Ekspert: Glyptoteket har haft en enorm betydning

Søndag holder en af hovedstadens kulturmastodonter fest og fejrer sin 125-års fødselsdag.

Det bliver en fest med de store sejl sat, når Glyptoteket søndag fejrer sin 125-års fødselsdag. Museets medarbejdere har knoklet i månedsvis. Statuer og springvand er blevet rengjort, bænkene renoveret, og salene er blevet malet i de originale farver fra åbningen i 1897.

Og der er virkelig noget at fejre, hvis man spørger, Claus Grønne, der er ansat ved Ny Carlsbergfondet og forsker i Glyptotekets historie.

- Det er på alle måder enormt. Dels er det en enorm samling med over 10.000 genstande, men betydningen af at få den gjort tilgængelig er også enorm, siger han.

Glyptoteket blev bygget på en mark i udkanten af København.
Glyptoteket blev bygget på en mark i udkanten af København.
Foto: Ana Cecilia Gonzalez / Glyptoteket

Et museum for almindelige mennesker

Carl Jacobsen fik kommunen til at bidrage ved at finde og betale for grunden på det, der dengang for 125 år siden mest lignede en pløjemark i udkanten af byen. Og Carl Jacobsen fik bygget det imponerende hus, og donerede sin kunstsamling til det museum der i dag er internationalt anerkendt, men som havde som en af sine vigtigste opgaver at udbrede kunsten til almindelige mennesker.

- Glyptotekets vinterhave med alle palmerne er jo helt central, fordi Carl Jacobsen havde en idé om, at de nok havde en større tiltrækning på almindelige mennesker end skulpturerne, fortæller Claus Grønne.

Grundlæggeren har sat standarden

For dengang var kunstmuseer en sjældenhed, og især kunstmuseer der henvendte sig til det jævne folk. Og på museet kan man også godt mærke arven fra grundlæggeren og hans store ambitioner.

- Han betyder meget, han har sat nogle standarder og nogle kvaliteter, som vi ligesom har med i bagagen, Fortæller museets direktør, Gertrud Hvidberg-Hansen.

Derfor er det også Carl Jacobsens ånd, der i høj grad bliver fejret og æret søndag på Glyptoteket. Og direktøren mener, at det er hele arbejdsindsatsen værd.

- Det er et stort arbejde, men det betyder rigtig meget, at tingene fremstår flot, og man kan se, hvor spændende et museum det er.

Der er allerede udsolgt til den store langbordsfrokost, men besøgende kan stadig nå at opleve koncerter og sang, og de kan se skuespilleren, Peter Gantzler, holde den originale tale, som grundlæggeren, Carl Jacobsen, holdt ved indvielsen. Og til de tørstige – og hurtige – har Carlsberg brygget en speciel jubilæumsøl, der kan smages gratis, så længe lager haves.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik