Vorherre til hest: Politiet ønsker ikke at ride igen fra 2018

Dansk Folkeparti står fast på, at ridende betjente skal tilbage i bybilledet, selvom Københavns Politi kritiserer idéen.

Politiheste er for dyre, for ufleksible og for risikable til at gøre nytte i operativt politiarbejde.

Det fastholder Københavns Politi, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med finanslovsaftalen er blevet enige om at genoprette det ridende politi i København.

Det skriver Information.

Politiet vurderer, at de »ulemper ved genindførelse af en fuldt operativ rytterisektion«, som Københavns Politi beskrev i et notat i juni 2016, »stadig gør sig gældende«, skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et nyt svar til Folketinget

quote Det bærer præg af at være skrevet af de samme personer, der i sin tid afskaffede det ridende politi

Peter Kofod Poulsen, retsordfører, Dansk Folkeparti

Heste øger risiko for ballade

Dermed modsiger politiet direkte Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

I forbindelse med finanslovsaftalen sagde han til Ritzau, at politiheste »er rigtigt gode at sætte ind ved demonstrationer, hvor de faktisk er med til at spare politibetjente på jorden«.

Men i notatet fra 2016, som Information tidligere har fået aktindsigt i, fremgår det, at brug af politiheste ved demonstrationer øger risikoen for konfrontationer.

Måske af den grund skal politihestene ifølge finanslovsaftalen bruges til patruljering i turistområder og til honorære formål - og altså ikke i forbindelse med demonstrationer, sådan som DF's retsordfører lagde op til.

Betjente foretrækker cykler på Strøget

Begrebet honorære formål dækker blandt andet over karetture med kongehuset.

Også denne anvendelse af politiheste får imidlertid kritiske bemærkninger i notatet fra 2016.

Ganske vist giver politiheste stor synlighed og attraktionsværdi ved patruljering i turistområder som Strøget. Og ganske vist har politihestene traditionelt været en del af kortegen til de kongeliges karetture gennem byen, hvor betjentene til hest har overblik over situationen fra højden.

Men, skriver Københavns Politi i notatet: På trods af attraktionsværdien hæmmes den operative effekt af hestepatruljering i turistområder af manglende fleksibilitet og mobilitet. I dag løser politiet samme opgave mere fleksibelt og frem for alt langt billigere med cyklende betjente.

DF: Tillægger ikke notatet stor betydning

Man skriver videre, at hestene aldrig er indgået i PET's organisering af sikkerheden omkring kongehuset. At hestene er dyre, og at de ikke kan efterlades uden opsyn, som en cykel eller bil kan. 

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DF's retsordfører. Men han har tidligere sagt, at han ikke tillægger Københavns Politis notat stor betydning.

- Det bærer præg af at være skrevet af de samme personer, der i sin tid afskaffede det ridende politi i København, sagde Peter Kofod Poulsen til Information i 2016.

Rytterisektionen blev nedlagt i 2012 i forbindelse med en sparerunde. På finansloven for 2018 er der afsat otte millioner kroner til en genetablering. Fra 2019 stiger beløbet til 10 millioner kroner årligt. Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsens svar til Folketinget kan det tage »mere end to år, før hestene kan indgå i politiarbejdet«.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik