Slut med fantastisk syn: Blomstrende krokustæppe er endegyldigt væk

År efter år har mere end 100.000 blomstrende krokus tiltrukket gæster til Kongens Have og har i det tidlige forår været et yndet motiv til Instagram. Men nu er det helt slut.

Forår efter forår har det været et af københavnernes måske mest elskede syn - tæppet af tusinder af blomstrende krokus foran Rosenborg Slot i København. 

Men i flere år har synet været aftagende - og nu er der kun ganske få krokus tilbage i det aflange plæneforløb, der danner en akse fra Kronprinsessegade og op til Rosenborg Slot. 

Og det fantastiske syn af de 160.000 blomstrende krokus i forskellige farver vender ikke tilbage.

Det fortæller slotsgartner Lars Friis hos Slots- og Kulturstyrelsen til TV 2 Lorry. 

Så flot var krokustæppet i Kongens Have foran Rosenborg Slot. Nu er det endegyldigt væk.
Så flot var krokustæppet i Kongens Have foran Rosenborg Slot. Nu er det endegyldigt væk.
Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

- Vi omlagde det i 2004, og det var sidste gang. I 2011 konstaterede vi, at vi manglede halvdelen af løgene, fordi de gik til i svamp, fortæller han.

Vedligeholdelse var en kæmpe opgave

Og på det tidspunkt var der overvejelser om at genskabe løgplænen. Men et sådant projekt ville betyde, at der om foråret skulle laves en nøjagtig registrering af det system, løgene er plantet efter - og at man så i løbet af efteråret skulle udføre det. Og den opgave var for stor.

- Så i 2017/2018, hvor vi havde mistet endnu flere løg, besluttede vi at trække løgplænen tilbage. Til gengæld beholder vi selvfølgelig hovedaksen fra slottet. Men løgplænen hører jo ikke til i en renæssancehave som Kongens Have, siger Lars Friis.

Og med beslutningen om ikke at renovere løgplænen kom så også arbejdet med at vedligeholde den græsplæne, som udgør aksen. 

Det er et arbejde, der har kostet de sidste krokus livet. 

Lars Friis understreger, at der er mange andre steder i Kongens Have, hvor der arbejdes med blomsterløg. Dog af andre typer og på andre måder.

Ifølge Lars Friis blev krokusplænen første gang skabt i 1960´erne, og den er så blevet opdateret flere gange. Og i seneste omgang var den så populær, at den blev et yndet forårsmotiv på Instagram og fik omtaler på Tripadvisor. 

Nu har det grønne græs taget over, og man må nøjes med at opleve krokustæppet på nettet.Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik