Klenodies forfald fortsætter: Renovering sparket til hjørne

En gammel, ikonisk, men også forfalden telefonkiosk på Vesterbro i København er genstand for stor diskussion i øjeblikket. Konservative politiker ønsker den renoveret, men det kan først ske om et halvt år - måske.

- Mit håb om, at der kan gøres noget her og nu, er ikke muligt.

Sådan lyder det fra Konservatives Karina Bergmann, der fortsat skal være vidne til en gammel, historisk telefonkiosks forfald i det københavnske bybillede.

Telefonkiosken, der er tale om, står i Absalonsgade på Vesterbro i København, og den har et noget forfaldent udtryk. Der er ingen maling på den, vinduerne er smadrede, og den har været udsat for indbrud.

Derfor har Karina Bergmann (K), der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i København, stillet forslag om, at telefonkiosken skal istandsættes.

En eventuel renovering kan dog først finde sted til september, når der er budgetforhandlinger, og det ærgrer den konservative politiker.

- Jeg synes, det er under al kritik, at den skal stå og forfalde. Jeg er ked af, at der ikke sker noget ved det. Jeg havde håbet, at jeg kunne sætte noget i gang, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Detalje fra telefonkiosken, der efterhånden trænger til mere end bare en kærlig hånd.
Detalje fra telefonkiosken, der efterhånden trænger til mere end bare en kærlig hånd.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

For dyrt at renovere nu

De såkaldte telefonkiosker står flere steder i byen. De blev sat op i København i slutningen af 1800-tallet og på Frederiksberg i 1916.

Det er Københavns Museum, der ejer telefonkiosken, som står på Absalonsgade - en telefonkiosk, der har set bedre dage. Det er også her ansvaret for at vedligeholde det historiske klenodie ligger, men museet fattes penge, har de tidligere fortalt til TV 2 Kosmopol:

- Det er vores ansvar. Og vi kerer os i den grad om telefonkiosken. Men det koster noget. Og derfor er vi i dialog med Teknik-og Miljøforvaltningen, om de vil overtage ansvaret, lød det dengang fra Louise Jacobsen, der er museumschef på Københavns Museum.

TV 2 Kosmopol var derfor i dialog med Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, men de henviste til kollegerne i Kulturforvaltningen, da både Københavns Museum og telefonkiosken hører under dem.

Det er da også i Kultur- og Fritidsudvalget, at spørgsmålet om en renovering af telefonkiosken blev taget op på et udvalgsmøde 9. marts.

Renoveringen sparket til hjørne

Forslaget blev dog i første omgang forkastet af et flertal i udvalget, der i stedet besluttede at bestille et budgetnotat, som først kan tages op til budgetforhandling til september.

Budgetnotatet skal sige, hvor meget en eventuel renovering kommer til at koste, om der er mulighed for at flytte telefonkiosken, og om der er mulighed for at udleje den.

Telefonkiosken kan derfor først renoveres om et halvt år, hvis det bliver stemt igennem til de budgetforhandlinger, der finder sted til september.

Karina Bergmann havde ellers håbet, at der med hendes forslag kunne ske noget med det samme.

- Det er en vigtig historisk genstand, og den er en del af vores kulturarv. Den fortæller en fantastisk historie. Jeg havde håbet på, at vi kunne beslutte at sætte den i stand med det samme, men det kan vi ikke, fordi vi ikke har beløbet for renoveringen.

Spørg Os - Afstemning

_