Historisk klenodie forfalder: "Museet svigter deres ansvar"

Da Københavns Museum flyttede fra Vesterbro Torv, efterlod de en gammel telefonkiosk ude på gaden. Nu står den og forfalder - bid for bid.

Der står stadig nogle få af dem rundt om i byen, og de emmer af København i de gode gamle dage: Telefonkioskerne.

Da de blev sat op i København i slutningen af 1800-tallet og på Frederiksberg i 1916, var det her, man kunne gå hen for at telefonere med assistance fra den telefondame, der passede kiosken. 

En af dem står nu i Absalonsgade, hvor Københavns Museum før holdt til. Det er museet, der ejer telefonkiosken - som nu er ved at falde fra hinanden.

- Der er ingen maling på den, og vinduerne er smadrede. Træet er udsultet og har det rigtig dårligt. Der har også været indbrud i den, og de gamle reklamer, der sad i den, er blevet stjålet, fortæller københavneren Morten Reintoft til TV 2 Kosmopol.

Ingen undskyldning

Han er med i Facebookgruppen Gamle København, hvor han har skrevet om telefonkioskens triste skæbne. Og foreløbig har flere end 1.000 mennesker reageret på hans opslag.

- Jeg har hørt, at museet gerne vil have, at andre overtager den. Men det er jo en fremtidsvision - det er i hvert fald ikke en undskyldning for ikke at vedligeholde den. Og det er da heller ikke motiverende for andre, der gerne vil give museet gamle ting, mener Morten Reintoft.

Telefonkiosken står i Absalonsgade på Vesterbro i København.

Ved siden af lå Københavns Museum, der lukkede i 2015 for at flytte til nye lokaler. Og dermed efterlod de Absalonsgade, hvor en lille del siden 1980'erne har fungeret som museumsgade.

Her  er der gamle brosten, en plakatsøjle og gamle gadelamper. Tidligere var der også gammeldags postkasser og vandposte, men de er flyttet til Frilandsmuseet.

Vores ansvar, men..

Og hvor Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning i dag har ansvaret for eksempelvis brostensbelægning og bænke, så er telefonkiosken og en gammel plakatsøjle stadig museets ansvar.

- Det er vores ansvar. Og vi kerer os i den grad om telefonkiosken, siger Louise Jacobsen, der er museumschef på Københavns Museum. Hun tilføjer:

- Men det koster noget. Og derfor er vi i dialog med Teknik-og Miljøforvaltningen, om de vil overtage ansvaret.

Men i mellemtiden er det vel jeres ansvar at sikre, at den ikke forfalder?

- Det er det, og vi prøver at finde en god løsning. Vi ønsker, at den skal blive i gaden. De andre ting, som er flyttet til Frilandsmuseet er selvfølgelig mere beskyttede og har et liv der, men kiosken er fin i det københavnske bybillede, og derfor har vi ladet den stå. Det ville være en lettere løsning at fjerne den - men så kommer den ikke gaden til gavn, forklarer Louise Jacobsen.

Hun tilføjer, at hun er ærgerlig over, at kiosken har stået i Absalongade uden problemer i 40 år - og nu har den på få uger været udsat for hærværk to gange.

Ikke vores ansvar

TV 2 Kosmopol har spurgt i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, hvad der skal ske med den gamle telefonkiosk. 

Men de nøjes med at henvise til kollegerne i Kulturforvaltningen, da både Københavns Museum og telefonkiosken hører under dem.

I Kulturforvaltningen forklarer man, at kommunen er i gang med at afsøge flere muligheder for at finde en holdbar løsning for telefonkiosken samt at museet har kommunikeret med Teknik- og Miljøforvaltningen - og henviser derfor til - rigtigt gættet: Teknik og Miljøforvaltningen.

Og mens Københavns Kommunes forvaltninger ivrigt henviser til hinanden, fortsætter telefonkiosken med at forfalde.

Detalje fra telefonkiosken, der efterhånden trænger til mere end bare en kærlig hånd.
Detalje fra telefonkiosken, der efterhånden trænger til mere end bare en kærlig hånd.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik