Der er bruser, hejsesystem og plads til at ligge ned: Nu får København et helt særligt offentligt toilet

Søndag er FN's internationale handicapdag, og i København blev det fejret med åbningen af et helt særligt toilet, der skal gøre livet lettere for udsat gruppe.

Der er et nyt toilet i byen. 

Som de fleste toiletter er der træk og skyl og muligheden for at vaske hænder. Men det kan også noget, som ingen andre offentlige toiletter i København kan tilbyde.

For det nye toilet, der søndag blev indviet på Vester Søgade ved Søerne i København, er nemlig det første i København, der henvender sig til de omkring 50.000 mennesker i Danmark, der har så alvorlige fysiske handicap, at de ikke kan benytte almindelige handicaptoiletter.

Det nye, særlige toilet har bruser, lift, såkaldt bruseleje og mulighed for handicapparkering tæt på.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Her ses et billede fra det nye toilet ved Øster Søgade i København.
Her ses et billede fra det nye toilet ved Øster Søgade i København.
Foto: Rebekka Juul Bruun

Kræver særlig nøgle

Det er dog ikke alle og enhver, der kan bruge det nye toilet. 

Det kræver en særlig nøgle, som personer med omfattende fysiske handicap kan søge om at få gennem Danske Handicaporganisationer

Toilettet er opstillet af Københavns Kommune, og teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) var da også til stede ved åbningen.

- Vi skal huske, at med til at have en tilgængelig by, som alle kan have glæde af, skal man også have muligheden for at kunne komme på toilettet, lød det i en tale fra teknik- og miljøborgmesteren.

Spørg Os - Formular

_

Godt nyt, lyder det

For hvor de fleste tager muligheden for at kunne komme på toilettet for givet, så ser det meget anderledes ud for denne gruppe danskere med alvorlige fysiske handicap. 

quote Det gør, at den her gruppe mennesker nu også kan tage ud i byen og være sikre på, at de kan komme på toilettet

Susanne Olsen, Dansk Handicapforbund

Udover det nyåbnede toilet i København, så findes der kun et andet i hele TV 2 Kosmopols sendeområde. Det er i Høje Taastrup. 

Derfor er det nye toilet en glædelig nyhed, lyder det fra landsformand i Dansk Handicapforbund:

- Det gør, at den her gruppe mennesker nu også kan tage ud i byen og være sikre på, at de kan komme på toilettet, siger landsformand Susanne Olsen til TV 2 Kosmopol. 

- Nogle afstår jo helt fra at deltage i forskellige arrangementer eller tage ud i byen, fordi man afhængig af, at man skal kunne benytte toilettet på et tidspunkt. 

Susanne Olsen fra Dansk Handicapforbund håber, at flere af den særlige type handicaptoiletter vil sprede sig rundt omkring i Danmark.
Susanne Olsen fra Dansk Handicapforbund håber, at flere af den særlige type handicaptoiletter vil sprede sig rundt omkring i Danmark.

Håber på flere

Hun håber dog, at det kun er begyndelsen.  Drømmen er endnu flere af denne type toiletter i byen. 

- Vi håber, at der også kommer nogle nær eksempelvis Tivoli eller Fælledparken. 

- Og så håber vi selvfølgelig, at det vil sprede sig til hele landet, så der kommer endnu flere - især i de større byer, siger Susanne Olsen. 

Københavns Kommune har frigivet 1,9 millioner kroner til indkøb, opsætning og tilslutningen af det særlige toilet i budgettet for 2023.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik