Omstridt firma vil omdanne plejehjem til boliger - nu kan ukrainske flygtninge udskyde byggestart

Med en grundig rengøring kan det nedlagte plejehjem Toftebo i Gribskov Kommune omdannes til midlertidigt hjem for ukrainske flygtninge. Grønnely skal efter planen bygge boliger på grunden fra juli måned - men den plan kan nu smuldre.

Der er nu mulighed for, at ukrainske krigsflygtninge udskyder det planlagte byggeri af Grønnely-boliger på grunden, hvor det nedlagte plejehjem Toftebo i Esbønderup ligger i dag.

Gribskov Kommune har således planer om at etablere 40 boliger på Toftebo, som skal fungere som midlertidige hjem for ukrainske flygtninge.

Det vides endnu ikke, om der kommer ukrainske flygtninge til den nordsjællandske kommune - og hvor længe de eventuelt skal bo på Toftebo.

Gribskov Kommune skal som udgangspunkt overdrage ejendommen til Grønnely den 1. juli, men kan vælge at udnytte en klausul i kontrakten, der gør det muligt at udskyde overdragelsen helt frem til 31. december 2023.

TV 2 Lorry har siden januar måned afsløret, hvordan Grønnelys boliger i Esbønderup og Gilleleje har været smækfyldte med fejl, og lige nu verserer en sag i Gribskov Kommune om kondemnering - altså om hvorvidt boligerne er egnede til beboelse. 

I mellemtiden gør Grønnelys sig altså klar til at bygge flere boliger i kommunen.

quote Vi spurgte, om ikke vi skulle se at komme i gang

Morten Dahlberg (S)

Gribskov Kommune kan dog indløse en klausul i Toftebo-kontrakten mod en betaling på 120.000 kroner per halvår til Grønnely - og hvis der altså er behov for “kommunal anvendelse” af ejendommen. Det fremgår af materiale fra Økonomiudvalgets møde i mandags.

Ikke belejligt

Selvom der altså nu kan være udsigt til, at det nye Grønnely-byggeri bliver forhalet, mener 1. viceborgmester i Gribskov Kommune, Trine Egetved (K), dog på ingen måde, at det kan vejes op for den krig og flygtningekrise, der udspiller sig i disse dage i Ukraine.

- Nu vil jeg ikke kalde den krise i Ukraine belejlig, men der er ingen tvivl om, at jeg er bekymret for, at Grønnely skal overtage ejendommen, når man ser, hvad det kan ende med i forhold til de to andre byggerier. Belejligt er forkert ord, men det er da et sammentræf. Men jeg vil understrege, at det lige nu bare handler om finde egnede lokationer til flygtninge, siger Trine Egetved til TV 2 Lorry.

I Socialdemokratiet siger medlem af Økonomiudvalget, Morten Dahlberg, at det i første omgang var ham, der gik til borgmester Bent Hansen (V) med ønsket om at finde et sted til ukrainske flygtninge.

- Vi rettede henvendelse til Bent Hansen. Vi spurgte, om ikke vi skulle se at komme i gang på lige fod med andre kommuner, siger Morten Dahlberg til TV 2 Lorry.

Afventer styrelse

Efterfølgende bad Udlændingestyrelsen Gribskov Kommune om at melde tilbage, hvis de mente, at de havde egnede indkvarteringsmuligheder for ukrainske flygtninge.

Og her faldt valget altså på Toftebo, oplyser Gribskov Kommune i en pressemeddelelse. Det nedlagte kan hurtigt gøres klar - det kræver blot en grundig rengøring. Samtidig leder kommunen videre efter andre bygninger, lyder det fra Bent Hansen i pressemeddelelsen.

- Det ser vi som en helt naturlig opgave for os som kommune. Vi ser på situationen i Ukraine med største alvor, og vi vil meget gerne være med til at hjælpe. Det er Udlændingestyrelsen, som beslutter, hvor og hvordan, vi kan hjælpe som kommune. Nu forbereder vi os og afventer ellers deres udmeldinger, siger Bent Hansen.

Gribskov Kommune oplyser, at man får mange henvendelser fra borgere, der gerne vil hjælpe. 

Kommunen henviser disse borgere til de lokale foreninger i Gribskov eller Røde Kors, som koordinerer den civile hjælp.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik