

I 2013 viste et treårigt forskningsprojekt søsat af Trygfonden da også, at besøgshunde og såkaldte robotsæler styrker trivslen blandt ældre. 

Og på Fyn erstattede man i 2015 besøgshunde med en vaskeægte besøgsgris - med samme gode resultater:

- Det er lidt det samme, som når man på plejehjem arbejder med erindringskasser med ting fra gamle dage, som de ældre og ofte demente beboere kan relatere til noget tidligere i deres liv. På samme måde kan grisene sikkert fremkalde nogle minder, sagde seniorforsker Aarhus Universitet, Karen Thodberg, dengang til Kristeligt Dagblad. 

Centerleder Kirsten Gosvig anbefaler gerne alle andre plejehjem at anskaffe sig en gris.

En varm anbefaling

Samme erfaring har man gjort sig på Ålholmhjemmet. 

-  Der har været så mange gevinster ved det her. Så vi kan kun anbefale andre plejehjem at gøre det samme, siger centerleder Kirsten Gosvig til TV 2 Lorry. 

- Det møde, de ældre har med grisen, giver dem noget særligt. Der er noget nærvær. Der er meget lyd på grisene, og vi kan røre ved dem. De kommer hen til dig, så man bliver glad, når de kommer, siger hun. 

Gerda Christensen siger det ganske kort og præcist:

- Grisene gør mig lidt lykkelig. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik