Madspild i København: "Vi aner ikke, hvor meget vi smider ud"

Hvert år smider vi samlet i Danmark over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist, men på kommuneplan er det ikke opgjort, hvor meget, der spildes.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mindre madspild i Københavns Kommunes mange køkkener vil være et nødvendigt bidrag til en mere bæredygtig verden, mener Radikale Venstre på Københavns Rådhus.

quote Det er absurd, at vi ikke ved, hvor meget mad, der bliver smidt ud

Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre

Derfor har partiets gruppeformand Mette Annelie Rasmussen fremsat et forslag i Borgerrepræsentationen, som konkret går ud på, at få udarbejdet en måling af madspildet i 2020 og derefter et mål for, hvor meget spildet skal mindskes hvert år frem mod 2030.

Men man starter næsten helt fra nul, for der er ikke et samlet overblik over madspild i hovedstaden.

- Det er det, vi skal have undersøgt, for vi aner ikke, hvor meget madspild, der er i Københavns Kommune. Det er absurd, at vi ikke ved, hvor meget mad, der bliver smidt ud i skolekøkkener, i ældreplejen - og ja, også herinde på rådhuset, siger Mette Annelie Rasmussen til TV 2 Lorry.

"Må starte med os selv"

Selvom politikerne tidligere har vedtaget strategien ”Hovedstaden for bæredygtig udvikling” som handlingsplan for, hvordan Københavns Kommune kan bidrage til opfyldelsen af FN’s verdensmål, så mener de Radikale ikke, at man er ambitiøse nok i forhold til madspild.

- Vi ved, det er et problem, at der bliver produceret for meget mad på landsplan, men vi har ikke en idé om, hvordan det ser ud i den kommunale sektor. Hvis København skal gå forrest i den her kamp mod madspild og klimatilpasning, så skal vi også starte med os selv.

Borgerrepræsentationen mødes nu på torsdag, og Mette Annelie Rasmussen regner med, at forslaget bliver modtaget positivt, så forvaltningerne kan begynde at afsætte ressourcer til undersøgelsen.

- Forslaget er i direkte forlængelse af strategien med at arbejde hen mod verdensmålene, så jeg har svært ved at se, at forslaget ikke skulle gå igennem, siger hun.

Mere om madspild

Det er i år ti år siden at Selina Juul satte sin kamp mod madspild i gang. Nu er hun hovedperson i 2. afsnit af TV 2 Lorrys serie Frontløberne - en serie i fem afsnit.
Se afsnittet om madspildskampen her.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

charterferie er mit fly forsinket

Udsigt til flyforsinkelser til sommer: Rejsebureau forlænger rejsen for at undgå kaos

20200827-074047-B-1920x1274we

Flåt med alvorlig virus breder sig i Nordsjælland – få bæstet væk i en fart, siger professor

Undervisningsministerens første besøg på en folkeskole

Eksperter om københavnsk navneændring af 0. klasse: Fint signal – men hvor er de konkrete ændringer?

Vis mere
20210330-133150-L-1920x1393we

Københavnsk badesæson åbner med ny badezone i havnen

bellahøj højhus

I 2050 vil hver tiende dansker være gråhåret: Se fremtidsudsigten for din kommune her

Vis mere