Palads fejrer 100-års fødselsdag med gratis popcorn

Der er noget for enhver smag, når Nordisk Film Biografer på fredag d. 26 januar fejrer 100-års fødselsdagen for den farverige Palads-bygning.

Bølgerne gik højt blandt borgerne i starten af sidste år, da politikerne i København besluttede at gå videre med planerne om at rive den ikoniske Palads-bygning ned.

Indtil videre står bygningen dog stadig og præger bybilledet med sine mange farver, og på næste fredag d. 26 januar har den farverige biograf 100-års fødselsdag.

quote Palads rummer københavnernes historie, men peger samtidig fremad mod fremtidens by. Som biograf har Palads haft banebrydende betydning, og den var også en af de første biografer i verden, der viste tonefilm.

Vibeke Pallisgaard Wolsberg, Kommerciel Direktør, Nordisk Film Biografer

"Vi fejrer de største filmsucceser og de mest rørende øjeblikke, der gennem tiden har gjort Palads til en klassisk biograf, som trods en imponerende alder stadig er på forkant med det nyeste inden for film og underholdning," skriver Nordisk Film Biografer i en pressemeddelse.

I 2017 blev Palads kåret som "Årets sted i byen" af Politiken iByen, og biografen kan i en alder af 100 år stadig bryste sig af at være et centralt mødested for københavnerne.

Ikke altid været biograf

Bygningen blev opført som biograf i 1918, og blev senere en del af Nordisk Film. Under Anden Verdenskrig husede bygningen en bar, der var populær blandt tyske soldater, men som efter befrielsen hurtigt skiftede navn til English Corner.

- Palads rummer københavnernes historie, men peger samtidig fremad mod fremtidens by. Som biograf har Palads haft banebrydende betydning, og den var også en af de første biografer i verden, der viste tonefilm, siger Vibeke Pallisgaard Wolsberg, der er kommerciel direktør i Nordisk Film Biografer, i pressemeddelsen.

Palads er den ældste biograf i Nordisk Films biografkæde, som i dag rummer 22 biografer landet over. Oprindeligt havde Palads én stor biografsal med lidt over 1500 sæder, men fik efter en gennemgribende renovering i 1978 hele 12 nye sale.

quote Bygningens centrale placering er til løbende diskussion, men dens historie og aktualitet er fortsat indiskutabel. Som Nordisk Films ældste biograf fortjener Palads at blive fejret, og hvad fremtiden bringer, afventer vi med ro i maven.

Vibeke Pallisgaard Wolsberg, Kommerciel Direktør, Nordisk Film Biografer

I 1979 fik Palads yderligere fem sale og var i en årrække verdens største multibiograf.

Under udgravningsarbejdet i kælderetagen i 1979 stødte man på togskinner fra Københavns oprindelige hovedbanegård, som lå på grunden frem til 1911. Den gamle hovedbanegård fungerede i nogle år som biograf indtil cirka 1916, hvor bygningen blev revet ned og erstattet af det nuværende Palads Teater i 1918.

Stor debat om farverne

I 1989 udsmykkede kunstneren Poul Gernes Palads i de velkendte spraglede farver, som mange københavnere hurtigt dannede sig en mening om. I de seneste år har Palads igen været på dagsordenen, og mange har fortsat en stærk holdning til, om Palads skal bevares eller vige pladsen for nye byplaner.

- Bygningens centrale placering er til løbende diskussion, men dens historie og aktualitet er fortsat indiskutabel. Som Nordisk Films ældste biograf fortjener Palads at blive fejret, og hvad fremtiden bringer, afventer vi med ro i maven, siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg.

På selve fødselsdagen den 26. januar og hele weekenden til og med søndag den 28. januar bydes alle biografgæster i Palads på et gratis bæger popcorn til filmen. Biografen vil være pyntet op til fest, og alle er velkomne.

 

Spørg Os - Afstemning

_