Nu starter nedrivningen af brandruinerne i Vanløse

Efter fem måneder er nedrivningen af ejendommen på Grøndals Parkvej begyndt. Beboer ser nu fremad på trods af, at det er hårdt.

Det er tydeligt at se, at der engang har været liv og glade dage på hjørnet af Grøndals Parkvej og Godthåbsvej i Vanløse. 

Gennem et vindue på første etage kan man se bagsiden af et indrammet fotografi. Billedet i vindueskarmen er flankeret af en stueplante med gule blade. Den er for længst død. 

Under larvefødderne på en kæmpe gravemaskine bliver en Select-fodbold mast til ubrugelighed. En bold som en af kvarterets knægte garanteret har spillet med engang. 

Det er fem måneder siden, at boligkomplekset brød i brand, og beboerne måtte efterlade deres mest værdifulde ejendele bag sig.

Siden har der kun stået afpillede murstensvægge og brandtomter tilbage. 

- På den anden side kan man se ind i vores køkken, og man kan se vores visne plante, der står rank og flot. Der hænger et linoleumstryk på væggen, jeg på et tidspunkt har lavet. Det er svært, fordi det betyder meget, det jeg selv har kreeret gennem tiden, siger tidligere beboer Cathrine Wraber 

En lastbil kommer og henter de affaldscontainere, der fyldes med byggeresterne.
En lastbil kommer og henter de affaldscontainere, der fyldes med byggeresterne.
Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Nedrivning i gang

Men nu er entreprenørmaskinerne kørt i stilling, dieselgeneratoren til mandskabsvognen tøffer taktfast, og der fordeles troligt i de seks containere beregnet til metal, murbrokker og træ på byggepladsen.

Nedrivningsarbejdet af det udbrændte ejendomskompleks i gang. 

Ti meter af den vestlige længe er allerede væk, selvom gravekøerne først tog fat tirsdag den 16. august.

Torben Bidstrup fra Købstædernes Forsikring, som er der, hvor ejerforeningen har tegnet brandforsikring, forklarer, at der i løbet af de næste tre måneder vil være ryddet derude. 

- Vi får gjort grunden klar, så hvis ejerforeningen vælger, at der skal genopføres nye ejendomme, så er vi klar. Lige nu skal ejerforeningen træffe deres endelige beslutning, om hvad de gerne vil. Vil de have genopført en tilsvarende ejendom, eller vil de lade være med at genopføre og få en kontanterstatning og en ny byggegrund, siger han. 

nedrivning vanløse
Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Beboer med blandede følelser

Skolelærer Cathrine Wraber nåede at leve i boligkomplekset på hjørnet af Grøndals Parkvej og Godthåbsvej i Vanløse i seks måneder.

Hun er på arbejde, da branden - der senere bliver kendt som Vanløse-branden - bryder ud. Hendes kæreste tusser rundt i deres fælles lejlighed.

Da hun kommer hjem, er hele tagkonstruktionen brændt og sunket sammen for længst. Og det er da også med blandede følelser, hun står foran det, hun kaldte sit hjem, da TV 2 Lorry møder hende onsdag.

- Ret meget inde hos os er vist nogenlunde intakt. Altså det er selvfølgelig nok sodskadet. Men det er hele vores liv, der bliver hevet op nu. Det er forfærdeligt men også rart, fordi vi går tit forbi for at se, hvor langt de er nået, og det har taget lang tid at begynde nedrivningen, siger hun. 

Hvis ejerforeningen beslutter sig for at genopføre et nyt ejendomskompleks, bliver prisen 200-300 millioner kroner, vurderer Købstædernes Forsikring.
Hvis ejerforeningen beslutter sig for at genopføre et nyt ejendomskompleks, bliver prisen 200-300 millioner kroner, vurderer Købstædernes Forsikring.
Foto: Anders Bagge /TV 2 Lorry

Forsikringen 

De 130 boliger, der lå i komplekset, var på under en halv time forvandlet til murstens-skeletter, da branden startede i det gamle etagebyggeri fra 1938. 

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan en ekspert i brandsikkerhed vurderede, at det ikke må og burde kunne lade sig gøre. 

Skadedirektør i Købstædernes Forsikring Torben Bidstrup forklarer, at skæbnen for byggeriet endnu er uvis. 

quote Det var trist at opleve, at de kom og græd over alt, de mistede her

Iwona Nørgaard, nabo

Det er op til ejerforeningen at beslutte ved en flertalsafstemning, om de hver især vil have en ny lejlighed eller en pose penge og et stykke grund, der skal fordeles internt. 

Hvis de vælger, at de gerne vil genopføre ejendommen, er processen, at de går i gang med projekteringen til den nye bygning får tegninger på plads byggesagsbehandling fra kommunen så de kan få en byggetilladelse, inden vi endeligt kan sætte byggeriet i gang. 

- Det skal selvfølgelig vedtages indenfor deres gældende vedtægter, og der regner de med, at det kan ske i starten af september. Hvis de vil genopføre, og alt går som det skal, vil byggeriet stå klar om tre år. I øjeblikket er dem, der boede derude genhuset via deres indboforsikring. De er blevet garanteret en dækning på genhusning over 36 måneder, så de sidder i en afventende limbo-position, siger han. 

Nabo: "Nu er det fint" 

Iwona Nørgaard har boet på Gudenåvej ved siden af etagebyggeriet i seks år. 

Den uddannede skolelærer var hjemme med sin søn, da branden startede i lejlighederne lige overfor hendes egen.  

Hun husker det som en skræmmende oplevelse. Mest fordi hun ikke vidste, om der var nogen, der var fanget i den brændende bygning. 

quote Jeg tror, hvis man ikke kan se det længere, bliver det nemmere at forstå oppe i sit hoved

Cathrine Waber

Men også på grund af det voldsomme blæsevejr, som hun frygtede, ville få gnister til at fyge over vejen og ind på hendes lejlighedsbygning.  

Fredag eftermiddag glæder hun sig dog over, at nedrivningen nu er i gang. 

- Jeg synes personligt, det var meget trist at kigge på den nedbrændte bygning. Og i de første måneder kom der tit folk, der boede der, og det var trist at opleve, at de kom og græd over alt, de mistede her. Det er lang tid, det har stået her på den måde. De første nætter var det svært at sove, fordi jeg tænkte "hvad nu hvis det var os". Men nu er det fint. Jeg havde håbet, de var begyndt tidligere, men jeg har fuld forståelse for, at de skulle klare alle undersøgelserne inden, de kunne rive det ned, siger hun.   

Cathrine vil se fremad 

Selvom der går op mod tre år, før et eventuel nyt etagebyggeri er opført, er det rart, at der nu bliver sat et foreløbigt punktum for det liv, der var, i lejligheden på Grøndals Parkvej, siger Cathrine Waber.

Nu er det på tide at se fremad, håber hun.    

- Jeg tror, hvis man ikke kan se det længere, bliver det nemmere at forstå oppe i sit hoved. Man har lyst til at kravle ind, men jeg tør ikke, fordi der er nedstyrtningsfare, men det er rart at vide, at der lige om lidt er en fin grund, hvor der skal bygges noget op igen. Jeg håber, jeg kan sove om natten, komme videre og tænke på fremtiden, siger tidligere beboer Cathrine Waber. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik