Verdens ældste af sin art: Nu er ikonisk butik i fare for at lukke

Tegneserie- og science fiction-butikken, Fantask, der ligger i København, er i overhængende fare for at lukke, medmindre investorer træder til.

Siden 1971 har tegneseriebutikken Fantask ligget på hjørnet af Sankt Peders Stræde og Teglgårdsstræde i det centrale København.

Men når februar inden længe bliver til marts, så kan det være et endegyldigt farvel til nørdernes paradis, hvor man i mere end 50 år har kunnet finde og fordybe sig i alverdens tegneserier, Sci fi og fantasy-universerne.

Den 1. marts skal Fantask nemlig betale den halvårlige momsgæld, der lyder på mere end en halv million kroner, og det er penge, som man ikke har, som det ser ud lige nu.

Men i stedet for at smide håndklædet i ringen, har Marit Nim - som siden 2008 har været ejer af Fantask – valgt at kæmpe til det sidste i håb om at redde butikken, der helt eksakt er 52 år gammel og rent faktisk er verdens ældste tegneseriebutik.


Sidste weekend skrev hun et åbenhjertigt opslag på Facebook, hvor hun fortalte, at man ser ind i truende konkurs som er udløst af først coronadagene og sidenhen af krisen som følge af krigen i Ukraine.

Derfor søgte Marit Nim investorer, der kan være med til at redde Fantask, og rent faktisk er det lykkedes at få den første investor på banen i form af forfatter og tegneserieskaber Per Sanderhage, der især er kendt for at have videreført Rasmus Klump-universet efter Carla og Vilhelm Hansen.

Og det glæder Marit Nim, at man i løbet af få dage har fået en livline, men der skal flere til, fortæller hun.

- Jeg vil anslå, at vi cirka er halvvejs i vores redningsaktion. Vi er utroligt glade og taknemmelige for, at Per Sanderhage er trådt til, men det gør det desværre ikke alene. Men det ser unægtelig lysere ud i dag, end det gjorde for en uge siden, siger hun til TV 2 Kosmopol.

- De kommende dage har jeg møder med flere mulige investorer, så jeg har nok at se til lige nu.

quote Den 1. marts skal vi betale omkring 600.000 kroner, og hvis vi ikke betaler til tiden, så vil Skat tolke det som misligholdt gæld, og så skal vi i stedet betale hele gælden på 1,3 millioner kroner.

Marit Nim

Konkurs lurede i 2019

Det er ikke første gang, at mørke skyer trækker ind over butikken med den karakteristiske blå facade på Sankt Peders Stræde 18.

For fire år siden var der også problemer med likviditeten, og i februar 2019 meddelte Marit Nim derfor sine kunder, at butikken ikke længere kunne løbe rundt, og at den derfor skulle lukke få måneder senere.

Dengang trådte kunderne til, og i en crowdfunding-indsamling blev der samlet omkring 600.000 kroner sammen, og dermed kunne Fantask leve videre.

Den lykkelige redningsaktion viste sig dog ikke kun at være en dans på roser, for efterfølgende oplevede Marit Nim og manden, der startede crowdfunding-indsamlingen, Benjamin Herbst, som ejer Superhelten Legetøj, problemer med Skattevæsenet, som skulle bruge bevis på, at han ikke selv havde tjent noget på indsamlingen

Samtidig skulle Marit Nims bank bruge beviser på, at der ikke var foregået hvidvask, eftersom, der var indkommet anonyme donationer.

- Dengang fik jeg besked på, at jeg ikke måtte gøre det igen, siger Marit Nim.

Derfor har hun specifikt frabedt sig, at der ikke startes en crowdfunding nu, men opfordrer i stedet sine kunder til eventuelt at købe gavekort i butikken, hvis man gerne vil hjælpe med en skilling.

- Folk har været så søde. Vi har de bedste kunder, og selvom de ikke nødvendigvis ikke er i stand til at hjælpe os økonomisk, så varmer det uanset hvad, når folk kommer ind i butikken og fortæller, hvor meget stedet betyder for dem, siger Marit Nim.

Hårde år siden corona

Siden 2019 har det været nogle magre år, for som bekendt gjorde coronapandemien sit kedelige indtog, og det gik – som for så mange andre erhvervsdrivende – ud over indtjeningen.

Derfor sagde Marit Nim også ja tak til at udskyde momsbetalingen under nedlukningen, hvilket hun så som en stor hjælp, men i dag ærgrer hun sig over, at staten ikke er så fleksible med tilbagebetalingen. Og så gør de høje renter på 8,4 procent på coronagælden ekstra ondt, påpeger hun.

Rent faktisk var 2022 et rigtig fint år i forhold til året forinden, da man formåede at sælge langt flere varer. Problemet var nu bare, at coronakrisen var blevet erstattet af krigen i Ukraine, som medførte forøgede fragtpriser på 70 procent, forhøjede energipriser, høj dollarkurs. Og sammenholdt med momsgælden fra coronadagene, så var det mulige overskud spist væk.

En investering med hjertet

Marit Nim, der selv har arbejdet i butikken i 28 år, er ærlig omkring, at en investering i Fantask ikke er lig med et projekt, man bliver rig af. Det skal mere ses som et investeringsprojekt, der skal udspringe af kærlighed til butikken og interesse i at sikre dens fremtid.

Men tiden arbejder i den grad ikke for Marit Nim og Fantask, for pengene skal snart sikres, hvis man altså ikke vil ende med at skattevæsenet kommer og drejer nøglen om.

- Den 1. marts skal vi betale omkring 600.000 kroner, og hvis vi ikke betaler til tiden, så vil Skat tolke det som misligholdt gæld, og så skal vi i stedet betale hele gælden på 1,3 millioner kroner. Sker det, så er det dødsstødet. Så lukker Fantask med sikkerhed. Så jo, vi har travlt, siger Marit Nim, der dog holder hovedet højt i den pressede situation:

- Den seneste tid har været en hård omgang for mig og mine medarbejdere, det har været som en tur i en rollercoaster. Der har været en trykket stemning herinde, men vi giver ikke op og kæmper videre til det sidste. Det er ikke ovre endnu.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik