Cecilie lider af kronisk lungesygdom: Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Det årlige Team Rynkeby Skoleløb, hvor tusindvis af skoleelever løber for at samle penge ind til Børnelungefonden, fandt sted fredag. Blandt deltagerne var 12-årige Cecilie Laustsen, der selv har en kronisk lungesygdom.

Der var rigeligt med smil og snørede løbesko, da godt 500 elever fra Lundehusskolen i København fredag løb det årlige Team Rynkeby Skoleløb.

Løbet er arrangeret af Team Rynkeby Fonden og er til for at samle penge ind til Børnelungefonden.

Blandt deltagerne var 12-årige Cecilie Laustsen, der går i 6. klasse på skolen, og som selv lider af en kronisk lungesygdom, der forværrer hendes lungefunktion over tid.

quote Det føles som om, man trækker vejret gennem et sugerør

Cecilie Laustsen, kronisk lungesyg


Det er syvende gang, at Team Rynkeby Skoleløb finder sted. Her løber over 100.000 elever på tværs af skoler og institutioner i hele landet for at samle penge ind til Børnelungefonden gennem minisponsorater fra deres forældre og venner.

Under sidste års løb samlede eleverne på tværs af landet hele 5,4 millioner kroner sammen. 

- Det er rigtig vigtigt, fordi pengene går til forskning om sygdomme, hvordan man kan helbrede dem og få bedre medicin, lyder det fra en glad Cecilie Laustsen til TV 2 Kosmopol efter hun havde gennemført sin løbetur.

- Jeg løb tre runder. Det var dejligt men svært til sidst på grund af åndedrættet, fortsætter hun.

Cecilie Laustsen lider af cystisk fibrose, som er en medfødt lungesygdom, der forværrer hendes lungefunktionen og åndedræt.

- Nogle gange er der slim i mine lunger, hvor det bliver svært at trække vejret, forklarer Cecilie Laustsen og fortsætter:

- Så føles det som om, man trækker vejret gennem et sugerør. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er cystisk fibrose?

 • Cystisk fibrose er en arvelig sygdom med forstyrrelser i kirtelfunktionen i flere organer, blandt andet lunger og bugspytkirtel.

 • Den medfører udskillelse af et unormalt sejt slim, der tilstopper kirtler og deres udførselsgange i forskellige organer.

 • Cystisk fibrose rammer ca. 1 ud af 4.700 nyfødte i Danmark. Aktuelt lever ca. 500 personer med cystisk fibrose i Danmark.

 • Uanset hvor intensivt man behandler, er der tale om kronisk fremadskridende sygdom. Det kan derfor være nødvendigt med lungetransplantation. 

 • Sygdommen fører til progressivt tab af lungefunktion, og dermed til død i en tidligere alder end befolkningen som helhed.

Kilder: Sundhed.dk, Rigshospitalet.dk

Derfor er hun glad for arrangementet, som sætter fokus på unge med lungesygdomme som hende. 

- Det er rigtig fedt, at de (Team Rynkeby Fonden, red.) samler penge ind til lungesyge børn. Jeg skal være med igen næste år, siger Cecilie Laustsen.

Lundehusskolen samlede til sidste års Team Rynkeby Skoleløb 54.000 kroner sammen, og de planlægger at gentage succesen næste år, siger skoleleder Kim Paulsen.

- Det betyder noget for børnene, at de kan hjælpe andre, som har nogle sygdomme, forklarer han og fortsætter:

- Det betyder også noget, at vi får en rigtig god dag sammen, hvor vi har mulighed for at være sammen i et stort fællesskab, der kan bidrage til noget. 


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik