Trods rygeforbud: Elever pulser fortsat løs i skoletiden

Det har været ulovligt at ryge i frikvarteret på ungdomsuddannelserne siden august, men på tre skoler i hovedstadsområdet pulser eleverne videre. Ledere vil nødigt smide elever ud på grund af rygning.

Siden 31. juli har det været strengt forbudt at tænde en smøg i pausen på landets ungdomsuddannelser.

Men det holder ikke Boyan Siersma tilbage.

- Man går bare lidt længere væk, så lærerne ikke kan se én, siger han, da TV 2 Lorry møder ham med en tændt cigaret i mundvigen ude foran Frederiksberg Gymnasium en grå og regnfuld onsdag eftermiddag.

Eller som en ung kvindelig elev forklarer, da vi får en snak med hende, mens hun står og ryger fem meter væk fra Boyan Siersma.

- Man kan altid gå lidt væk, ikke.

quote Rektor siger, vi skal stoppe, og nogle gange kommer der lærere hen og siger, at vi ikke må ryge her, men der har ikke været andre konsekvenser

Elev, Frederiksberg Gymnasium

TV 2 Lorry har besøgt tre tilfældige ungdomsuddannelser i København for at undersøge, hvordan det går med at overholde den nye rygelov, der blev vedtaget i Folketinget sidste december, og som forbyder rygning i skoletiden på landets ungdomsuddannelser.

Bryder loven

På alle tre skoler møder vi på kort tid grupper af elever, der står og ryger, og som bryder den nye lov med åbne øjne.

- Lærerne siger bare, at vi skal slukke smøgen, og vente med at ryge til skoledagen er ovre. Nogle lærere kigger ikke, så jeg ryger bare alligevel, fortæller Boyan Siersma.

Ingen af eleverne, vi taler med, er synderligt bekymrede for at blive sanktioneret, men de fleste ønsker dog alligevel at være anonyme, da de godt ved, at det er ulovligt.

- Rektor siger, vi skal stoppe, og nogle gange kommer der lærere hen og siger, at vi ikke må ryge her, men der har ikke været andre konsekvenser, fortæller en unge kvinde, der går på Frederiksberg Gymnasium.

quote Jeg har det sådan personligt, at jeg smider ikke en elev ud af skolen, fordi han har røget i smug

Anne-Birgitte Agger, direktør, Hotel- og Restaurantskolen

På Hotel - og Restaurantskolen er der heller ikke meget frygt at spore hos de rygende elever.

- Jeg tror, de starter med en advarsel, og så bliver de måske mere sure derefter.

Ryger trods trusler

På NEXT København i Emdrup har eleverne fået besked på, at der falder brænde ned, hvis de fanges i at ryge, men heller ikke her afholder det en gruppe unge fra at ryge.

- Vi fik at vide, at der ville gå folk rundt og tjekke. Der går heldigvis ikke så mange rundt, men det hænder, vi hører, at folk får deres navn skrevet ned. Og efter tre advarsler får man vel i realiteten enten en rigtig advarsel eller bliver smidt ud? Men jeg er faktisk ikke helt sikker på hvad konsekvensen er, fortæller en elev, da vi møder ham onsdag formiddag på fortorvet ude foran NEXT København i Emdrup.   

Svær at håndhæve 

Christian Cremonisi-Knudsen, der er uddannelsesleder på NEXT København, erkender, at det er svært at håndhæve den nye rygelov. 

- Vi har helt klare regler for rygning i skoletiden, og langt de fleste elever har taget godt imod reglerne, men vi har desværre en gruppe elever, som ikke har formået at kvitte smøgerne i skoletiden, og dem skal vi have ekstra meget fokus på at få med, siger han.

quote Det er jeg da rigtig ærgerlig over, for man må faktisk ikke ryge i skoletiden

Maja Bødtcher-Hansen, rektor, Frederiksberg Gymnasium

På Frederiksberg Gymnasium kommer lovbruddene bag på rektor Maja Bødtcher-Hansen:

- Det er jeg da rigtig ærgerlig over, for man må faktisk ikke ryge i skoletiden, siger hun.

Hun vurderer dog alligevel, at rygeloven har tyndet ud i røgtågerne ude foran gymnasiet.

På Hotel- og Restaurantskolen fortæller ledelsen, at man godt klar over, at eleverne ryger, selvom det er forbudt. 

Og ligesom på NEXT København forsøger man at gå dialogens vej i stedet for at bruge pisk og trusler.

- Vi vil gerne have berøring med de unge, og to-tre gange om dagen går vi fra ledelsen det, vi kalder rygerunderinger, hvor vi går ud og siger til de unge, at de ikke kan stå og ryge her, siger direktør Anne-Birgitte Agger.

På ingen af de tre skoler har ledelsen umiddelbart planer om at tage det tungeste skyts i brug overfor lovovertrædere, nemlig at smide eleverne ud af skolen.

- Det er jo ikke et kort, vi hiver op ad lommen, før der har været en dialog, og forældrene har været inddraget og alt muligt andet. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer i den situation foreløbigt, siger Maja Bødtcher-Hansen.

quote Vi tager loven alvorligt, og vi gør, hvad vi kan, men jeg synes, de mangler at fortælle os, hvordan vi skal gøre det.

Anne-Birgitte Agger, direktør, Hotel- og Restaurantskolen

På Hotel- og Restaurantskolen afviser Anne-Birgitte Agger helt at bruge det røde kort.

- Vi tager loven alvorligt, og vi gør, hvad vi kan, men jeg synes, de mangler at fortælle os, hvordan vi skal gøre det. Jeg har det sådan personligt, at jeg smider ikke en elev ud af skolen, fordi han har røget i smug, siger hun.

Elever skal sanktioneres

Det var et bredt flertal i Folketinget, der vedtog den nye rygelov sidste efterår, og da loven blev vedtaget, var Kræftens Bekæmpelse hurtigt ude og kalde loven for en sejr, "banebrydende" og historisk.

Det mener organisationen fortsat loven er, selvom røgen ikke er forsvundet fra skoletiden. 

- Man skal passe på med at sige, at loven ikke virker, fordi nogle få elever bryder reglerne. Dem skal der selvfølgelig tages hånd om, og der skal sanktioneres, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef Kræftens Bekæmpelse. 

Derfor er det ifølge hende vigtigt, at ungdomsuddannelserne tager det på sig at lave nogle regler, som de efterlever.

quote Loven virker for langt de fleste. Dem, der ikke går ud og ryger i frikvarteret, har du ikke kunnet finde nede i busken. De er holdt op eller er slet ikke startet

Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef hos Kræftens Bekæmpelse

Mette Lolk Hanak mener ikke, at de elever, der fortsat ryger i skoletiden, tegner et dækkende billede af lovens effekt.

- Loven virker for langt de fleste. Dem, der ikke går ud og ryger i frikvarteret, har du ikke kunnet finde nede i busken. De er holdt op eller er slet ikke startet, siger hun.

TV 2 Lorry har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svare på, om regeringen fortsat mener, at den nye rygelov fungerer, selvom eleverne ryger videre, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Må selv håndtere loven

Hos Venstre, der også var med til at vedtage den nye rygelov, er man ikke klar på at give skolerne flere værktøjer i kassen end rygeforbuddet.

- Nu har man fået rammerne, der betyder, at man ikke må ryge i skoletiden. Det er det, man har efterlyst, og det synes jeg er fint. Men jeg kommer ikke til at lave nærmere retningslinjer for, hvordan man helt præcist vil håndtere det ude på den enkelte ungdomsuddannelse, siger Martin Geertsen, sundhedsordfører hos Venstre.

Men Dansk Folkeparti, der stemte imod loven, efterlyser en lovændring fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i lyset af TV 2 Lorrys afdækning.

- Jeg er da interesseret i at høre, hvad ministeren vil gøre ved, at loven faktisk ikke virker, og om man vil lempe lidt på lovgivningen, så vi i stedet for pisken giver de unge mennesker en gulerod, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Rammer skævt

Tilbage på NEXT København, kan eleverne godt forstå intentionen bag rygeloven. Men de mener loven rammer skævt.

- Man skal jo være 18 år for at købe cigaretter, så jeg synes, ansvaret ligger et helt andet sted, siger en af eleverne.

De mener ikke, at skolen skal blande sig i, om elever på 18 år eller ældre ryger.

- Man skal holde sig lidt væk fra skolen, hvis man skal ryge, og det er sådan lidt tys tys. Vi siger ikke, vi går ud og ryger. Vi siger faktisk, at vi går ud og tager et stykke frugt. Det synes jeg er latterligt, siger en anden elev.

quote Reglerne gør, at man går og tænker mere på at ryge, og man ender faktisk med at ryge mere, end hvad man ville normalt

Elev, NEXT København, Emdrup

Ingen af eleverne, TV 2 Lorry møder, tror på, at rygeloven får dem til at kvitte cigaretterne. Hverken her og nu eller på sigt.

- Den har overhovedet ingen effekt på mig, fortæller en elev fra Hotel - og Restaurantskolen, der står ryger.

Faktisk har loven den modsatte effekt, fortæller en elev fra NEXT København i Emdrup.

- Reglerne gør, at man går og tænker mere på at ryge, og man ender faktisk med at ryge mere, end hvad man ville normalt, siger han.

Samme melding lyder fra Boyan Siersma: 

- Jeg synes ikke, loven er særlig god. Den har i hvert fald ikke hjulpet mig, siger han og griner med en cigaret i hånden.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik