Klimademo førte til højeste antal frihedsberøvelser i flere år

139 demonstranter måtte se sig selv frihedsberøvet, da de fredag udviste civil ulydighed ved den første af en stribe klimademonstrationer, der afholdes denne uge.

Fredag middag klokken 12 forsamledes klimademonstranter, hvor de udøvede civil ulydighed ved at sætte sig på broerne og blokere adgangen til Slotsholmen.

Demonstrationen markerede startskuddet til en ugelang klimademonstration arrangeret af flere forskellige klimaorganisationer.

Selvom politiet måtte skride til frihedsberøvelser og i løbet af dagen frihedsberøvede 139 demonstranter, var det dog ikke voldsomme optøjer, der udspillede sig omkring Slotsholmen.

- I store træk forløb det fredeligt. Det kan lyde mærkeligt med så mange frihedsberøvede, men der var faktisk ikke den store uro omkring. Vi var ikke specielt udfordret, udover at de var rigtig mange, og det betød lidt for ventetiden, siger Jesper Bangsgaard, vicepolitiinspektør, Københavns Politi.

Selv mener bevægelsen Extinction Rebellion, at de 139 frihedsberøvelser er det højeste antal siden FN's klimakonference i 2009 - også kendt som COP15 - hvor flere end 900 personer blev frihedsberøvet.

Den oplysning kan Københavns Politi dog ikke endegyldigt bekræfte.

- Men den er i hvert fald i top tre siden COP15, siger Jesper Bangsgaard til TV 2 Lorry.

Blev frihedsberøvet - og gør det måske igen

Med til demonstrationen i går var Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion som er en af arrangørerne af klimademonstrationen.

- Vi holdt alle broerne samtidig i omtrent 17 minutter. Nogle af broerne havde vi i lang tid - eksempelvis Højbro, som vi havde i cirka otte timer, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun forklarer ligesom Jesper Bangsgaard, at både demonstration og frihedsberøvelser forløb fredeligt - inklusive hendes egen anholdelse, som fandt sted omkring klokken 18.

Fælles klimademonstration

Den ugelange klimademonstration kaldes Vendepunktet og afholdes fra fredag den 6. maj til fredag den 13. maj. Her vil der hver dag afholdes forskellige demonstrationer og markeringer.


Arrangørerne bag er klimaorganisationerne Extinction Rebellion, Ungdommens Klimaoprør, Global Aktion, Bedsteforældrenes Klimaaktion, Den Grønne Ungdomsbevægelse og Scientists Rebellion.


- Hver gang der var en, der blev taget, sang vi alle sammen "du er ikke alene". Det var en fantastisk fællesskabsfølelse, at folk stod sammen og var villige til at ofre noget.

Ida Dalsgaard Nicolaisen valgte i går at lime sig fast til den bro, hun sad på, og derfor måtte politiet bruge acetone, før de kunne få hende med på stationen, hvor hun blev løsladt cirka klokken 01.30.

Hun regner dog ikke med at skulle frihedsberøves igen i dag, men fortæller, hun er villig til at tage turen igen næste gang det kræves. Hvilket måske allerede er i overmorgen. Dog kun så længe, det foregår fredeligt.

- Vi har kæmpe fokus på at være fredelige. Vi træner i civil ulydighed, hvor folk møder op og får at vide, at det vigtigste er, at vi er fredelige.

Variation i sigtelser

Jesper Bangsgaard forklarer, at frihedsberøvelserne finder sted, når folk ikke følger politiets anvisninger ved eksempelvis at blive siddende i kørebanen.

Derfor vil sigtelserne også typisk ende ud i at høre under færdselsloven eller ordensbekendtgørelsen. 

Dog vil man også kunne sigtes efter straffelovens §119 stk. 4, der handler om at lægge forhindringer i vejen for personer, der udfører et offentligt stykke arbejde, hvis man eksempelvis som demonstrant har lænket sig fast.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik