Drama om corona-tiltag på Rådhuset: ”Vi svigter restauranterne”

Der var bred enighed om tiltag, der skulle gøre det lettere for genåbnende restaurationsbranchen at servere uden for med god plads, men så krævede parti sagen standset.

De Konservatives gruppeformand Jakob Næsager har gjort sig selv upopulær blandt et flertal af Københavns Kommunes folkevalgte.

På mandagens møde i Teknik- og Miljøudvalget skulle medlemmerne tage stilling til en række midlertidige tiltag, som skal gøre det lettere for caféer, restauranter og butikker at genåbne på mandag i næste uge inden for myndighedernes retningslinjer og afstand mellem gæster og kunder.

Et bredt flertal var i grove træk enige om, at det skulle gøres lettere for restaurationsbranchen at få udendørs servering på et større areal af fortovene, på inddragede parkeringspladser eller i parker og på pladser.

Tiltagene skal muliggøre, at restauranterne kan skabe sikker afstand mellem gæsterne og samtidig give mulighed for at betjene flere kunder.

Kommunens fire forslag om at understøtte med udeservering

1. Restauranter og caféer skal have mulighed for at ansøge om at have udeservering på en større del af fortovet og lignende end nu frem til 1. oktober 2020.

 

2. Restauranter og caféer skal have mulighed for at ansøge om at have udeservering på parkeringspladser i forbindelse med eksisterende udeserveringer frem til 1. oktober 2020.

 

3. Teknik- og Miljøforvaltningen skal tillade udvidelse af udeserveringer på byens pladser og i Københavns Kommunes parker frem til 1. oktober 2020.

 

4. Butikker skal have mulighed for at ansøge om have vareudstillinger på en større del af fortovet og lignende samt parkeringspladser frem til 1. oktober 2020.

 

Kilde: Københavns Kommune

Jakob Næsager fra De Konservative var dog så meget imod elementer af tiltagene – især det om at nedlægge parkeringspladser – at han krævede sagen standset og i stedet taget op i Borgerrepræsentationen – en mulighed, han som medlem af Økonomiudvalget har.

- Det gjorde vi, fordi sagen er løbet helt løbsk. Der kom sågar forslag om, at man skulle nedlægge vejbaner for give endnu mere plads. Og samtidig vil man nedlægge parkeringspladser og gå glip af en indtægt på flere hundrede millioner, som så skal findes i velfærdsbesparelser. Det kan vi ikke leve med, siger Jakob Næsager.

Selv ikke, når tiltagene er midlertidige og udløber til oktober?

- Københavns Universitet på Amager var også midlertidigt, men nu har det stået der i 43 år. Der er jo ingen, der tror på, at det her bliver tilbagerullet, hvis først det får lov til at ske.

Beslutning risikerer at blive udskudt indtil juni

Fordi næste møde i Borgerrepræsentationen allerede er på torsdag, er beskeden fra forvaltningen, at punktet næppe kan nå at komme med på dagsorden og i stedet risikerer at blive udskudt til den 4. juni.

Det er alt sammen vældig teknisk og uinteressant, men det korte af det lange er, at hjælpetiltagene for restauranterne er bremset for nu.

Og dette har vakt harme blandt flertallet på den anden side af det politiske spektrum.

- Er der noget, restauratører har brug for lige nu, så er det, at der bliver sat nogle rammer, de kan arbejde efter. Hvis de her tiltag bliver udskudt, så de først kan sættes i gang om en måned, så svigter vi restauranterne. Det gør vi altså, siger SF’s Klaus Mygind.

- Denne uvished havde vi meget gerne været foruden. Der var et stort flertal for tiltagene, og så får han det standset, så det nu er uvist, om det kan nå at blive behandlet i tide. Vi håber, at det kan lade sig gøre, men frygter at det bliver forsinket, siger Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen.

- Det er komplet uforståeligt, at De Konservative ikke udviser lidt mere smidighed for at hjælpe en række af byens  erhverv tilbage på sporet efter en rum tid uden indtjening, siger Mette Annelie Rasmussen, gruppeformand for Radikale Venstre.

Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokratiet, fortæller, at de også var tilhængere af forslagene med undtagelse af det, der omhandler butikkers vareudstillinger på fortove.

Selvom partiet gerne havde været standsningen foruden, hæfter han sig ved, at tiltagene næppe var blevet klar til brug mandag under alle omstændigheder.

- Alt det, der koster penge, skal alligevel igennem Borgerrepræsentationen, og så skal alle restauranterne herefter i gang med en ansøgningsproces. Det er jo ikke bare sådan, at vi siger ’ok’ til forslagene, og så kan alle restauranter løbe ud og plante en parasol på Kultorvet, siger Lars Weiss.

Strider mod ministers bøn til kommunerne

Polemikken sker samtidig med, at transportminister Benny Engelbrecht (S) i et brev til landets største kommuner – herunder Københavns – samt Kommunernes Landsforening (KL) opfordrer til at tillade udeservering på veje og p-pladser.

Her gør han kommunerne opmærksom på en paragraf i vejloven, som åbner op for udeservering på steder, som hører til vejområdet.

- Det kan være parkeringspladser, dele af normalt befærdede veje, og hvad der er af åbne torve. Giv adgang til, at restaurationerne kan benytte sig af dem til at udvide udeservering og dermed gøre det endnu mere trygt at benytte caféer og restauranter fra næste uge, siger han ifølge Ritzau.

- Og så samtidig gøre det på en sådan fleksibel måde, at man også har mulighed for i kommunerne at se bort fra den betaling, man så ellers normalt ville skulle opkræve for det, siger Benny Engelbrecht.

Transportministeren henviser til, at kommunerne i henhold til vejloven har ret til at opkræve betaling for at lade restaurationerne benytte arealerne.  Det håber Benny Engelbrecht altså, at kommunerne vil undlade for at hjælpe økonomisk pressede caféer og restauranter.

De nærmere retningslinjer, som restauranter og caféer skal efterleve ved genåbningen mandag den 18. maj er fortsat ikke blevet meldt ud. Det har fået flere restauratører i København til at lufte deres utilfredshed over for Berlingske.

I videoen herunder kan du møde restauratøren Mikkel Irminger Sarbo, indehaver af Fleisch på Vesterbro, der ser frem til at genåbne og selv peger på inddragelse af parkeringspladser til mere udeservering som et tiltag, der kan gøre det lettere at overholde myndighedernes anbefalinger:

     

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik