Spyt og tilsvining.
Det er, hvad hjemløse pantsamlere må stå model til, når de tidligere år har begivet sig ud i menneskemængden ved gadefestivalen Distortion.
- I tidligere år er de hjemløse kommet tilbage efter at have samlet flasker og fortalt, at de er blev spyttet på og behandlet som skrald, og at det var virkeligt ubehageligt at være på Distortion som flaskesamler, siger Sofie Engell, der arbejder for hjemløsecaféen GraceKbh.
- Jo fuldere folk bliver, desto værre bliver de her mennesker behandlet. De oplever, at folk træder flasker i stykker foran dem og hiver sække med flasker ud af hånden på dem, siger hun.
Derfor var GraceKbh nødt til at finde en løsning, så det blev sikkert for de hjemløse at samle pant på festivalen. Og her kom man op med noget så simpelt som en hvid vest.
Foran er der et Distortion-logo, og bagpå står der: "Jeg er pantsamler".
De seneste år har GraceKbh uddelt 50 veste, men behovet var meget større, så i år har man opgraderet til hele 250 hvide veste. Det kan lade sig gøre, fordi Dansk Retursystem har kastet penge i projektet. De mange veste, som man kan uddele i år, gør en kæmpe forskel, siger Sofie Engell.
Hvide veste respekteres
- Når de har veste på, er det en helt anden oplevelse, som gutterne har. De bliver accepteret, de føler sig trygge og som en del af festivalen, siger Sofie Engell.
Vi møder en pantsamler Mick Brown. Han har været i København ad flere omgange for at samle flasker.
- Når man samler flasker i København, ser folk ned på én. Vesten hjælper, den respekterer de, siger han.
Sofie Engell forklarer det på denne måde:
- Vesten gør utrolig meget. Festivaldeltagerne accepterer dem mere, fordi de på en måde er mere officielle. Du kender det: Hvis der kommer en fremmed person og irettesætter dig, så har du ikke meget respekt for det. Men kommer der én med en uniform eller vest med logo på, så accepterer du det, siger hun.
Vestene uddeles, inden Distortion går i gang, hvor de hjemløse simpelthen stiller sig i kø og får udleveret en vest og nogle poser til at samle pant i.