Perspektiv – Nyhedssatire eller fake news?

Indtil for få år siden var fake news primært noget nyhedssatiren benyttede sig af. Se programmet Perspektiv om nyhedssatirens nye vilkår.

RokokoPosten har siden 2010 leveret satiriske nyheder til danskerne. Historier, der ligesom fake news er skrevet, som om det er rigtige nyheder og som ofte er bygget op om aktuelle virkelige historier. Men som altid indeholder noget satirisk, humoristisk og overdrevet. Se hele Perspektiv om nyhedssatire her.

quote Uanset hvor langt ude en historie er, er der altid nogle, der vil falde i!

 

Nyhedssatiren smører tykt på

Men måske kan nyhedssatiren være med til at gøre folk mere opmærksomme på fake news. For i nyhedssatiren har det aldrig været meningen, at få folk til at tro på usande historier, som personerne bag fake news ønsker det. Ifølge redaktør og grundlægger af Rokokoposten, Zenia Larsen, forsøger man som nyhedssatiriker at smøre så tykt på, så folk opdager, at det blot er satire.

- Det er ikke nogen nem sag, for hvis man smører fór tykt, for så bliver det plat. Men underspiller man for meget kan folk blive i tvivl om det er rigtigt eller satire - og det er ikke meningen med satire, at folk skal blive snydt.

Se hele Perspektiv om nyhedssatire. Mød grundlægger af den satiriske nyhedstjeneste RokokoPosten Zenia Larsen i samtale med satireforsker Sune Auken.

Selv om RokokoPosten forsikrer sine læserne om, at deres nyheder er fiktive, så er der ofte læsere, der falder i med begge ben og skriver vrede kommentarer til historier.

- Vi har en disclaimer på siden, hvor vi skriver at historierne er 100 % fiktive, og at enhver lighed med personer, levende døde eller bare meget sløje sandsynligvis er tilsigtet, fortæller Zenia Larsen.

Vi tror på det, vi mener i forvejen 

Ifølge genreforsker på Københavns Universitet Sune Auken hopper man nemmere på en falsk historie, hvis den bekræfter en holdning, man har i forvejen om emnet.

- Uanset hvor langt ude en historie er, der altid nogle der vil falde i, siger Sune Auken.

I denne udgave af Perspektiv fortæller han bl.a. om et af de mest berømte eksempler på satire, der blev fortalt videre som en virkelig historie. Det var, da Kinas officielle avis People’s Daily viderebragte en historie fra det satiriske amerikanske magasin The Onion. Nemlig historie om, at Nordkoreas diktator, Kim Jong Un, af vestlige medier var blevet udnævnt til ”the sexiest man alive”.

Også hos danske RokokoPosten har man oplevet at folk har troet på de mest utrolige og usandsynlige historier.

- Vi havde en historie om en kvinde der havde fået begge ben bidt af af en lille bitte edderkop, og den florerede længe, fortæller redaktør Zenia Larsen.

Humor med holdning

Ifølge Zenia Larsen og Sune Auken er det ikke kun fake news der ændrer på nyhedssatirens vilkår. Satiren er blevet endnu mere vigtig i en tid, hvor terrorister dræber for at lukke munden på satirikerne.

Terrorangrebet på det franske satiriske magasin Charlie Hebdo har på tragisk vis sat fokus på satirens magt og de følelser, den kan vække. Men ifølge Zenia Larsen er det vigtigt at turde have en humoristisk tilgang og gøre grin med næsten alt.

- Holdning er vigtig, og vi ville ikke kunne lave RokokoPosten hver dag uden holdning, så ville den blive intetsigende.

Perspektiv på Nyhedssatire

Hvilke elementer indgår i god nyhedssatire? Er der nogen grænser for, hvad man må gøre grin med? Og hvad er forskellen på fake news og nyhedssatire? Det – og meget andet – diskuterer genreforsker Sune Auken med Zenia Larsen, der er redaktør på Rokokosten, i denne udgave af Perspektiv.

Perspektiv er lavet i samarbejde med Københavns Universitet og kan ses på TV 2 Lorrys egen tv-station og her på tv2lorry.dk.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik