Nanna viser stolt strækmærker og løst maveskind frem - sådan har det ikke altid været

Nanna Liljekvist er mor til to og er ikke bange for at vise sin halvnøgne krop frem på Instagram.

Løs hud omkring lår og mave hopper op og ned i slowmotion, mens Nanna Liljekvist kravler, danser og vrider sig foran kameraet.

Det seneste år har den 27-årige mor til to og influencer smidt tøjet og vist sin krop frem i sjove og knap så flatterende videoer på Instagram.

Videoer, der fremhæver alt det, som mange til daglig prøver at gemme væk. Strækmærker og hængende maveskind efter graviditet, vinkedeller og løs hud på lår, hofter og bagdel.

Det gør hun for at sætte fokus på, at der ikke er en bestemt måde, som kvindekroppen skal se ud på. Et tema, hun selv har kæmpet med efter to graviditeter – og stadig kæmper med.

- Jeg begyndte, fordi jeg havde brug for ikke at tage mig selv så seriøst. Hver gang jeg havde skrevet om kroppen på Instagram, var det enten meget positivt eller negativ ladet, men jeg savnede noget mere neutralt. Hvor kroppen bare fik lov at være, som den er, siger Nanna Liljekvist til TV 2 Kosmopol

I løbet af 2022 har hun poseret i bikini i Indre København, på løbebåndet og på en snedækket græsplæne hjemme i haven. I videoen herunder kan du se, hendes eget sammenklip af årets bikinivideoer.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Ved at bruge humor i videoerne har hun fået et mere afslappet forhold til de blødere og løsere dele af kroppen: 

- Den her proces med at dele ud af mig selv på en mindre flatterende måde, har betydet rigtigt meget positivt for mit selvværd. Jeg fandt ud af, at hvis jeg lader være med at tage mig selv så højtideligt, så er det lettere at hvile mere i mig selv.

Skal man altid elske sin krop?

Nanna Liljekvist er fuldtids-influencer på Instagram, hvor hun deler billeder og tanker om livet som småbørnsmor til to i Hvidovre. Hun har i dag 34.000 følgere og er en del af det stigende tendens med såkaldte ’momfluencers’, der lever af at dele det positive og negative ved livet som mor på sociale medier.

I dag er det blevet langt mere normalt at kvinder deler uredigerede billeder af deres kroppe efter graviditeter på de sociale medier. Senest har popstjernen Medina delt et billede af sin mave 10 uger efter fødslen af sin anden søn, og det danske fotoprojekt ’My Postpartum Self’ sætter fokus på bløde kvindekroppe efter fødslen.

quote Jeg havde gerne været foruden strækmærker og løs hud, men sådan er det ikke blevet

Nanna Liljekvist

Men da Nanna Liljekvist for fem år siden var gravid med sit første barn, manglede hun nogen, der fortalte ærligt om kroppen under og efter graviditeten – og hvor ”baby-vægten” ikke bare forsvandt få dage efter fødslen.

- Jeg havde lige gennemgået et vægttab, men da jeg blev gravid, så tog jeg det hele på igen. Så da jeg fødte, troede jeg, at kiloene ville rasle af, når jeg begyndte at amme, og at jeg ville vende tilbage til min gamle krop.

Men da det ikke skete, begyndte hun at dele en masse refleksioner om krop og selv-accept på sin blog, der senere blev til hendes Instagram-konto.

Første gang hun delte et ærligt billede af sin krop var fem måneder efter fødslen af hendes ældste barn. Hun sad i en bikini på en ferie. Det føltes angstprovokerende, men også helt rigtigt, fortæller hun:

- Jeg var træt af at pakke mig ind og havde brug for at lægge noget op, som det var. Alle mine usikkerheder lagde jeg ligesom frem.

"Min skønne, skøre og finurlige mave, her et år efter jeg har født," skriver Nanna Liljekvist i et opslag, hvor hun beskriver de modsatrettede følelser hendes strækmærker på maven giver.
"Min skønne, skøre og finurlige mave, her et år efter jeg har født," skriver Nanna Liljekvist i et opslag, hvor hun beskriver de modsatrettede følelser hendes strækmærker på maven giver.
Foto: Privatfoto

Det har hun gjort lige siden. Delt billeder af sin krop, selvom den ikke ser ud, som de fleste på de sociale medier.

En del af to tendenser, der lever side om side

Nanna Liljekvist måde at vise sin krop frem på de sociale medier er en modtendens til den perfekthedskultur, der også regerer på sociale medier, hvor stramme, flade maver er idealet – også når man er blevet mor.

TV 2 Kosmopol har fulgt 32-årige Nicoline Burchhardt, der er mor til tre, men som har valgt at få lavet en såkaldt ’mommy makeover’’, der er en række kosmetiske operationer, der strammer op i bryst- og maveregionen efter graviditet og fødsel. 

- Jeg ligner en, der har født tre børn, og jeg vil ikke være foruden dem for noget i verden, men jeg er kommet til et punkt i mit liv, hvor jeg vil finde tilbage til den kvinde, jeg er. En stolt og selvsikker kvinde, sagde hun til TV 2 Kosmopol før operationen.

quote Det er et stort pres, at man skal elske sin krop altid

Nanna Liljekvist

Og ifølge forsker i kropskultur på Roskilde Universitet, Lene Bull Christiansen, er det ikke usædvanligt, at begge idealer for morkroppen lever side om side.

- Der er nogle, der hylder det naturlige, og at ens krop forandrer sig i løbet af en graviditet, men der er også nogle, der i høj grad hylder en eller anden form for fitness kultur, som betragter det som om at kroppen skal ”rettes op igen”, siger hun til TV 2 Kosmopol og uddyber:

- Men det er modsatrettede idealer, som taler til forskellige grupper i samfundet. 

De to tendenser man ser i samfundet, ser man også afspejlet i den digitale verden:

- Vi ser den samme opdeling på de sociale medier, som vi ser i ude i den virkelige verden. Det tiltaler bare forskellige segmenter, siger Lene Bull Christiansen. 

Jeg havde gerne været foruden

Nanna Liljekvists håb er, at det bliver lettere at slutte fred med sin krop, når man kan spejle sig i flere forskellige måder at se ud på:

- Jeg håber, jeg kan være med til at fjerne den der stress om, at man skal have en særlig form.

"Det er et hårdt pres altid at skulle elske sig selv" siger Nanna Liljekvist. Billedet er fra hendes Instagram-konto
"Det er et hårdt pres altid at skulle elske sig selv" siger Nanna Liljekvist. Billedet er fra hendes Instagram-konto
Foto: Privatfoto

Nanna Liljekvist bruger selv lang tid på at balancere forskellige idealer på de sociale medier.

Hun har selv følt sig forkert, da hun som yngre var mere buttet end veninderne, og da hun fik sit første barn gik hun i den anden grøft:

- Før i tiden hadede jeg min krop, men da jeg fik mit første barn, var jeg meget opsat på, at jeg skulle elske den. Men det er et stort pres, at man skal elske sin krop altid, siger hun.

- Jeg havde gerne været foruden strækmærker og løs hud, men sådan er det ikke blevet, og det må man bare lære at acceptere, og det har jeg gjort på min egen finurlige måde, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Men det er ikke uden pris at stille sig frem og vise sin krop, som den nu en gang ser ud. For selvom langt størstedelen af de mange kommentarer hun modtager er positive, så er der også dem, der synes, hun er for meget:

- Jeg er holdt op med at læse negative kommentarer på for eksempel Reddit (online debatforum,red.). Nogle dage er jeg mere hårdhudet og ligeglad, og andre gange får jeg ondt i maven over, at jeg lægger så meget ud af mig selv.

Her tænker hun især over, hvad hendes børn eksempelvis vil kunne komme til at sige til, at hun danser rundt i bikini til alles skue:

- Det tænker jeg meget over, men jeg synes jo, jeg gør det for at hjælpe mig selv og andre til at acceptere deres krop, og alt det negative, der kommer med i pakken er mindre værd end det, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik