Anders Samuelsen går af som leder af Liberal Alliance

Et meget dårligt valgresultat og en misset plads i Folketinget i Nordsjællands Storkreds gør, at Anders Samuelsen trækker sig som leder af Liberal Alliance.

Anders Samuelsen går af som leder af Liberal Alliance efter et stort nederlag ved folketingsvalget og efterfølgende intern kritik.

Det fortæller han på et pressemøde.

- Et gammelt ordsprog siger, at sejren har mange fædre, men nederlaget har kun ét. Liberal Alliance har lidt et nederlag, og det tager jeg ansvarer for. Derfor trækker jeg mig i dag som leder af Liberal Alliance efter ti helt fantastiske år, siger Anders Samuelsen foran en fremmødt presse.

Avisen Berlingske var først med nyheden om den afgående leder.

- Det er mit ansvar, at vi er endt der, hvor vi er, og der er brug for, at partiet får en mulighed for en ny start. Nu skal partiet videre, og det skal det uden mig, siger han til avisen og fortsætter:

- Derfor vælger jeg at trække mig, siger han, og udtaler desuden, at hans afgang er et "definitivt farvel til dansk politik".

På pressemødet peger Anders Samuelsen på sin trofaste højre hånd som den oplagte arvtager som leder af partiet:

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille tager over. Det er ikke en beslutning, jeg skal træffe, men i stedet noget, der skal drøftes i gruppen, siger han.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille står til at blive en af de fire kandidater fra Liberal Alliance, der kommer i Folketinget via tillægsmandater. Ammitzbøll-Bille er opstillet i Københavns Storkreds.

Fik store vælgerprygl i Nordsjælland - og landet over

Anders Samuelsen var opstillet i Nordsjællands Storkreds, men opnåede ikke et mandat i kredsen og kom derfor ikke ind i Folketinget.

Liberal Alliance blev den helt store taber ved valget til Folketinget, hvor en nedgang fra 13 til fire mandater efterfølgende har fået flere partimedlemmer til at kræve Samuelsens afgang.

Den afgående undervisningsminister Merete Riisager (LA) var klar i mæglet om, at den store tilbagegang måtte have konsekvenser for ledelsen.

- Når valgresultatet er så dårligt, bør partilederen gå af. Sådan må det være i politik, sagde hun til TV 2.

Også udenrigsordfører Henrik Dahl kritiserede Anders Samuelsens retning for partiet de seneste år, hvor en række ufravigelige krav om topskattelettelser blev til en regeringsdannelse, som Liberal Alliance ikke havde glæde af:

- Vi får de her syv ministerier, der ikke interesserer vores vælgere overhovedet. Der er ikke ét af de ministerier, som vores bagland synes er interessant. Folk tager sig til hovedet, da Thyra Frank bliver minister. Vi er til grin. Alle og enhver kan se det, udtalte Henrik Dahl til TV 2.

 

Liberal Alliance blev stiftet i 2007 af Naser Khader, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg.

Dengang hed partiet Ny Alliance og blev ved valget i november samme år valgt ind i Folketinget med fem mandater.

Naser Khader forlod partiet i 2009, hvorefter Anders Samuelsen overtog formandsposten. Ved samme lejlighed skiftede partiet også navn.

Ved folketingsvalgene i 2011 og 2015 oplevede partiet mandatfremgang, som kulminerede med 13 afgørende mandater, da de i 2015 pegede på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik