Møbler under hammeren: Du kan få en bid af historien i stuen...

"Jeg kan forestille mig, at der er masser af københavnere, som synes det er sjovt at have et stykke Danmarkshistorie i stuen".

Der er rykket en lille bid af Københavns Rådhus ind i Lauritz.coms lokaler i Roskilde.

De står der i hjørnet - en sofa med blåt betræk, et par solide skabe og et større bord med grønt linoleum.

Skabet mangler nøgler - og det gør skufferne i bordet også. Men det gør ikke noget. For det er slet ikke det, der tæller.

quote Det er historien... Det er det, at de er tegnet til rådhuset, og mange af dem har også stået på rådhuset. De er tegnet til rådhuset i begrænset oplag. Det er det, der gør de her møbler specielle.

Karsten Ellgaard Skov, filialdirektør, Roskilde, Lauritz.com

Det er historien, der tæller

Det er derimod historien, der tæller, forklarer filialdirektør hos Lauritz.com i Roskilde, Karsten Ellgaard Skov. Den fascinerende historie om, at de her gamle møbler i en menneskealder har stået på hovedstadens rådhus.

- Det er historien. Det er det, at de er tegnet til rådhuset, og mange af dem har også stået på rådhuset. De er tegnet til rådhuset i begrænset oplag. Det er det, der gør de her møbler specielle, siger han til TV2 Lorry.

Nu er de blevet håbløst umoderne - i en tid hvor vi har hævesænkeborde og særlige stole, der skåner ryggen.

Gamle møbler med 100 år på bagen

Derudover er der masser af fascination i, at de gamle møbler med 100 år på bagen er tegnet af arkitekten Martin Nyrop, som også tegnede rådhuset i København. Så der er helt bestemt købere derude, siger Karsten Ellgaard Skov - som allerede har solgt de første skabe, stole og sofaer.

quote Jeg kan forestille mig, at der er en masse københavnere, som synes at det er sjovt at have et stykke Danmarkshistorie og Københavnerhistorie stående i hjemmet.

Karsten Ellgaard Skov,  filialdirektør, Roskilde, Laritz.com

- Jeg kan forestille mig, at der er en masse københavnere, som synes at det er sjovt at have et stykke Danmarkshistorie og Københavnerhistorie stående i hjemmet, siger han.

Hos Københavns Kommune er de helt på det rene med, at de nu sælger møbler, som er en del af rådhusets historie. Men de mener ikke selv, at de sælger ud af de vigtigste ting.

Rydder op og giver møblerne nyt liv

Rikke Sønderriis er centerchef hos Københavns Ejendomme & Indkøb. Hun mener, at det er det rigtige at sælge, da det også er dyrt at opbevare blot for at gemme.

- Vi oplever ikke, at vi sælger ud af arvesølvet. Vi rydder op og giver møblerne lov til at leve igen, siger hun.

Men salget af møblerne forarger Nikolaj Bøgh, der er politiker på Frederiksbeg.

- Det er vanvittigt at sælge ud af de møbler. Det er en forbrydelse mod vores fælles kulturarv. Københavns Rådhus er en enestående bygning. Den er tænkt som et samlet værk med alt, hvad bygningen indeholder. Møblerne bør indgå i den helhed, som de er skabt til, siger han.

Sælger kun de mindst vigtige møbler

Hos Københavns Ejendomme & Indkøb forsvarer de sig med, at Martin Nyrop lavde båede A, B og C-møbler, hvor A-møblerne er de mindst fine. Og at det netop er A-møblerne, som man nu sælger ud af.

Møblerne der nu bliver solgt, har været opbevaret i flere år, hvor de ikke er blevet brugt.

Københavns Ejendomme & Indkøb satser på at tjene en million på de møbler, der nu bliver solgt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik