Københavns Lufthavns gode rygte er truet: Kan betyde at folk undgår den fremover

Massive forsinkelser i Københavns Lufthavn kan betyde, at flere vælger at flyve fra andre lufthavne fremover, lyder det fra chefanalytiker.

Situationen i Københavns Lufthavn er mildest talt anspændt.

Der er akut brug for en løsning på konflikten mellem lufthavnens flyveledere og Naviair, der lige nu skaber massive forsinkelser på flere fly ind og ud af København.

For forsinkelserne kan have ødelæggende konsekvenser for lufthavnen, hvis konflikten fortsætter.

- Her i lufthavnen har vi haft et ry og rygte for at være en effektiv lufthavn for alle flyselskaberne, og lige nu lider vi, siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør for Københavns Lufthavn, til TV 2 Kosmopol.

- Det har påvirket flyselskaberne og de tusindvis af passagerer, som har oplevet forsinkelser. Det er meget generende for passagerer og dyrt for flyselskaberne.

Flyvelederkonflikten bunder i en mangel på flyveledere, og ifølge et notat i Børsen kan det have konsekvenser langt ind i 2024, da det først er her, der vil være uddannet nok flyveledere til at dække behovet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Flyvelederkonflikten kort fortalt:

 • Konflikten handler om personalemangel, og parterne er Naviair og flyveledernes fagforening DATCA.

 • Konflikten begyndte, da Naviair under corona afskedigede 50 flyveledere som led i en sparerunde.

 • Naviair mangler cirka ti procent flere flyveledere, før de er oppe på fuld bemanding i Københavns Lufthavn igen.

 • De resterende flyveledere har derfor taget ekstravagter for at dække ind for manglen af personale. Men nu vil flyvelederne ikke mere.

 • Manglen på flyveledere kan strække ind til 2024, da det kræver at flere flyveledere er færdiguddannede.

Jo længere perioden med forsinkelser bliver, jo større bliver konsekvenserne for Københavns Lufthavn, lyder det fra lufthavnsanalytiker.

- Hvis det her bliver normalen, så kan der være en tendens til at fritidsrejsende vælger at booke billetter fra andre lufthavne – det kan være Billund eller Hamborg, siger aktieanalysechef og luftfartsanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til TV 2 Kosmopol.

Han forudser også, at flyselskaber vil undgå at satse på Københavns Lufthavn, hvis udsigterne til forsinkelser fortsætter:

- Flyselskaberne er i gang med at genrejse trafikken yderligere efter corona, og hvis udsigten i København er, at mere trafik giver forsinkelser, så er det muligt at nogle selskaber vil styre udenom København.

Lufthavnens gode ry er på spil

Hvis flyselskaber og rejsende i fremtiden vælger Københavns Lufthavn fra, vil det være en stor mavepuster for lufthavnen, hvis vision er at vokse som knudepunkt for endnu mere flytrafik i fremtiden.

- Det kan gå ud over den position som netværkslufthavn, som betyder meget for Københavns Lufthavn, og som man forsøger at genetablere efter corona, siger Jacob Pedersen.

I Københavns Lufthavn frygter man også, at de mange forsinkelser vil gå ud over virksomhedens gode rygte.

- Der er en risiko for, at passagerne vil vælge at flyve udenom København, hvis det varer ved for længe, siger Peter Krogsgaard.

Han er derfor meget interesseret i, at konflikten mellem Naviair og DATCA bliver løst hurtigst muligt.

- Vi er dybt påvirkede af, at Naviaiar og flyvelederen ikke styrer luftrummet så godt, som de skal.

- Der skal bygges en bro mellem ledelsen og flyvelederne, om hvordan får man hverdagen til at hænge sammen og finder nogle fælles løsninger.

Tirsdag er der meldt om nedbrud i forhandlingerne mellem Datca og Naviair.

Udsigter for sommeren

Et af de mange flyselskaber, der er påvirkede af de mange forsinkelser i Københavns Lufthavn, er Norwegian. 

- Det er et stort problem for os og for andre flyselskaber i Danmark, fordi det fører til forsinkelser og aflyste afgange – helt unødvendigt. De forsinkelser, der opstår, kan både være ved gaten og ved start og landing, fordi færre flyveledere skal håndtere flere og flere flyvninger, siger Charlotte Holmbergh, kommunikationschef i Norwegian, til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

De ti mest populære flyvninger fra Københavns Lufthavn

 • London

 • Oslo

 • Stockholm

 • Amsterdam

 • Paris

 • Aalborg

 • Istanbul

 • Milano

 • Malaga

 • Helsinki

Kilde: Københavns Lufthavn

Det norske flyselskab tilbyder flyvninger til 109 destinationer via København. 

Flyselskabet håber også, at flyvelederkonflikten snart løses. Især fordi sommerferietravlheden snart sætter ind:

- Vi er nu på vej ind i årets mest rejsetunge periode, og hvis vi ikke får en løsning på plads snart, kan det give store trafikale forstyrrelser denne sommer. Det er ærgerligt for de passagerer, der ikke kommer rettidigt til deres destination, lyder det fra kommunikationschefen.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik