Urenset spildevand udledt i Køge Bugt: Nu frarådes badning

Både Solrød- og Køge Kommuner fraråder mandag, at man tager sig en dukkert i Køge Bugt.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er en dårlig idé at tage en kølig dukkert i Køge Bugt fra Køge Marina til og med Solrød. 

Både Køge- og Solrød Kommune fraråder al badning i det nævnte område, fordi at der natten til søndag er udledt urenset spildevand i Køge Bugt. Embedslægen vurderer, at det ikke er en god idé at bade ved stranden, før vandet er blevet analyseret.

Over for TV 2 Lorry bekræfter Klar Forsyning udledningen.

Udledningen kommer fra Solrød Rensningsanlæg, der leder spildevandet ud halvanden kilometer fra kysten.

Rensningsanlægget drives af Klar Forsyning, og teknisk direktør Jesper Koziara forklarer, at det er et strømsvigt, der er årsag til balladen.

- Der går cirka en time, før de (driftsvagten og en tilkaldt elektriker, red.) får stoppet udledningen af spildevandet. Vi har en måler, der har fungeret, og derfor kan vi se, hvor meget der er udledt. Vi kan konstatere, at der er tale om 339 kubikmeter (339.000 liter, red.) spildevand.

quote Vi kan konstatere, at der er tale om 339 kubikmeter (339.000 liter, red.) spildevand.

Jesper Koziara, Teknisk direktør i Klar Forsyning

Årsagen er endnu ukendt

Jesper Koziara fortæller, at der er tale om udledning af såkaldt "simpelt renset spildevand", som er blevet renset gennem en rist, før det er udledt.

På den måde undgår man, at de største fragmenter såsom toiletpapir og faste ekskrementer havner i Køge Bugt. 

Efter et par timer uden strøm kom anlægget op at køre igen ved halv fem-tiden søndag morgen, hvorefter forsyningsselskabet satte advarselsskilte op langs badebroerne i det berørte område.

Det er fortsat ikke klarlagt, hvad der var årsag til strømafbrydelsen.

- Vi mener, at det er en fejl på en hovedafbryder i en eltavle. Men det skal vi have testet af, lyder det fra Jesper Koziara.

Kunne i have gjort noget for at undgå udledningen?

Ikke umiddelbart som den måde rensningsanlægget er bygget op på. Det har egentlig fungeret, som det skulle. Der var nogle pumper, der ikke fik strøm, og så løb vandet til vores udløbsledning. Vi kunne ikke have gjort så meget andet. Så skulle anlægget være bygget helt anderledes, siger han.

quote Om det er en renovering, et helt nyt rensningsanlæg eller om vi skal få renset spillevandet på et andet anlæg, det er det, vi skal finde ud af.

Jesper Koziara, Teknisk direktør i Klar Forsyning

Gammelt anlæg

Jesper Koziara forklarer samtidig, at der er tale om et gammelt rensningsanlæg, som man er ved at kigger efter i sømmene. Denne hændelse skal evalueres, og så skal det undersøges, hvad der skal ske med anlægget i fremtiden.

- Det (anlægget, red.) trænger til en meget stor renovering. Vi kigger på forskellige alternativer. Om det er en renovering, et helt nyt rensningsanlæg eller om vi skal få renset spillevandet på et andet anlæg, det er det, vi skal finde ud af.

Klar Forsyning håber at få en afklaring på, hvilket scenarie der skal arbejdes videre med, allerede i år. Men den endelige beslutning ligger hos ejeren, Solrød Kommune.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Solrød Kommune, men de er i skrivende stund ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

På kommunens hjemmeside skriver de, at der tages analyser i dag (mandag, red.), og at der som regel går et par dage, før de får resultaterne af analyserne.


Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Web-version.00_00_11_44.Still001

Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere

20190213-093733-A-5616x3744ma

Ny regel træder i kraft: Disse bilister bliver ramt

Vis mere