Amager Fælleds Venner indsamler millioner til byggestop

Onsdag aften har foreningen Amager Fælleds Venner indsamlet millionbeløbet, der stopper omdiskuteret byggeri.

Foreningen Amager Fælleds Venner har fået indsamlet to millioner kroner, der skal stilles som garanti for at få stoppet byggeriet på Amager Fælled, oplyser foreningen i en meddelelse onsdag aften.

Dermed har foreningen opfyldt kravet for at få nedlagt forbud mod fortsættelse af byggeriet på Amager Fælled, som By & Havn og Fælledby står for.

Det blev afgjort tirsdag ved Københavns Byret, og siden har foreningen arbejdet på at få indsamlet pengene.

Seks timer efter afgørelsen i byretten havde borgergruppen påbegyndt en indsamling og nået 455.000 kroner, oplyste Steffen Rasmussen, der er formand for foreningen, til TV 2 Lorry.

- Der er helt fantastisk, det er kun noget, man turde drømme om. Det viser bare, at vi har en helt enorm støtte til det arbejde, vi laver. Der er meget stor modstand mod de aktiviteter, som de har gang i, sagde Steffen Rasmussen.

To nævn bestemte tidligere, at klager over Københavns Kommunes afgørelser i sagen skulle have opsættende virkning.

Det skyldes usikkerhed om, hvorvidt hensynet til arten stor vandsalamander er blevet tilstrækkelig tilgodeset.

Men da bygherren lod maskinerne fortsætte på arealet på trods af nævnenes afgørelse, gik foreningen til Københavns Byret for at få nedlagt et forbud.

Billede af byggepladsen på Amager Fælled.
Billede af byggepladsen på Amager Fælled.
Foto: TV 2 Lorry

Klagen til nævnene kom fra Danmarks Naturfredningsforening og fra Amager Fælleds Venner.

Beløbet er fastsat skønsmæssigt. Det skal dække de udgifter, som bygherren påføres ved forbuddet.

Forbuddet vil gælde, indtil de to nævn har truffet endelig afgørelse i klagesagerne. Det rammer "alle igangværende bygge- og anlægsaktiviteter", som er omfattet af fire tilladelser givet af Københavns Kommune.

I en pressemeddelelsen udsendt onsdag aften af Amager Fælleds Venner kalder foreningen indsamlingen af de to millioner kroner for en "fantastisk" og " monumental fælles præstation".

- Vores næste skridt er at overføre dette beløb til Københavns Byret som sikkerhed.

- Vi er langt fra færdige og denne sag skal nu føres for retten. Forberedelserne er i fuld gang, så vi kan opretholde det midlertidige byggestop. Vores endelige mål er at forhindre byggeriet på Amager Fælled, så vi kan bevare naturen og ikke miste yderligere levesteder for en masse arter. Derfor arbejder vi sideløbende på at tage vores sag til EU-domstolene, lyder det i foreningens pressemeddelelse.


Beholder pengene

Men selvom det er lykkedes Amager Fælleds Venner at indsamle de to millioner kroner, så er det langt fra sikkert, at det er nok til helt at stoppe byggeriet på Lærkesletten.

Derfor er det heller ikke hensigten, at levere donationerne tilbage, såfremt Amager Fælleds Venner får de to millioner tilbage, som de har stillet i sikkerhed til bygherren for eventuel tabt arbejdsfortjeneste.

- Alle de penge, der bliver doneret, ryger ind i vores kasse og bliver brugt til det videre arbejde. Vi har mange opgaver - også juridiske, og vi er i fuld gang med at tage denne her sag videre til EU. Vi vil ikke bare stoppe det her byggeri, men vi vil stoppe, at der overhovedet bliver bygget på Amager Fælled, sagde foreningsformand Steffen Rasmussen

Udover at det vil være administrativt besværligt at betale penge tilbage til de indtil videre over 7.000 bidragsydere, så har indsamlingen også nået en størrelse, hvor det ikke længere "blot" kan håndteres af de frivillige og ulønnede, der er i foreningen.

- Når man når over en vis grænse, så skal der er revisor til, og det arbejde er vi i fuld gang, fortæller Steffen Rasmussen.


Bygherre vil granske afgørelse

Hos Fælledby, der er bygherre på projektet, tager man afgørelsen til efterretning for nu, lyder det fra direktør i Fælledby P/S, Erling Thygesen, på deres hjemmeside.

- Udfaldet er ikke som forventet. Nu skal vi have tid til at granske afgørelsen sammen med vores advokat og vurdere de næste skridt. Vi indstiller det fysiske arbejde på området indtil videre.

Fælledby oplyser samtidig, at de på nuværende tidspunkt ikke kan sige, hvor langt tid projektet bliver forsinket, og hvad det betyder for projektets tidsplan og økonomi.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik