Er du også ramt? Lige nu er det værre end normalt med sygdom i hovedstaden

Fem luftvejssygdomme har taget deres indtog i Danmark, og specielt Region Hovedstaden er hårdt ramt.

Hvis flere af dine venner eller kollegaer er faldet som fluer, mere end du er vant til, er det ikke helt mærkeligt.

For smittetallet af luftvejssygdomme er mere stigende end normalt på dette tidspunkt på vinteren, og det mærker Daniel Sindhøj, der er praktiserende læge i Rødovre.

- Vi oplever lige i øjeblikket ret mange ekstra henvendelser både elektronisk, men også oppe i klinikken, siger han til TV 2 Kosmopol.

Og der er en god grund til, at Daniel Sindhøj oplever, at flere kommer forbi klinikken med sygdom. For Region Hovedstaden har nogle af de højeste incidenstal - altså antal af smittede pr. 100.000 indbyggere - i landet inden for syv dage.

Det gælder blandt andet Covid-19, RS-Virus og Influenza, som er nogle af de luftvejssygdomme, der florerer i øjeblikket.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

De fem luftvejssygdomme

SSI opsummerer smittesituationen med de mange luftvejsvirusser og -bakterier i sin seneste status sådan her:

  • Covid-19-smitten er fortsat stigende.

  • Antallet af kighostetilfælde er fortsat stærkt forhøjet.

  • Antallet af mycoplasmatilfælde er fortsat forhøjet og stigende.

  • Antal RS-virustilfælde er fortsat stigende.

  • Antallet af influenzatilfælde er fordoblet.

Og det er også nogle bestemte symptomer, som patienterne kommer ind med hos Daniel Sindhøj, og som han ser hyppigere, end han plejer.

- Nu ser vi også nogle henvendelser med kraftigere hoste, der er tegn på lungebetændelse. Der er kighosten, der også gør, at folk er meget mere hårdt ramt, end hvad de plejer at være på det her tidspunkt, fortæller han.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

Region Hovedstaden ligger ofte højt

Men det er ikke unormalt, at Region Hovedstaden er en af topscorerne, når det kommer til smitte, for det er der en helt bestemt årsag til.

Det fortæller overlæge og sektionsleder hos Statens Serum Institut, Bolette Søborg, til TV 2 Kosmopol.

- Det er ofte sådan, at vi ser, at mange af de sygdomme, som stiger, de starter i Region Hovedstaden, og det er jo blandt andet, fordi vi er rigtig mange mennesker her. Og det gør også, at dér kan ting sprede sig, når det drejer sig om smitsom sygdom, siger Bolette Søborg.

Men det er ikke kun i Region Hovedstaden, at man oplever en stigning i luftvejssygdomme som kighoste, kold lungebetændelse og den gode gamle kending influenza – det gør man også i resten af landet.

- De infektioner, vi er vant til, kommer hvert år, de cirkulerede ikke under pandemien, og de kommer så igen nu, og det vil sige, at der er mange personer, som ikke har mødt dem i et par år, og de bliver så smittet i år, fortæller Bolette Søborg.

Symptomer på kighoste

Symptomerne er kraftige hosteanfald efterfulgt af en hylende vejrtrækning og eventuel opkastning. Symptomerne kan vare ved i op til tre måneder med gradvis mildere hoste.

Sygdommen kan være meget ubehagelig og udmattende - og for spædbørn, der ikke er vaccineret, kan kighoste i værste fald være livstruende. Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne gravide at blive vaccineret mod kighoste, da det giver beskyttelse i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret.

Kilde: Statens Serum Institut

Symptomer på mycoplasma

Mycoplasma-bakterien er den hyppigste årsag til den lungebetændelse, der oftest bliver kaldt atypisk eller kold lungebetændelse, fordi de færrest smittede får en egentlig lungebetændelse. De fleste får nemlig en infektion i de øvre luftveje eller bronkitis.

Symptomerne, som kommer to til tre uger, efter at man er blevet smittet, er kraftig og tør hoste, hovedpine, ondt i halsen og feber.

Atypisk lungebetændelse har oftest et forløb på mellem tre og fire uger, og almindelig penicillin hjælper ikke. En kur på syv dage med antibiotika er almindelig behandling.

De seneste epidemier var i 2015-2016 og 2016-2017.

Kilde: sundhed.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik