Overborgmesterkandidat: Legalisér hash i København

Sophie Hæstorp Andersen (S) foreslår nu, at det skal være lovligt at købe hash i København i særlige statsdrevne butikker - men Folketinget står i vejen.

REGULÉR HASH OG LUK PUSHER STREET

Sådan skriver overborgmesterkandidat i København Sophie Hæstorp Andersen (S) onsdag i et Facebookopslag, hvor hun opfordrer til en forsøgsordning med statsdrevne hash-butikker i hovedstaden. 

Den tidligere regionsrådsformands forslag kommer efter en periode med skuddrab og knivstik på Christiania, som har fået 100 christianitter til at kræve et endeligt opgør med hashhandel på fristaden.

- For mig er det her jo et tidspunkt, hvor vi må sige: Nu er det altså tid til at gøre op med bandernes hashhandel i København, siger Sofie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry.

quote Christiania er klar til det. København er klar til det. Jeg håber også at resten af Folketinget er klar til det.

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, overborgmesterkandidat i København

Hun foreslår et system, der minder om Systembolaget i Sverige, som er de eneste butikker i vores naboland, der lovligt må sælge alkohol.

- Så vil vi fjerne rigtig meget af det marked, der er hos de kriminelle i dag og sikre, at vi kan sætte ind med mere åbenhed om, hvad der sælges, men også sikre, at man kan få adgang til behandling, uddyber Sophie Hæstorp Andersen.

Hun ønsker derudover, at hashkøbere skal tilbydes rådgivning om misbrug i butikkerne, og at aldersgrænsen for salg vil blive 18 år.

- På den måde kan vi få de kriminelle elementer ud og samtidig sikre, at det ikke bliver solgt til mindreårige, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Det er overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen, der står bag forslaget. Det kommer efter 100 Christianitter vil gå til kamp mod hashsalget under overskriften "Nok er Nok".


Opbakning i Folketinget?

Det er langt fra første gang, at Socialdemokratiet i København foreslår en forsøgsordning med lovlig hash. Og overborgmesterkandidaten fra Enhedslisten i København, Line Barfod, synes også, at forslaget lyder bekendt.

- Det er jo i høj grad det forslag, som Enhedslisten har haft i mange, mange år, og så har hun puttet lidt ekstra på. Hvis det er det, der skal til, for at forslaget kan blive vedtaget på Christiansborg, så er vi også med på det, siger hun til TV 2 Lorry.

Og det er netop på Christiansborg, hvor flere forslag om forsøg med lovlig hash er strandet. 

Det har indtil nu ikke været muligt at finde et flertal til lignende forslag blandt politikerne i Folketinget, og overborgmesterkandidaten fra Venstre, Cecilia Lonning-Skovgaard, tvivler på, at dét kan lade sig gøre med det nye forslag.

- Vi skal så huske på, at vi jo skal have Christiansborg med, før det kan blive til virkelighed. Og det er måske det jeg savner lidt i forslaget, siger hun.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen har hun drøftet sagen med sine partifæller i Folketinget. Hun er dog ikke sikker på, at forslaget vil møde den nødvendige opbakning.

- Christiania er klar til det. København er klar til det. Jeg håber også at resten af Folketinget er klar til det, siger hun.

Christianit er begejstret

Spørger man Risenga Manghezi, der er talsmand for Christiania, så er han glad for forslaget.

- Jeg tror helt sikkert, at det vil kunne fungere. Det vigtigste er, at vi kommer i gang med nogle forsøg nu. 

I hans optik burde Danmark have forsøgt med lignende tiltag tidligere.

- I Danmark har vi i årevis prøvet at gøre noget ved hashmarkedet. Man har prøvet med politi, og det har ikke virket. Vi har gjort, hvad vi kunne på Christiania. Det eneste vi ikke har prøvet i Danmark, det er at lave nogle forsøg med legalisering, ligesom man gør andre steder i verden.

Og han tror på, at københavnske hashrygere vil tage imod tilbuddet om at købe hash, der ikke støtter bandemiljøet.

- Jeg tror, at der er mange, som har et ansvarligt forhold til deres forbrug, som ikke har lyst til at støtte rockerbander eller andre bander, når de skal købe deres cannabis, siger talsmanden.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik