Koks med boliger: Frederik pendler fra Bornholm til studiet i København

For 23-årige Frederik Busk betyder de lange ventelister og høje priser på ungdomsboliger, at han må tage flyet for at komme til og fra sit studie.

Fra Bornholm til København flere gange om ugen med bus, færge eller fly.

Sådan ser hverdagen lige nu ud for 23-årige Frederik Busk, der er startet på sit nye studie i København, men endnu ikke har kunnet finde en bolig, der er til at betale.

- At finde bolig i København er meget svært. Jeg er nødt til at tage bus og fly fra Bornholm for at komme herover, siger han. 

Seks timers transport

I alt bruger Frederik Busk omkring seks timer på transport om dagen, når han skal møde op for at gå i skole.

- At bruge så lang tid på transport er selvfølgelig hårdt. Meget hårdt. Det kræver enormt meget planlægning at skulle bestille billetter og få det til at lade sig gøre logistisk. Og så tager det meget energi, inden jeg overhovedet er på studiet.

Hvorfor søger du ikke bolig længere væk fra København, hvis det betyder at du kan undgå den lange transport?

- Jeg søger i nærheden af mit studie for at kunne cykle til og fra. Her på det seneste er jeg også begyndt at søge ud, men jeg synes ikke, det er en holdbar løsning at bo længere væk, siger han. 

Lige nu skal Frederik Busk ikke møde op på studiet alle dage i ugen. Derfor føler han, at han har lidt tid at løbe på endnu, før det bliver nødvendigt for ham at bo tættere på studiet. 

- Jeg har stadig to måneder før det virkelig begynder at brænde på for at finde et sted, så jeg vil hellere være tålmodig. Det vil alligevel koste mig næsten det samme at bo i eksempelvis Albertslund, som det gør at pendle.  

Boligopslag delt 140 gange

Der er stor mangel på boliger, der er til at betale for de unge og studerende i København, og ventelisterne til at få et kollegieværelser er lange.

Det oplever også 21-årige Ida Hallager fra Hørsholm. Hun er netop startet på sit nye studie på CBS, og vil gerne flytte hjemmefra og tættere på studiet.

- Jeg synes, det er svært. Det er dyrt. Der er mange, der udlejer værelser til under 10 kvadratmeter til mellem 5.000 og 7.000 kroner, siger Ida Hallager.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ida Hallager har skrevet til omkring 250 boligopslag på Facebook
Ida Hallager har skrevet til omkring 250 boligopslag på Facebook
Foto: Sidsel Hannah Babenco

Mange om buddet

Ida Hallager bruger blandt andet sit netværk og Facebook til at søge efter en bolig. Hendes Facebookopslag om boligmangel er blevet delt 140 gange. Og når hun endelig støder på noget, der er til at betale, er der mange om buddet.

- Jeg har nok i alt skrevet til omkring 250 personer. Men der kan sagtens være omkring 50-100 kommentarer på et Facebookopslag, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hver fjerde studerendes husleje overgår deres SU

En undersøgelse for Danske Elever og Studerendes Kollegieråd viste sidste år, at hver fjerde studerende bruger mere end deres SU på at betale husleje. 


Yderligere 17 procent brugte næsten hele deres SU på at betale husleje. 


Kilde: DSK’s boligundersøgelse 2021

Ingen ledige boliger

Både Frederik Busk og Ida Hallager er skrevet op til studieværelser og ungdomsboliger i Københavnsområdet. Og de er langt fra de eneste unge studerende, der står midt på boligmarkedets slagmark.

Centralindstillingsudvalget er en af de organisationer i hovedstadsområdet, der står for at fordele studie og kollegieværelser. Indstillingschef Rasmus Okholm erkender, at ventelisterne er lange:

- Der er ikke ledige boliger nogle steder. Man kan vente op til to år for at få en ungdomsbolig eller et kollegieværelse i København.

quote Hvis vennerne skal i byen fredag, så er jeg udfordret, for så skal jeg jo finde et sted at sove. Eller også kan jeg bare ikke deltage.

Frederik Busk, studerende

''De unge er ikke kræsne''

Ventetiden kan være kortere, hvis man er i en særlig situation, finder en midlertidig bolig eller en bolig, som ligger længere væk end Roskilde, tilføjer han.

Og de unge er ifølge Rasmus Okholm villige til at flytte længere væk for at få et sted at bo:

- Det er en myte, at de studerende er kræsne. Det har de simpelthen ikke råd til være nu, og det oplever vi på ingen måde, de er. Hverken økonomi eller geografi er noget, hvor der er kræsenhed. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hvor mange studieboliger er der til de unge?

Nye tal fra Danmarks Almene Boliger viser, at der i år er 14 studerende til én almen studie- og ungdomsbolig i København og Frederiksberg. 


I omegnskommunerne er der fem studerende til én ungdomsbolig.


Kigger man på både private og almene ungdomsboliger, er der ifølge Københavns Kommune 5,9 studerende per ungdomsbolig i København.


Kilde: Danmarks Almene Boliger, Københavns Kommune

Koster på den sociale konto

Den lange tur til og fra studiet koster ikke kun penge for Frederik Busk. Det betyder også, at han må misse sociale arrangementer, hvis logistikken ikke går op:

- Jeg er jo helt vildt sat ud af den. Hvis vennerne skal i byen fredag, så er jeg udfordret, for så skal jeg jo finde et sted at sove. Ellers kan jeg bare ikke deltage, siger han.

quote Jeg har stadig et sted og bo til trods for så mange andre

Ida Hallager, studerende

Privilegie at bo tæt på København

Selvom Ida Hallager er klar til at flytte væk fra sine forældre, er hun taknemmelig over at have et sted at bo i en situation som denne:

- Det kan godt være lidt svært, når der aldrig er bid på krogen. Men jeg prøver bare at huske mig selv på, at jeg er privilegeret nok. Jeg har stadig et sted og bo i modsætning til så mange andre.

Risikerer fordoblet husleje

Frederik Busk har i seks måneder primært søgt kollegieværelser for at bo med andre studerende til en rimelig pris. Men snart ser han sig nødsaget til at søge andre veje, da turen mellem Bornholm og København også trækker på bankkontoen:

- Jeg har valgt ikke at søge privat fra starten af, fordi jeg havde håbet på at få et kollegieværelse. Men nu er jeg begyndt at søge private boliger, selvom det kan ende med, at jeg får en husleje, der er dobbelt så høj, siger Frederik Busk.

Københavns Kommune har et mål om at bygge 12.000 nye ungdomsboliger frem mod 2031. Men flere af dem, ender med at blive så dyre, at de unge ikke har råd til bo der. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik