Først kom kræftchokket. Fire dage efter fandt Kira ud af, at hun var gravid

I tre måneder vidste Kira ikke, om hun kunne være gravid, imens hun havde kræft. Mange læger har nemlig ikke erfaring med den slags patienter, men det skal et nyt rådgivningscenter på Rigshospitalet nu hjælpe med.

Tilbage i 2019 bemærker Kira Li Bjerg Chirholm noget, der ikke føles normalt. Hun finder en knude i sit bryst ved et tilfælde og vælger at få det undersøgt.

Umiddelbart er lægerne ikke bekymrede, for der er ikke noget at se på hverken scanningen eller ultralyd. Men for en sikkerheds skyld får hun taget en biopsi.

- Lægen kommer ind og fortæller mig, at jo, jeg har kræft, og det var et kæmpe chok, fortæller Kira Li Bjerg Chirholm til TV 2 Kosmopol.

En barsk nyhed, der lige skal fordøjes, men bare fire dage senere får Kira Li Bjerg Chirholm endnu en nyhed at skulle forholde sig til.

quote Min første tanke var selvfølgelig, at de kommer til at sige abort lige om lidt

Kira Li Bjerg Chirholm

Hendes menstruation er nemlig udeblevet, og hun beder lægerne om at tage en graviditetstest. Den er positiv, og Kira har nu både kræft og er gravid. Hun havde længe ønsket sig et barn, men timingen var frygtelig. 

- Jeg har aldrig hørt om nogen, der er blevet behandlet for kræft, imens de har været gravide. Så min første tanke var selvfølgelig, at de kommer til at sige abort lige om lidt, husker Kira Li Bjerg Chirholm.

Tre måneder i uvished

Men der skal gå længe før Kira Li Bjerg Chirholm får at vide, om hun kan være gravid og få kemobehandling samtidig. For det er der ingen af de mange læger, der kan fortælle hende.

- Min forventning var jo nok, at nogen ville gribe mig og tage mig ind til et møde og sige, om det kunne lade sig gøre eller ej. Det var der bare ikke rigtig nogen, der gjorde, fortæller Kira Li Bjerg Chirholm.

(Artikel fortsætter under billedet)

Imens Kiras mave vokser begynder håret at falde af på grund af kemobehandling. Foto: Privatfoto.
Imens Kiras mave vokser begynder håret at falde af på grund af kemobehandling. Foto: Privatfoto.

Hun er tilbage i 2019 netop blevet 40 år og har længe forsøgt at få et barn. Derfor er det et ønskebarn. Efter tre måneder får hun endelig et møde med en overlæge på Rigshospitalet, der skal fortælle om hendes kemoforløb.

Og her får hun endelig det klare svar, hun har ventet så længe på.

- Han er en overlægetype, der er smaddergod til sit arbejde, men han er ikke psykolog i hvert fald. Og han svarer bare ’jaja, det er ikke noget problem’ (at få kemo og være gravid, red.), fortæller hun og fortsætter:

- Det er mærkeligt at sige, men det var nok det værste ved hele behandlingen for brystkræft. Det var at gå de første tre måneder, uden nogen havde taget hånd om os, og uden nogen kunne svare på alle vores spørgsmål.

Nyt rådgivningscenter skal hjælpe gravide med kræft

Men i fremtiden vil der være hjælp at hente hos et nyt rådgivningscenter, kaldet Dansk Advisory Board for Gravide med Cancer, der er forankret på Rigshospitalet.

24 eksperter fra hele landet med forskellige ekspertiseområder vil nemlig være klar til at hjælpe gravide med kræft online. De får en mail med det samme, hver gang en patient eller læge har et spørgsmål, og kan på den måde dele ud af deres viden. 

quote Han er en overlægetype, der er smaddergod til sit arbejde, men han er ikke psykolog i hvert fald

- I de her tilfælde kan man ikke vente i flere måneder på at få svar. Det skal være her og nu, hvis hun skal behandles, så svartiden vil være fire til syv dage, fortæller Lone Storgaaard, der er overlæge på Rigshospitalet og står bag rådgivningscenteret.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Mange læger har ikke erfaring med det

De fire til syv dage er noget hurtigere end de tre måneder, som Kira Li Bjerg Chirholm måtte vente på svar, om hun kunne gennemføre sin graviditet.

Sidste år var der blot ti gravide kvinder, der fik konstateret kræft i Region Hovedstaden, og fordi det er så sjældent, har mange læger ikke erfaring med den slags patienter, og de har derfor også svært ved at kunne svare på patienternes spørgsmål.

- Helt intuitivt vil en behandler, der har en gravid patient med brystkræft for eksempel, i de fleste tilfælde tænke, at det er nødvendigt med en abort, så man kan behandle kvinden, fortæller Lone Storgaaard og fortsætter:

- Og i dag ved vi, at der kan man godt behandle kvinden med kemokur efter 12. uge, og man kan også godt operere i den første tredjedel af graviditeten.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Lone Storgaard kommer til at stå i spidsen for det nye rådgivningscenter.
Lone Storgaard kommer til at stå i spidsen for det nye rådgivningscenter.
Foto: Lene Nydahl Jensen / TV 2 Kosmopol

Og den viden har patienter, der er gravide med kræft, brug for at kunne få med det samme. 

- De har brug for en behandler, der ikke ryster på hånden, og at der er en klar melding om, at det her, det ved vi, hvordan vi skal håndtere, og vi støtter dig. Det er det, at rådgivningscenteret kan hjælpe med, forklarer hun

’Det er jo intet mindre end fantastisk'

Kira Li Bjerg Chirholm ville ønske, at hun selv havde haft samme mulighed, som det nye rådgivningscenter nu giver.

- Nu kommer den her fantastiske løsning med en digital måde at kontakte nogen . Et eller andet sted, hvor de siger, at det er her, du hører til. Det er her, du skriver til, når du bliver bange, og der er et eller andet mærkeligt.

- Og det er jo intet mindre end fantastisk, fortæller Kira Li Bjerg Chirholm.

quote Hey, det kan godt lade sig gøre

Kira Li Bjerg Chirholm

Inspiration fra Holland

Det danske rådgivningscenter er inspireret fra Holland, der har haft noget lignende siden 2012, og her har de haft gode erfaringer.

- Det har højnet behandlingen af de gravide, så de har en bedre prognose. Man har færre for tidlig fødte børn, og færre, der får afbrudt graviditeten, forklarer Lone Storgaard

Og faktisk er der blevet etableret et internationalt såkaldt advisory board, der er ved at skabe rådgivningscentre i flere lande.

- Hele idéen ved det internationale advisory board er, at de enkelte lande nedsætter deres egne rådgivningscentre. Det er ved at blive etableret i blandt andet Italien og i Polen, og hele Sydamerika, den spansktalende del, er de også i gang, forklarer hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Kira er nu kræftfri og har et sundt og raskt barn. Foto: Privatfoto.
Kira er nu kræftfri og har et sundt og raskt barn. Foto: Privatfoto.

Kira er nu kræftfri og har et sundt og raskt barn. Hun håber, at hun ved at stå frem, kan være med til at hjælpe andre, der står i den situation, som hun selv var i.

- Jeg håber, hvis der er en kvinde derude, der i dag får at vide, at du er gravid, og du har sørme og også kræft, så har hun en eller anden bekendt, der siger, ’hey, det kan godt lade sig gøre. Det har jeg hørt’, fortæller hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik