Hus Forbi-sælger udvist af København i tre måneder

En hjemløs blev natten til tirsdag anholdt af politiet og fik forbud mod at opholde sig i København i tre måneder, fordi han sov på gaden. Uværdigt, mener SAND.

Det omdiskuterede zoneforbud mod såkaldt utryghedsskabende lejre er med til at kriminalisere det at være hjemløs og tvinger straffede til at leve en uværdig tilværelse i frygt for politiet.

Det mener de hjemløses landsorganisation, SAND, der på baggrund af et uddelt zoneforbud i denne uge mod Hus Forbi-sælger retter kritik af lovgivningen.

Natten til tirsdag blev den hjemløse Hus Forbi-sælger med navnet André Christiansen anholdt, da han i selskab med nogle andre hjemløse lå og sov på Strøget i Københavns Indre By.

Det skete på baggrund af politibetjentenes vurdering om, at den hjemløses overnatning i gadebilledet var utryghedsskabende.

quote Det er ikke værdigt. Det er at kriminalisere hjemløse for at være hjemløse

Kim Allan Jensen, formand for SAND i hovedstaden

Manden, der sælger Hus Forbi-blade i området omkring Kogens Nytorv og på Nørreport Station, er nu blevet tildelt en bøde på 1.000 kroner samt et forbud mod at opholde sig i hele Københavns Kommune i tre måneder.

- Det er reelt blevet forbudt at være hjemløs. Det efterlader manden her som kriminel, for han kommer til at bryde det her forbud. André har sit arbejde, sine kunder, sin base og hele sin omgangskreds – sin gadefamilie, som det kaldes – i Indre By, siger Kim Allan Jensen, der er formand for SAND i hovedstaden.

- Han kommer til at skulle gå rundt de næste tre måneder og være bange og gemme sig for politiet. Det er ikke værdigt. Det er at kriminalisere hjemløse for at være hjemløse.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

I bedste fald symbolpolitik

Gadejuristen, der yder retshjælp til og for udsatte mennesker, har længe været kritiske over for først zoneforbuddet og de yderligere beføjelser, der er tilføjet til loven.

Da de kom frem, at justitsminister Søren Pape Poulsen fra De Konservative, ville udvide zoneforbuddet til at gælde en hel kommune, udtalte Maja Løvbjerg Hansen, der er jurist ved Gadejuristen, at det er i bedste fald blot var symbolpolitik, som ville ender med at ramme samfundets mest udsatte.

- Nu får vi et tiltag, hvor vi sender politiet og retsvæsenet ud for at straffe dem. Og her i første omgang er det jo ikke engang retsvæsenet. Her er der tale om, at man får et forbud mod at være i en hel kommune. Uden at en dommer har set på det. Der er tale om et voldsomt indgreb i folks personlige frihed, når de ikke må være i en hel kommune, sagde Maja Løvbjerg Hansen dengang.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Politikere vil have zoneforbuddet gransket: Loven skulle fjerne romalejre, men rammer også danske hjemløse.

Retssag har gjort hjemløse bange

I september måned fastslog Københavns Byret, at der var tale om en utryghedsskabende lejr, da en mand tidligere på året sov i et indgangsparti på Købmagergade i indre København med sine ejendele.

Manden var blevet idømt bøde og zoneforbud mod Københavns Kommune.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Jurister kritiserer zoneforbud: Hjemløse André Christiansen nu er udvist fra København i 3 måneder.

quote Efter retssagen har vi bemærket, at flere hjemløse er begyndte at frygte politiet og gemme sig for dem

Kim Allan Jensen, formand for SAND i hovedstaden

Kritikken fra Gadejuristen i kølvandet på retssagen gik på, at der med dommen kom en meget lav tærskel for, hvad en utryghedsskabende lejr er.

Hos SAND mærker man, at retssagens udfald har gjort flere hjemløse bange for at blive anholdt og forment sit område.

- Efter retssagen har vi bemærket, at flere hjemløse er begyndte at frygte politiet med deres yderligere beføjelser og gemme sig for dem, siger Kim Allan Jensen fra SAND.

I en ideel verden bør zoneforbuddet derfor blive fuldstændigt afskaffet, mener hjemløseorganisationen. For hjemløse har reelt set intet alternativt til at sove på gaden med sine ejendele, mener formanden.

Der er nemlig stor mangel på herbergspladser i København, påpeger Kim Allan Jensen.

- Man skal skaffe nogle flere herbergspladser, og så kan man oprette nogle steder eller områder, hvor det er tilladt at sove ude. Som det er nu, hvor hjemløse skal frygte politiet og gemme sig for dem, er ikke værdigt for nogen.

UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE

Den 1. april sidste år fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev ændret, hvilket betød at hjemløse i lejre, der blev vurderet til at være utryghedsskabende kunne straffes med  bøde.

 

Kort efter blev der indført mulighed for, at politiet kunne udstede et zoneforbud på 400 eller 800 meter sammen med bøden.

 

Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan udstedes til en hjemløs, så vedkomne ikke må opholde sig i en hel kommune. Hjemløse bliver herefter bortvist fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.

 

Kilde: Retsinformation

TV-indslag fra november 2017: Nyt zoneforbud vil betyde, at man kan formene hjemløse adgang til en hel kommune. Men det er et voldsomt indgreb i den personlige frihed, mener Gadejuristen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik