Smidt ud efter Islamisk Stat-kommentar: Nu er han taget til nåde af borgmester

Seyit Ahmet Özkan er ny mand i borgmester Ole Bjørstorps (L) udbryderparti, Ishøjlisten. Bjørstorp smed Seyit Ahmet Özkan ud af Socialdemokratiet i 2017 efter en kommentar om zionister og Islamisk Stat.

Et gammelt makkerpar på rådhuset i Ishøj ser nu ud til at genopstå.

For når Ishøj-vælgerne til november går til stemmeurnerne, ser den tidligere viceborgmester Seyit Ahmet Özkan ud til at være en af et dusin kandidater fra den nye lokalliste, Ishøjlisten.

Det oplyser borgmester, Ole Bjørstorp (L), til TV 2 Lorry.

Samme Bjørstorp var blandt stifterne af Ishøjlisten, der så dagens lys i februar i år. Få måneder tidligere var Bjørstorp blevet vraget som spidskandidat for Socialdemokratiet.

Bjørstorp og Özkan var fra 2011 og knap seks år frem henholdsvis borgmester og viceborgmester - begge fra Socialdemokratiet dengang - men parløbet sluttede brat i august 2017.

Her opfordrede Ole Bjørstorp således Seyit Ahmet Özkan til at trække sig som viceborgmester og melde sig ud af Socialdemokratiet.

Det skete, efter at Seyit Ahmet Özkan få måneder forinden i et Facebook-opslag fremsatte en teori om, at zionister - og ikke radikale muslimer - står bag terrororganisationen Islamisk Stat (IS). Senere sagde han til Radio24syv:

- Islamisk Stat begår terrorisme over det hele i de muslimske lande. Og de slår kun muslimer ihjel, sagde han.

quote Vi kan ikke forsvare, at have en mand med de holdninger på den socialdemokratiske liste

Ole Bjørstorp som socialdemokratisk borgmester i 2017

Han erkendte dog samtidig, at han ikke kunne bevise, at det er zionister, der står bag Islamisk Stat. Og han understregede, at han ikke satte lighedstegn mellem zionister og jøder.

Zionisme er ifølge Den Store Danske Encyklopædi betegnelsen for den politiske bestræbelse på at sikre jødernes tilbagevenden til Det Hellige Land, Israel.

Kunne ikke forsvares

Udtalelserne bragte Seyit Ahmet Özkan, der har tyrkiske rødder, i et voldsomt stormvejr. Det kulminerede, da han blev sparket ud af Socialdemokratiet med endog meget hårde ord fra Ole Bjørstorp:

- Det er Ishøj Kommune, det her. Næsten 40 procent af indbyggerne er fremmedsprogede. Der får de udenrigspolitiske synspunkter utroligt stor vægt. Derfor er vi nødt til at forholde os til det, sagde borgmesteren til Ritzau.

- Det er hele grundlaget for dem, der sidder i byrådet, at de vil arbejde for integration mellem alle folkeslag. Derfor kan det ikke nytte, at man forsvarer muslimerne specielt og siger, at det er nogle andres skyld, sagde Ole Bjørstorp.

- Vi kan ikke forsvare, at have en mand med de holdninger på den socialdemokratiske liste til det kommende kommunevalg. Det er ikke foreneligt med Socialdemokratiets politik, sagde Ole Bjørstorp til sn.dk.

Kovending

Men nu er Ole Bjørstorp vendt på en tallerken. Han siger til TV 2 Lorry, at Seyit Ahmet Özkan ikke længere mener det, han sagde dengang.

- Der er ikke mere i det, det er et overstået kapitel. Han har fået fire år til at tænke over det, siger Ole Bjørstorp, der også har fået fortalt, at Seyit Ahmet Özkan selv mener, at han blev misforstået dengang.

Men mener han så i dag, at zionister står bag IS?

- Nej, jeg har snakket med ham, og det mener han ikke. Jeg ved ikke, hvordan det kom frem. Det var ikke så fornuftig sagt, siger borgmesteren.

Hvilken profil har han i forhold til dit kandidathold til kommunalvalget?

- Han vil være en god kandidat til mit hold. Han har en tyrkisk baggrund og et stort netværk.

Så han har altså en god vælgerbase?

- Ja, han har en god vælgerbase.

Seyit Ahmet Özkan er ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys henvendelser. 

Leder efter de sidste kandidater

Ole Bjørstorp fremhæver, at Ishøjlisten lige nu har otte kandidater på plads. Partiet vil gerne have i alt 12 kandidater.

- Vi leder lige nu efter kandidater med dansk etnicitet. Der skal være en vis proportionalitet, siger han til TV 2 Lorry.

Seyit Ahmet Özkan fulgte i 2017 opfordringen fra partiet om at trække sig. Han oplyste, at han ikke ville stille op til kommunalvalget samme år - hverken for Socialdemokratiet eller hans egen Ishøj-liste.

Seyit Ahmet Özkan oplyste i august 2017 til Ritzau, at han samtidig med sin udmeldelse havde kontaktet Det Jødiske Samfund i Danmark og aftalt et møde.

- Jeg har i mange år været imod forskelsbehandling af mennesker - uanset etnicitet og religiøst tilhørsforhold - og det vil jeg fortsat gøre, udtalte han.

Der er kommunalvalg til november, og Ishøjlisten regner med at præsentere alle kandidater i juni. 

Internt S-kaos i Ishøj

Et opsigtsvækkende, internt opgør har martret den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune.

Gruppen blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand, og det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenter for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry.


Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med.”


En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat.


I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen."


Og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”


Til det sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry:


- Men det har hun ikke.


Merete Amdisen egnede sig hverken til at være gruppeformand eller borgmester, mente Bjørstorp.


- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i december sidste år til TV 2 Lorry.


Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler.

Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


I sommeren 2020 var Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune i coronakrisen.


Den interne splid var dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der trak overskrifter i 2020. Ekstra Bladet kunne således i fsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.


Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.


Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos.


Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen.


Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt."


I december 2020 truede Ole Bjørstorp med at ville forlade Socialdemokratiet, men skiftede siden mening. I februar gjorde han alvor af tankerne og stiftede Ishøjlisten sammen med to andre socialdemokrater - 1.viceborgmester Sengül Deniz og gruppeformand Johnna Stark - ligesom også formand for Ungerådet, Milishia Moradi, og bestyrelsesmedlem i Socialdemokratiet i Ishøj Steen Skovhus meldte sig under Bjørstorps faner.Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik