Flertal i København vil legalisere cannabis: Nu får de overraskende opbakning

Et flertal på Københavns Rådhus vil igen forsøge at få regeringen til at legalisere cannabis i hovedstaden. Denne gang melder Venstre sig også under fanerne.

Det skal være lovligt at ryge en "fed" i København, og cannabis skal kunne købes via staten.

Sådan lyder det i et medlemsforslag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet og nu også Venstre i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. Til sammen råder de tre partier over et flertal.

quote Vi siger ikke, det er den perfekte løsning, men jeg tror, det er en bedre løsning, end den vi har i dag

Louise Theilade Thomsen (V), gruppeformand

Sidstnævnte har ellers kategorisk afvist at lægge stemmer til at legalisere cannabis, men nu har piben fået en anden lyd.

- Hovedårsagen er, at vi har et stort hashmarked i København, og vi kan se, at den forbudspolitik, der har været i mange år, ikke virker. Det er nemt at få fat i, og der er mange, der ryger det, siger gruppeformand for Venstre i København Louise Theilade Thomsen til TV 2 Lorry.

Forslag forventes vedtaget

Torsdag skal Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune tage stilling til, om der skal rettes fornyet henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for legalisering af cannabis.

Venstres opbakning kommer formentlig ikke til at betyde det helt store for, om indstillingen bliver imødekommet i Borgerrepræsentationen. 

For et lignende forslag fik også opbakning for to år siden - uden Venstres stemmer.

Hvorfor har Venstre i Borgerrepræsentationen ændret holdning til legalisering af hash?

Det er et emne, der er blevet diskuteret længe i Venstre, og der er jo også folk, der har været for legaliseringen. Jeg kommer fra Venstres Ungdom, hvor der længe har været et flertal for legalisering, så på den måde har jeg ikke ændret mening, siger Louise Theilade Thomsen (V).

Christiansborg vender tomlen ned

Hun og hendes partifæller på rådhuset skal dog ikke regne med, at de får hjælp fra deres Venstre-kollegaer på Christiansborg. 

Her er holdningen nemlig uændret.

- Der er ingen tvivl i Venstre om, at vi ikke går ind for nogen legalisering af cannabis, så længe Sundhedsstyrelsen advarer kraftigt mod de virkninger, som cannabis har, forklarer Preben Bang Henriksen (V) og uddyber:

- Vi har respekt for, at man på rådhuset kan have en anden holdning. Vi behøver ikke alle være enige, for så kunne vi jo lige så godt rejse til Nordkorea og bo.

quote Som liberal er det ikke min opgave at bestemme hvad andre mennesker gør, så længe det ikke går ud over andre

Louise Theilade Thomsen (V), gruppeformand

Heller ikke hos regeringen blæser der nye vinde, der kan imødekomme ønskerne om en forsøgsordning.

- Det ser jeg ikke lige umiddelbart som noget, der kan lade sig gøre. Der er en lang række negative sundhedsmæssige konsekvenser af den cannabis, som man eksempelvis køber på Christiania. En legalisering vil også gøre cannabis mere tilgængeligt, øge forbruget og dermed også øge de negative sundhedsmæssige konsekvenser, vurderer sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Det siger Sundhedsstyrelsen om cannabis

Cannabis er det mest udbredte stof blandt unge. Ved regelmæssigt brug af cannabis bliver man mere sløv, langsom og ligeglad. Man mister initiativ samt koncentration, nogle bliver nedtrykte, og det bliver sværere at løse problemer. Derfor kan brug af cannabis særligt blandt unge, gøre det svært at gennemføre skole og uddannelse eller fastholde et arbejde.

Vil ikke udrydde banderne helt

Det argument køber Louise Theilade Thomsen dog ikke:

- Problemet er, at folk ryger det alligevel. Det er en illusion at tro, at folk ikke vil begynde at ryge det. Jeg vil hellere have, at det foregår under ordnede forhold, og at produktet er rent, siger hun og uddyber:

- Som liberal er det ikke min opgave at bestemme, hvad andre mennesker gør, så længe det ikke går ud over andre.

quote En legalisering vil også gøre cannabis mere tilgængeligt, øge forbruget og dermed også øge de negative sundhedsmæssige konsekvenser

Rasmus Horn Langhoff (S), sundhedsordfører

TV 2 Lorry har tidligere undersøgt, hvorvidt fri hash vil fjerne banderne. Ved at dykke ned i erfaringer fra USA, Canada og Uruguay stod det klart, at der stadig vil være bander, der sælger cannabis, selvom det er legaliseret. 

- De vil overleve som bander, selvom der slet ikke var noget hashmarked, forklarede Kim Møller, der forsker i narkomarkeder ved Malmös Universitet. 

Han tror dog, at det vil have en effekt på bandernes størrelse.

- De (banderne, red.) ville have sværere ved at rekruttere nye medlemmer, og de ville have sværere ved at holde folk på folk, fordi der vil være færre penge i omløb.

Venstres gruppeformand på Københavns Rådhus anerkender, at en legalisering nok ikke vil udrydde al bandekriminalitet. Men hun tror alligevel, det vil have en vis effekt.

- Selvfølgelig vil der stadig være kriminalitet på det her område, men det vil måske blive nemmere at bekæmpe, fordi jeg tror, der er mange, der vil benytte sig af den lovlige metode. Det er også derfor, vi vil have en forsøgsordning. Vi siger ikke, det er den perfekte løsning, men jeg tror, det er en bedre løsning, end den vi har i dag, forklarer hun.

I medlemsforslaget foreslås det samtidig, at det skal undersøges, hvilke erfaringer der er fra andre lande, som enten har legaliseret eller er i gang med at legalisere cannabis. 

Herefter skal stats- og justitsministeren inviteres til et offentligt debatmøde om fordele og ulemper ved en forsøgsordning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik