Børn i rørende appel til forældre: Vi vil være mere sammen med jer

Mange børn ønsker sig mere tid sammen med deres forældre. Det viser TV 2 og TV 2 Regionernes kig på "Børnenes Danmark".

- Hvem kunne godt tænke sig at bruge mere tid sammen med deres forældre?

Jeg stiller spørgsmålet til 5.h fra Hillerød. En del hænder ryger i vejret med det samme, nogle skal lige tænke sig om og fortryder undervejs - men til slut har næsten alle i klassen hånden oppe. 

TV 2 og TV 2 Regionerne undersøger i denne uge Danmark set fra børnehøjde. Og ét af budskaberne er, at børnene meget gerne vil være mere sammen med deres forældre.

Børnenes Danmark

Hvordan ser dagens Danmark egentlig ud, hvis man ser det fra børnehøjde? Det forsøger TV 2 Nyhederne og de otte TV 2-regioner at finde ud af, når vi i hele uge 41 sætter fokus på ´Børnenes Danmark´.

Se med i vores udsendelser kl. 19:30 på TV 2 Lorry.

Hvad betyder det for dig at være sammen med dine forældre? 

- Det betyder rigtig meget, at vi bare kan få lov til at hygge med dem og være sammen med dem og have det godt sammen med dem. Altså det har jeg jo også nu, men jeg vil stadig gerne være endnu mere sammen med dem, siger Victoria Sønderkjøge-Hansen fra 5.h.

Klassekammeraten Micah Kruckow stemmer i:

- Jeg tænker sådan, at jeg vil godt være lidt mere sammen med mindre forældre, siger han og beskriver, at forældrenes arbejde nogle gange står i vejen for det. 

Victoria Sønderkjøge-Hansen, 5.h
Victoria Sønderkjøge-Hansen, 5.h
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

Spørger man Alex Andersen, der også går i 5.h, kan små ting, som opmærksomhed og et kram fra forældrene, have stor betydning. 

Hvad kan gøre dig allermest ked af det?

- Det er nogle gange, når det er, at jeg skal køre afsted på cykel. Så siger de bare farvel, og så cykler jeg. Og så bliver jeg sådan lidt: "Øv, jeg vil gerne have haft et kram eller noget", lyder det fra klassekammeraten Alex Andersen. 

Forældre har topprioritet 

Ønsket om familietid er langt fra noget, der kun gør sig gældende i 5.h fra Hillerød.

Se bare, hvordan en jysk og en bornholmsk klasse reagerer på samme spørgsmål - om de ønsker sig mere tid sammen med forældrene:

5. klasse fra Harboøre Skole og Børnecenter i Harboøre.
5. klasse fra Harboøre Skole og Børnecenter i Harboøre.
Foto: TV Midtvest
5. klasse fra Paradisbakkeskolen i Nexø.
5. klasse fra Paradisbakkeskolen i Nexø.
Foto: TV 2/Bornholm

Hvad skal der til for at få et godt liv?

  1. At vi passer på miljøet og klimaet.
  2. At man har gode venner.
  3. At mine forældre har tid til at være sammen med mig.

Derudover har TV 2's otte regioner lavet en rundspørge blandt 6. klasses-elever over hele landet. Et børnepanel, hvor over 200 har deltaget. 

De er blevet spurgt, hvad der skal til for at få et godt liv. Og ud af 19 svarmuligheder lander "at mine forældre har tid til at være sammen med mig" på en 3. plads.

Psykolog: Børn vil have 'tanket op på roen'

Charlotte Diamant, der er mangeårig familiepsykolog, er ikke overrasket over børnenes ønske om mere tid med forældrene. 

-  Den tid, vi er i nu, er helt klart mere stressende for børn og unge i dag. Der er masser undersøgelser, der viser lige præcis det. Så det kan godt være med til, at de har brug den her trygge base derhjemme for ligesom at få tanket op på roen. At have en hverdag, der ikke kun handler om at skulle leve op til, men bare være, siger hun.

quote Forældrene kan være meget overraskede over, at barnet ikke giver dem kontakt, men samtidig giver udtryk for, at de gerne vil have den.

Charlotte Diamant, familiepsykolog

Og det på trods af, at man som forældre kan have en anden oplevelse af sine børn:

-  Forældrene kan være meget overraskede over, at barnet ikke giver dem kontakt, men samtidig giver udtryk for, at de gerne vil have den. Det er den balance, der er så vanskelig, fordi hvad er det for et samvær den voksne ønsker, og hvad er det for et samvær barnet ønsker, fortæller Charlotte Diamant.

Ifølge familiepsykologen handler det om, at forældrene skal blive bedre til at sætte sig ind i deres børns verden, så kontakten foregår på begges præmisser.

Grænser for opmærksomheden

I yderste konsekvens kan børnene blive ængstelige, stressede og depressive, hvis de bliver overladt for meget til sig selv, forklarer familiepsykologen. 

- De går alene bogstaveligt talt og skal tackle følelser, tanker, oplevelser - og det kan børn ikke særligt godt gøre, hvis ikke der er nogen i kontakt med dem, som kan hjælpe dem forbi og igennem, siger hun. 

Det betyder dog ikke, at børnene skal tage al tid og magt fra deres forældre - børnene må gerne opleve frustration.

Og Alice Christiansen fra 5.h mener, at også alenetid er vigtig.

- Det lyder måske lidt selvisk. Men nogle gange kan jeg godt lide, at de lader mig være  -og gøre de ting, som jeg har lyst til, siger hun. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik