Skal bekæmpes uden gift: To postnumre udvalgt til rotte-projekt

Køge Kommune har udvalgt to områder, der skal bekæmpe rotter uden brug af gift.

Rottebekæmpelse uden gift beskytter andre dyr mod forgiftning og kan være lige så effektiv som traditionel bekæmpelse med rottegift.

Med den viden i baghovedet sætter Køge Kommune derfor nu gang i et pilotprojekt, hvor rotterne primært skal bekæmpes med fælder, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Til at starte med justeres måden at bekæmpe rotter på i to udvalgte områder, nemlig i postnumrene 4623 Ll. Skensved og 4632 Bjæverskov.

Og forsøget glæder formand for Teknik- og ejendomsudvalget i Køge Kommune, Lene Møller Nielsen, som sammen med sine kollegaer i udvalget har sat gang i pilotprojektet.

- Erfaringerne fra andre kommuner er, at rottebekæmpelse kan være lige så effektiv med fælder. Rottegift kan være farlig for andre dyr end de rotter, den er tiltænkt - eksempelvis for de rovfugle, der lever af rotter og dermed selv risikerer at blive forgiftet. Samtidig kan der være negative langtidspåvirkninger af både det omkringliggende miljø og af dem, der håndterer giften. Der er med andre ord mange gode grunde til at tænke nyt i bekæmpelsen af rotter, siger Lene Møller Nielsen.

Kan ende med at bruge gift alligevel

Projektet betyder, at den kommunale bekæmpelse bliver startet op med giftfri metoder i de to pilot-områder. Hvis bekæmperen efter en periode med fælder ikke ser resultat, kan en ny opfølgende indsats eventuelt omfatte brug af gift.

- Kommunens bekæmpere har gennem de senere år afprøvet forskelligt udstyr, så nu er det tid til at få erfaringer i et større pilot-område. Med projektet her vil giften aldrig være førstevalget, og hvis gift skal anvendes, vil det kræve en nærmere vurdering af sagen, siger Lene Møller Nielsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Klapfælde til giftfri bekæmpelse af rotter. I midten lægger bekæmperen lokkemad i form af svesker, peanutbutter eller måske et stykke spegepølse.
Klapfælde til giftfri bekæmpelse af rotter. I midten lægger bekæmperen lokkemad i form af svesker, peanutbutter eller måske et stykke spegepølse.
Foto: Køge Kommune

Ll. Skensved og Bjæverskov er valgt, da der er en god blanding af by, industriområder, landsbyer, fritids-landbrug, landbrugsvirksomheder og fritliggende ejendomme.

Pilotprojektet startes op i foråret 2022 og forventes at løbe resten af året, hvorefter erfaringerne skal indgå i en den kommunale rottehandlingsplan, der træder i kraft i starten af 2023, oplyser kommunen.

Sådan kan du undgå rotter

Der er hjælp at hente hos kommunen, hvis du har set en rotte på din grund. Men der er flere ting, du selv kan gøre for at undgå de uønskede besøg:

• Undgå eller begræns fuglefodring.


• Fjern foderrester fra husdyr og kæledyr.


• Opbevar foder til dyr i lukkede beholdere af kraftigt materiale.


• Reparér defekte kloakker, brønde og dæksler.


• Sørg for at ventilations- og afløbsriste er hele og fastgjorte.


• Kompostér ikke kød og forarbejdede fødevarer som brød og kogte ris.


• Sørg for, at rotter ikke kan komme ind i bygninger via eksempelvis utætte døre og kattelemme.


• Fjern planter, der vokser op ad husets ydervægge.


• Flyt brændestakke væk fra husets ydervægge.


• Husk altid at anmelde rotter til din kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik